• 11/03/2024

Hoofdluis behandelen: beddengoed wassen?

 

Veel ouders vragen zich af of ze, wanneer ze hoofdluis behandelen, ook het beddengoed van hun kinderen tegen luizen moeten behandelen. Kunnen luizen bijvoorbeeld overleven in bed of in mutsen of sjaals? Dat kan, maar in elk geval niet langer dan 48u. Bovendien zullen ze zich buiten de hoofdhuid ook minder gemakkelijk verspreiden. De eerste focus bij een luizenbehandeling blijft dus het haar.

 

Hoofdluis behandelen? Beddengoed, knuffels, mutsen en sjaals in de wasmachine!

Blijven de luizen echter terugkomen of wil je koste wat kost een nieuwe luizenbesmetting voorkomen, dan kan het raadzaam zijn om de hoofdluis verder te behandelen door het beddengoed, de mutsen, de sjaals en de kledij te wassen op 60 graden om eventuele luizen te verwijderen. Dat doe je best zo snel mogelijk na de luizenbesmetting. Indien gewenst kan je dit na een week nog eens herhalen.

Houd in je achterhoofd dat luizen slechts 48u buiten het hoofd overleven, dus je hoeft niet heel je huis ondersteboven te keren. Was enkel die zaken waar het haar van je kind de voorbije twee dagen mee in aanraking is geweest.

Voorwerpen die je niet mag wassen, kan je ook gedurende 48 uur in een hermetisch afgesloten zak bewaren. Kleine voorwerpen zoals kammen of knuffels kan je gedurende 8 uur in de diepvries steken. Door de koude temperatuur zullen de luizen sneller sterven.

Ten slotte is het ook een goed idee om de luizenkam te ontsmetten of toch wel zeker grondig te reinigen waarmee je het haar van je kind gekamd hebt.

Bovenstaande tips zijn echter aanvullende maatregelen bij een luizenbesmetting. Deze maatregelen zullen weinig of geen effect hebben zonder een doeltreffende luizenbehandeling voor het haar. Doeltreffende producten die je definitief van de luizen en neten afhelpen vind je in het gamma van Silikom.

Ontdek ook nog:

15.04.2024
Luizen behandelen Luizen bestrijden in huis: 10 effectieve tips!

Kom hier in 10 effectieve tips te weten hoe je luizen kan bestrijden in huis.

Lees verder

04.03.2024
Luizen herkennen Luizen herkennen bij jezelf: hoe doe je dat?

Als een van je gezinsleden met luizen besmet is, is het belangrijk om ook jouw haar op luizen te controleren. Lees hier hoe je luizen kan he…

Lees verder

02.02.2024
Luizen opsporen Luizen behandelen met de nat-kam-methode

Kammen, kammen, en nog eens kammen. Wanneer er luizen gesignaleerd zijn op school, is kammen vaak de eerste raad die wordt gegeven.

Lees verder