Hoe krijg je luizen?

Wat is de oorzaak van luizen en hoe komen luizen in je haar? Luizen kunnen niet springen van het ene hoofd naar het andere. Besmet geraken kan enkel bij direct haarcontact, zoals bij het geven van een knuffel.

Ook wanneer kinderen hun mutsen, sjaals of kleren uitwisselen, ontstaat er een groot risico op besmetting. Maar ook dezelfde haarborstel gebruiken, kan ervoor zorgen dat je luizen krijgt. Op die manier komen luizen ook bij volwassenen voor.

Om luizen te voorkomen in periodes van besmetting vermijd je dus best te nauw contact. De afgelopen jaren is de luizenbesmetting bij tieners overigens toegenomen door het maken van selfies.

Verder is het ook belangrijk om te onthouden dat een luizenbesmetting niets te maken heeft met slechte hygiëne en dat je kind zich dus niet hoeft te schamen wanneer het luizen heeft.

Luizen gesignaleerd? Actie ondernemen!

Luizen! Wat nu? Start de luizenbehandeling meteen als je hoofdluizen ontdekt want ze verspreiden zich erg snel.

Het is bovendien erg belangrijk om iedereen in het gezin met luizen tegelijkertijd te behandelen, want anders is er een grote kans dat je niet van de luizenplaag af geraakt en stijgt de kans op een herbesmetting die je absoluut wil vermijden.

Let wel, je weet pas zeker of je kind luizen heeft, wanneer je het via de nat-kam-methode grondig controleert, want er zijn maar weinig symptomen van luizen. Jeuk is sowieso het voornaamste symptoom. Dit kan zelfs nog twee weken na de luizenbesmetting aanhouden!

Maar jeuk kan ook een symptoom zijn van een huidaandoening zoals eczeem. Bovendien gaat een luizenbesmetting niet altijd gepaard met jeuk.

Welke middelen bestaan er?

Hoe kan je luizen nu behandelen? Hoe kan je de luizen en de neten bestrijden? Welke luizenproducten bestaan er? En wat is de beste keuze?

In wat volgt wordt besproken wat helpt tegen luizen en wat je kan doen om luizen te behandelen. Je kan informatie vinden over:

Zonder insecticiden

Producten zonder insecticiden

Producten zonder insecticiden werken anders dan de conventionele behandelingen op basis van insecticiden. Ze werken louter fysiek waardoor hoofdluizen er ook geen resistentie voor ontwikkelen.

De meest gebruikte ingrediënten zijn dimeticone, INN (isononyl isononanoaat) en octaandiol. Dimeticone is geen chemisch gif, maar een silicoonachtige stof die een verstikkende film rond de luizen legt waardoor deze door een tekort aan zuurstof sterven.

Octaandiol en INN werken door de beschermende waslaag aan de buitenkant van de luizen op te lossen, waardoor ze sterven door uitdroging. Deze ingrediënten worden goed verdragen door het haar en de hoofdhuid. Shampoos en lotions met dimeticone, octaandiol of INN zijn geurloos en gemakkelijk in gebruik.

Nat-kam-methode

De nat-kam-methode

Met de nat-kam-methode kan je zowel luizen en neten opsporen als verwijderen op een natuurlijke manier. Kort gezegd moet je het haar grondig kammen zodat ze blijven plakken aan de luizenkam. Van een elektrische luizenkam is de efficiëntie nog niet bewezen.

Let op! Je herhaalt dit best om de twee dagen, gedurende minimum 2 weken en telkens gedurende 15-20 min. De nat-kam-methode is dus tijdsintensief en vraagt veel discipline. Je controleert best ook heel het gezin. Luizen bij volwassenen zijn immers ook mogelijk. Stel je luizen vast? Behandel dan alle gezinsleden tegelijkertijd.

Om de besmetting van andere kinderen tegen te houden wordt deze methode steeds aangeraden in combinatie met een doeltreffend (na)behandelingsproduct.

Met insecticiden

Met insecticiden

Er bestaan shampoos en lotions op basis van insecticiden die luizen en neten doden door ze te vergiftigen. Dergelijke producten hebben wel als nadeel dat de luizen er resistent tegen kunnen worden en ze dus hun doeltreffendheid verliezen.

Luizenproducten op basis van zware insecticiden zijn in België uit de handel genomen. Er was een te groot risico op overgevoeligheidsreacties.

Ondanks deze maatregelen zijn er nog steeds producten op basis van insecticiden verkrijgbaar. Het gebruik van dergelijke producten wordt nochtans afgeraden bij heel jonge kinderen, bij zwangere vrouwen en bij vrouwen die borstvoeding geven.

Natuurlijke middelen

Natuurlijke middelen

Kan je luizen behandelen zonder luizenshampoo? In de hoop om het beste middel tegen hoofdluis te vinden, circuleren er heel wat alternatieve behandelingen om te proberen luizen natuurlijk te bestrijden.

Hoewel luizen behandelen op natuurlijke wijze vaak wordt geprobeerd, is de doeltreffendheid daarvan echter niet bewezen. Enkele voorbeelden:

  • azijn
  • kokosolie
  • listerine
  • etherische oliën
  • stijltang

Echter, zoals hierboven vermeld, is de doeltreffendheid van bovenstaande natuurlijke middelen niet bewezen. Daarnaast zijn sommige van deze methoden ook niet zonder gevaar.

Silikom

Een volledig, doeltreffend gamma om luizen mee te voorkomen, behandelen en actief na te behandelen. Met Silikom heb je alles in huis om definitief komaf te maken met luizen en neten, zonder dat luizen resistent zullen worden.

Luizen bestrijden in huis

Ook al kunnen luizen niet langer dan 48u overleven buiten de hoofdhuid, toch blijft het belangrijk om de (half)dode luizen en neten te verwijderen. Het kan helpen om bij een luizenplaag een aantal maatregelen te nemen die de kans op herbesmetting en verdere verspreiding verkleinen:

Silikom

Een volledig, doeltreffend gamma om luizen mee te voorkomen, behandelen en actief na te behandelen. Met Silikom heb je alles in huis om definitief komaf te maken met luizen en neten, zonder dat luizen resistent zullen worden.

Vragen over behandelingsproducten

Waar kan ik de Silikom-producten vinden?

Alle Silikom-producten zijn verkrijgbaar in de Belgische apotheken.

Hoe vaak mag ik Silikom gebruiken?

Silikom Once Spray en Silikom Once Shampoo hoeven, zoals 'Once' in de naam het doet vermoeden, slechts éénmaal toegepast te worden. De andere Silikom behandelingsproducten dienen 2 keer toegepast te worden met met telkens een periode van 7 dagen tussen om de luizen te bestrijden. Geen enkel luizenproduct van Silikom bevat pesticiden en alle producten zijn 100% veilig: ze kunnen dus zo vaak als nodig gebruikt worden. Luizen worden er niet resistent voor, dus de doeltreffendheid blijft.

Is er een leeftijdsgrens voor de Silikom-producten?

De producten van Silikom zijn zonder pesticiden. Daarom kunnen alle producten uit het Silikom-gamma bij kinderen vanaf 6 maanden gebruikt worden in de strijd tegen luizen en neten. Enkel de Silikom Once Shampoo kan pas gebruikt worden bij kinderen vanaf 12 maanden.

Hoe werkt Silikom tegen luizen?

Silikom producten bevatten geen pesticiden die de luizen vergiftigen of waartegen luizen resistentie kunnen ontwikkelen. Ze werken dus louter fysiek: ofwel leggen ze een verstikkende film rond de luizen waardoor ze verstikken ofwel lossen ze de beschermende waslaag aan de buitenkant van de luizen op waardoor de luizen sterven door uitdroging. Producten uit het Silikom Once gamma bieden daarenboven nog een extra behandeling tegen neten: Silikom Once Spray bevat een actief bestanddeel dat binnendringt in de neten en die op een efficiënte manier uitschakelt. De actieve bestanddelen in Silikom Once Shampoo hebben een effect op de ‘lijm’ waarmee de neten vastkleven aan het haar. Hierdoor kan je de neten na de wasbeurt op een eenvoudige en efficiënte manier verwijderen met behulp van de luizenkam. Die luizenkam zit gratis in de verpakkingen van Silikom Once Shampoo.

Kan je ook de neten behandelen met Silikom?

Ja, door de verstikkende laag die het product rond de neten legt, vormt het een barrière voor de zuurstoftoevoer van de neten. Ook de behandeling van neten kan dus perfect met de Silikom-producten. Zeker de Silikom Once Spray is uiterst geschikt om de neten te doden.

Hoelang moet ik Silikom producten gebruiken vooraleer ik van de luizen verlost ben?

Met producten tegen luizen uit het Silikom Once-gamma ben je al na 10 of 15 minuten verlost van luizen en neten. Bij Silikom Once Shampoo is het belangrijk om de neten te verwijderen door ze uit te kammen met een luizenkam na de behandeling. Bij de andere producten ben je in 2 behandelingen met een interval van 7 dagen luizenvrij.

Mag ik de beschermende spray Silikom Protect elke dag gebruiken?

De Silikom Protect spray werkt tot 3,5 dagen en hoeft dus eigenlijk maar twee keer per week gebruikt te worden. Als het haar regelmatiger gewassen wordt, moet het product wel na elke wasbeurt opnieuw te worden gebruikt. Het product is veilig en zacht voor het haar, dus het mag gerust elke dag gebruikt worden. Bovendien heeft het een frisse en zeer aangename mango-sinaasappelgeur.

Moet ik de andere leden van het gezin ook direct behandelen met Silikom-producten wanneer er 1 kind luizen heeft?

Als je geen luizen of neten aantreft met de nat-kam-methode, wordt ten sterkste afgeraden om een antiluizenmiddel te gebruiken. Die behandelingen roeien enkel de aanwezige luizen en neten uit, maar voorkomen geen luizen.

Je kan echter wel Silikom Protect gebruiken dat tot 3,5 dagen beschermt tegen een luizenbesmetting. Een perfect middel dus om te combineren met de wekelijkse haarwasbeurten, zeker in geval van luizenalarm op school.

Wat zijn de bijwerkingen van Silikom?

Zoals met alle producten kunnen er bijwerkingen optreden, hoewel bij deze bij Silikom erg beperkt zijn. Onderbreek het gebruik van Silikom-producten in geval van het optreden van huiduitslag of andere tekenen van overgevoeligheid. Raadpleeg steeds de bijsluiter voor meer informatie.

Kies ik het best voor een lotion, een spray of voor een shampoo?

Er zijn een aantal verschillen in gebruik tussen een lotion, een luizenspray en een luizenshampoo.

Wanneer je verkiest om je kinderen meer dan één keer te behandelen en met producten die voldoende lang inwerken, dan is een klassieke Silikom Lotion of een klassieke Silikom Spray ideaal. Zo heb je een behandeling die voldoende lang kan inwerken en ben je al na twee behandelingen volledig verlost van luizen en neten.

Het Silikom Once-gamma is er voor wie eerder een snelle behandeling verkiest.

Silikom Once Spray vernietigt luizen en neten in slechts 15 minuten. De unieke pistoolspray zit stevig in de hand, bedekt de haren voldoende met het product en is zeer handig in gebruik.

Silikom Once Shampoo bestrijdt luizen en neten in amper 5 minuten. Je brengt het product aan op droog haar en terwijl je kind in bad zit, kan het product inwerken. Na tien minuten zijn de luizen vernietigd en kam je nog enkel de losgekomen neten uit het haar.

Hoelang duurt het tot ik verlost ben van luizen?

Bij de klassieke behandelingen van Silikom dien je het product twee keer te gebruiken met een interval van 7 dagen. Zo ben je na een week verlost van luizen en neten.

Met het Silikom Once gamma ben je in slechts 1 behandeling en amper in 5 min. (Silikom Once Shampoo) of 15 min. (Silikom Once Spray) verlost van luizen en neten.

Kan je ook de neten behandelen met behandelproducten tegen luizen?

Het antwoord op deze vraag hangt af van product tot product. Er zijn producten die luizen doden door ze te vergiftigen. Luizen worden echter resistent tegen die producten. Bovendien werken die producten niet op de neten in. Daardoor kan het zijn dat je na een luizenbehandeling niet van de luizen af bent omdat er nog levende neten achterblijven.

Als er iemand in het gezin hoofdluizen heeft, maar de andere niet, moet ik dan toch het hele gezin behandelen?

Als je geen luizen of neten aantreft met de nat-kam-methode, wordt ten sterkste afgeraden om een antiluizenmiddel te gebruiken. Die behandelingen roeien enkel de aanwezige luizen en neten uit, maar voorkomen geen luizen. Er zijn wel speciale producten ter preventie op de markt.

Wat moet ik doen als ik nog luizen vind na de behandeling?

Als het luizenprobleem niet opgelost geraakt, kan dat volgende oorzaken hebben:

  • Bij het antiluizenproduct dat gebruikt werd, was een tweede behandeling nodig 7 dagen na de eerste behandeling. Dat is nodig om neten die zijn uitgekomen na de eerste behandeling ook te doden.
  • De behandeling is mislukt. Mogelijke redenen zijn: te weinig product gebruikt, niet correct gebruikt of problemen met resistentie als het ging om een behandeling op basis van pesticiden.
  • Er is herbesmetting opgetreden door rechtstreeks hoofdcontact met een besmette persoon.

Kan ik ook luizen krijgen als mijn kinderen luizen hebben?

Luizen bij volwassenen komen ook voor. Besmetting gebeurt vooral via (zelfs zeer kortstondig) rechtstreeks hoofdcontact, maar ook door uitwisseling van voorwerpen die in contact kwamen met het haar (bvb. mutsen, sjaals, haarbanden, petten, mantels, kammen, haarborstels, …)

Bij wie kan ik terecht met vragen en voor hulp?

Als je niet alle informatie zou vinden op deze website of op de bijsluiters van de producten, dan kan je steeds advies vragen aan je apotheker.