Behandel meteen als je hoofdluizen ontdekt

Grijp meteen in als je hoofdluizen ontdekt want ze verspreiden zich erg snel – voornamelijk door direct hoofdcontact. Het is cruciaal om iedereen met luizen tegelijkertijd te behandelen want anders is er een grote kans op herbesmetting.

Wat zijn nu de beste middelen tegen luizen en welke soorten producten bestaan er?

Mogelijke behandelingen tegen luizen:

producten zonder insecticiden

Nieuwe generatie producten zonder insecticiden

 • De nieuwe generatie producten zonder pesticiden werken anders dan de conventionele behandelingen op basis van pesticiden. Ze werken louter fysiek (door luizen te verstikken of uit te drogen) waardoor hoofdluizen er ook geen resistentie voor ontwikkelen.
 • De meest gebruikte ingrediënten zijn dimeticone, INN (isononyl isononanoaat) en octaandiol. Dimeticone is geen chemisch gif, maar een silicoonachtige stof die een verstikkende film rond de luizen legt waardoor deze door een tekort aan zuurstof sterven. Octaandiol en INN (isononyl isononanoaat) werken door de beschermende waslaag aan de buitenkant van de luizen op te lossen, waardoor deze sterven door uitdroging.
 • Deze ingrediënten worden goed verdragen door het haar en de hoofdhuid, lokken geen irritatie uit en zijn geurloos.
Producten die insecticiden bevatten

Producten die insecticiden bevatten

 • Er bestaan shampoos en lotions op basis van insecticiden die luizen en neten doden door ze te vergiftigen. Dergelijke producten hebben wel als nadeel dat de luizen er resistent tegen kunnen worden en ze dus hun doeltreffendheid verliezen. Door veelvuldig gebruik ervan zijn luizen er immers aan gewend geraakt en sterven ze er niet meer van.

 • Het gebruik van producten met insecticiden wordt trouwens afgeraden bij heel jonge kinderen, bij zwangere vrouwen en bij vrouwen die borstvoeding geven.

 • Producten met insecticiden kunnen jeuk en irritatie van de hoofdhuid veroorzaken. Vermijd ook contact met ogen en slijmvliezen. Gebruik ze best ook niet bij kinderen met astma, hooikoorts en eczeem.
Nat-kam-methode

Nat-kam-methode

 • Je kan op natuurlijke wijze luizen verwijderen met behulp van de nat-kam-methode. Kort gezegd moet je het haar grondig kammen zodat de neten en luizen blijven plakken aan de luizenkam. Er bestaat ook een elektrische luizenkam die het werk helpt vereenvoudigen.

 • Let op! Om enkel via de natuurlijke wijze luizen te verwijderen moet je de nat-kam-methode om de twee dagen herhalen, gedurende minimum 2 weken en telkens gedurende minimum 15 tot 20 minuten.

 • Pas dan kan je effectief zeker zijn dat je alle luizen en neten hebt verwijderd. Het probleem is echter dat dit besmetting van andere kinderen niet tegenhoudt. Daarom is deze methode altijd aangeraden in combinatie met een doeltreffend behandelingsproduct.
Alternatieve behandelingen

Alternatieve behandelingen

 • Soms wordt er ook gebruik gemaakt van alternatieve behandelingen, zoals het haar wassen met azijn, kokosolie of listerine.

 • Ook het gebruik van een stijltang zou helpen om luizen te verwijderen.

 • Meestal blijken deze behandelingen echter niet voldoende om het luizenprobleem definitief op te lossen.

De Silikom behandelingsproducten

De behandelingsproducten van Silikom bevatten geen insecticiden, ze hebben een louter fysiek werkingsmechanisme. De luizen kunnen er dus niet resistent voor worden.

Kies het product dat het beste bij je past om hoofdluizen en neten te verwijderen