Wanneer er luizen gesignaleerd zijn op school wil je vermijden dat je kind ook met luizen besmet wordt. Hoe voorkom je dat je kind hoofdluis krijgt? En hoe kan je in de toekomst luizen voorkomen? Zijn er dingen waar luizen niet van houden en daardoor wegblijven?

Hoe krijg je luizen?

Wat is de oorzaak van luizen en hoe komen luizen in je haar? Luizen kunnen niet springen van het ene hoofd naar het andere. Besmet geraken kan enkel bij direct haarcontact, zoals bij het geven van een knuffel. Ook wanneer kinderen hun mutsen, sjaals of kleren uitwisselen, ontstaat er een groot risico op besmetting. Maar ook dezelfde haarborstel gebruiken, kan ervoor zorgen dat je luizen krijgt. Op die manier komen luizen ook bij volwassenen voor.

Huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes om luizen te voorkomen

Natuurlijke middelen om luizen te voorkomen zijn niet doeltreffend en voorkomen geen luizenbesmetting.

Voor het voorkomen van luizen circuleren er allerlei volkswijsheden en tips.

  • Zo zijn er bijvoorbeeld ‘luizententjes’ of ‘luizencapes’ op de markt die over de jassen van de kinderen kunnen getrokken worden als een soort bescherming om te vermijden dat de jassen in contact komen met elkaar.
  • Verder zijn er ook heel wat middelen te verkrijgen die luizen zouden afstoten, zogenaamde ‘repellents’. Die repellents zijn vaak op basis van essentiële oliën zoals bijvoorbeeld rozemarijn, lavendel of pepermunt. De doeltreffendheid van zulke producten is echter niet bewezen.
  • Ook luizen voorkomen met tea tree oil wordt vaak als tip gegeven. Tea tree oil wordt voornamelijk gebruikt om huidproblemen te behandelen. Deze etherische olie bevat echter heel veel geurstoffen en is dus voor mensen met een parfumallergie niet aan te raden. Bovendien is het niet wetenschappelijk aangetoond dat tea tree oil zou werken om luizen te behandelen.
  • Luizen zouden niet houden van haarlak en gel. Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat kinderen die regelmatig haarlak en gel in hun haar doen minder snel luizen op het haar zouden krijgen. Luizen voorkomen met haarlak is echter geen wondermiddel, want een luizenbesmetting voorkomen is erg moeilijk.

Conclusie?

Van dergelijke tips tegen luizen is de werking en de effectiviteit niet wetenschappelijk bewezen. Er is dus absoluut geen garantie dat de luizen zouden wegblijvenEr bestaan echter wel wetenschappelijk bewezen medische hulpmiddelen die een (her)besmetting kunnen voorkomen.

10 tips om het risico op een luizenbesmetting te verminderen

Ter preventie van luizen kan je deze tips toepassen. Ze hebben vooral betrekking op hoe je luizen kan bestrijden in huis. Dat je luizen zal voorkomen met deze tips is geen garantie, maar door deze tips toe te passen verklein je in elk geval het risico op een (her)besmetting.

Controleer elk gezinslid minstens een keer per week grondig op luizen.

Tip 1

Om (her)besmetting van luizen te voorkomen controleer je best iedereen in huis minstens één keer per week op luizen met de nat-kam-methode. Daarvoor kan je een luizenkam gebruiken, maar je kan dat ook doen met een gewone kam met fijne tanden. De controle met de nat-kam-methode houd je het best gedurende minimum twee weken vol. Na een luizenbesmetting kan je via de nat-kam-methode ook hoofdluis herkennen en controleren of er nog luizen aanwezig zijn in het haar. Ook kan je op die manier voorkomen dat neten achterblijven in het haar. Hier kan je stap voor stap zien hoe je de nat-kam-methode moet uitvoeren.

Was mutsen, jassen en sjaals op 60°C op eventuele luizen te doden.

Tip 2

Het is mogelijk dat luizen nog in mutsen, kappen en sjaals terug te vinden zijn. Was al deze voorwerpen het best op 60° om alle luizen te verwijderen. Ook lakens en beddengoed was je het best mee. Ook kan je om luizen te doden de knuffels wassen. Wanneer je een vermoeden hebt van een luizenbesmetting is het echter niet nodig om alle voorwerpen preventief te wassen. Luizen kunnen immers slechts tussen de 24 en de 48 uur buiten het haar overleven. Vermijd echter wel overvolle kapstokken op school. Het is aangeraden om de jassen zo’n 15 cm uit elkaar te hangen. Haarborstels die in direct contact geweest zijn met het haar, kan je wel preventief reinigen in warm water om de luizen zeker te doden.

Steek voorwerpen die niet in de wasmachine mogen minstens 2 dagen in een hermetisch afgesloten zak.

Tip 3

Houd voorwerpen die niet op meer dan 60° in de machine mogen of kunnen worden gewassen minstens 2 dagen in een hermetisch afgesloten plastic zak. Vooral voor harige voorwerpen is dit belangrijk, andere spullen zonder haar zijn niet aangetast.

Kleine voorwerpen kan je gedurende 8u in de diepvries steken om de luizen te doden.

Tip 4

Berg kleine voorwerpen zoals borstels, kammen, knuffels,… op in de diepvries. Luizen sterven wanneer je de kleine voorwerpen verpakt in een plastic zak en dit gedurende minimum 8 uur in de diepvries laat zitten.

Leer je kinderen om hun mutsen en sjaals niet met andere kinderen uit te wisselen.

Tip 5

Leer kinderen om mutsen, sjaals, kleren en knuffels niet uit te wisselen. Dit is namelijk een heel belangrijke reden voor een luizenbesmetting. De opkomst van de selfie is bovendien ook een nieuwe reden voor een besmetting met luizen. Maak de kinderen er ook bewust van dat selfies maken tijdens een luizenplaag een minder goed idee is. 

Verwittig de school wanneer je kind besmet is met luizen.

Tip 6

Verwittig de school en de vriendjes van je kind wanneer jouw kind met luizen besmet is. Een verwittigde ouder is er immers twee waard.

Bind lange haren samen om naar school te gaan.

Tip 7

Bind lange haren in een vlecht of een staart om naar school te gaan of wanneer kinderen bij elkaar gaan spelen. Losse haren maken immers het risico op een luizenbesmetting groter.

Tijdens een luizenbesmetting mag je kind zeker gaan zwemmen.

Tip 8

Zwemmen met luizen is geen probleem. Ook een badmuts dragen is niet nodig. Het risico dat luizen tijdens het zwemmen worden overgedragen is eerder klein omdat de luizen zich vastklampen aan het haar wanneer ze in contact komen met water. Er is dus een klein risico dat een luizenbesmetting overgedragen wordt tijdens het zwemmen.

Panikeren is voor niets nodig. Ook preventief luizenproducten gebruiken is overbodig.

Tip 9

Overdrijf niet in de hoop om luizen te proberen voorkomen. Zo heeft het geen zin om preventief bijvoorbeeld antiluizenspray te gaan gebruiken of de haren veel meer te wassen. Daarnaast is het ook niet nodig om grondig te gaan stofzuigen of meubels te behandelen met pesticiden. Houd ook je kinderen niet thuis van school. Luizen zijn immers geen reden om je kind niet naar school te laten gaan. Leer je kind ook dat het zich niet hoeft te schamen wanneer het luizen heeft. Ook de school mag een kind niet schorsen vanwege luizen. Het CLB kan wel samen met de ouders beslissen om het kind even thuis te houden om de luizen te behandelen. Controleer je kind liever regelmatig door via de nat-kam-methode eventuele luizen op te sporen.

Silikom Protect is een preventieve spray die je kan gebruiken om een luizenbesmetting te voorkomen.

Tip 10 - Silikom Protect

SILIKOM PROTECT is een medisch hulpmiddel en heeft een klinisch bewezen werking die alle leden van de familie een bescherming tot 3,5 dagen biedt! Bovendien is de Silikom Protect spray gemakkelijk aan te brengen op droog of handdoekdroog haar en moet de spray niet uitgespoeld worden. Binnen het gamma van Silikom vind je nog tal van andere producten om luizen te behandelen.