• 9/10/2019

Hoe ziet een luis er nu eigenlijk uit?

 

Stel: je hebt een vermoeden dat je kind besmet is met luizen, ook al heb je er alles aan gedaan om luizen te voorkomen. Je staat klaar om het haar van je kind aan een grondige controle met een luizen- en netenkam te onderwerpen. Plots vraag je je echter af: ‘hoe ziet een luis er nu eigenlijk uit?’

 

Het uiterlijk van een luis

Naar welke krioelende beestjes ben je eigenlijk op zoek terwijl je het haar van je kind controleert? Hoe kan je de luizen herkennen bij je kind of bij jezelf en hoe ziet een luis er nu echt uit? Op zoek gaan naar springende insecten hoef je niet te doen. Luizen kunnen immers niet springen, maar verplaatsen zich door te kruipen van het ene hoofd naar het andere.

Luizen behoren tot de categorie van de insecten. Ze hebben kleine ogen, voelsprieten en zes poten. Op het einde van hun poten zijn ze uitgerust met kleine klauwtjes waarmee ze zich kunnen vasthaken aan het haar van hun gastheer.

Verder kan je luizen herkennen aan hun grootte en hun kleur. Een volwassen luis kan 2 tot 3 mm groot worden. Leuk om te weten is ook dat een mannelijke luis kleiner is dan een vrouwelijke luis. De kleur van luizen varieert van bruin tot grijs met een laagje doorzichtige glans over. 3 tot 6 maal per dag kan de luis rood kleuren. Dat gebeurt wanneer ze bloed van haar gastheer opzuigt. Het speeksel van de luis dat vrijkomt wanneer ze bloed opzuigt, kan een allergische huidreactie veroorzaken, waarvan jeuk een typisch symptoom is.

Wanneer we een luis meer in detail onder de loep nemen, valt op dat de luis een harde buitenlaag heeft met een waslaag erover. Die laag, ook wel het exoskelet genoemd, vormt als het ware een beschermend schild rondom haar lichaam.

Dat beschermende schild heeft echter ook een aantal openingen die ervoor zorgen dat de luis kan ademhalen. De zuurstof die binnenkomt stroomt dan naar de ademhalingsbuisjes, ook wel ‘tracheeën’ genoemd.

De openingen in het exoskelet hebben nog een andere functie: ze zorgen er namelijk ook voor dat de waterbalans van de luis constant blijft en kunnen dus ook water uitscheiden.

Kortom, de ademhalingsopeningen nemen enerzijds zuurstof op en stoten anderzijds water uit.

 

Luizen doeltreffend bestrijden door hun waterbalans te verstoren

 

Nu het duidelijk is hoe een luis eruitziet, is het ook interessant om via deze weg een antwoord te formuleren op de vraag: hoe bestrijd je luizen? Het is immers erg doeltreffend om luizen te doden op basis van hun typische lichaamsbouw.

Een dergelijke manier is overigens veel efficiënter dan allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die mensen uitproberen in de hoop om van luizen af te geraken, zoals bijvoorbeeld luizen en neten verwijderen met azijn, kokosolie of lavendel.

Ook wordt soms zelfs geprobeerd om luizen en neten te verwijderen met een stijltang.

 

Luizen bestrijden in huis: hoe doe je dat?

Een luizenproduct dat fysiek op de luizen inwerkt is verder ook veel doeltreffender dan luizenproducten die pesticiden bevatten en die de luizen doden door ze te vergiftigen. Tegen dergelijke producten worden luizen immers resistent en ze zijn ook niet zo veilig in gebruik.

Maar hoe werkt een luizenproduct dat fysiek op de luizen inwerkt dan wel? Een luizenproduct met dimeticone als hoofdbestanddeel zal de luis in eerste instantie onmiddellijk immobiliseren omdat de dimeticone binnendringt in de ademhalingsopeningen en -buisjes van het exoskelet van de luis. Daardoor kan het water niet meer uitgestoten worden en zal de luis uiteindelijk sterven aan een verstoorde waterbalans (verstikking).

Door de fysieke reactie van de luis op het product, kan de luis onmogelijk resistent worden.

Ben je overtuigd om de meest doeltreffende manier om luizen te bestrijden uit te proberen?

De producten van Silikom bevatten verschillende ingrediënten en allemaal werken ze fysiek in op de luizen.

Ontdek ook nog:

15.04.2021
Helpt een luizencape om luizen te voorkomen?

In scholen wordt een luizencape soms over de jassen gehangen om te vermijden dat de luizen van de ene jas op de andere kruipen. Het is echte…

Lees verder

04.02.2021
Is het doeltreffend om luizen te voorkomen met haarlak?

In de hoop om luizen te voorkomen proberen ouders heel wat dingen uit. Haarlak bijvoorbeeld. Ontdek hier of je luizen daarmee kan voorkomen!…

Lees verder

04.01.2021
Preventie van luizen: hoe doe je dat? Een stappenplan?

Ontdek in een handig stappenplan hoe je in geval van een luizenalarm op school de preventie van luizen kan aanpakken. 

Lees verder