• 16/01/2019

Azijn als remedie om luizen te bestrijden?

 

Binnen de natuurlijke middelen om luizen te bestrijden staat azijn bovenaan het lijstje van traditionele middeltjes die gebruikt worden in een poging om van luizen af te komen. Azijn zou ervoor zorgen dat de luizeneitjes, de zogenaamde neten, hun kleverigheid verliezen en daardoor niet langer in het haar blijven plakken. Over de doeltreffendheid daarvan bestaat echter twijfel.

Luizen met azijn bestrijden, gebeurt meestal volgens dit recept: maak het haar eerst nat en wrijf het vervolgens in met azijn. Laat de azijn daarna een aantal uren tot zelfs een nacht intrekken. Spoel het haar uit met water en kam het haar zorgvuldig met een fijne luizenkam volgens de nat-kam-methode. Een andere methode om luizen met azijn te behandelen is het haar onderdompelen in een mengsel van evenveel water en azijn.

Het is echter helemaal niet wetenschappelijk bewezen of luizen bestrijden met azijn een doeltreffende methode is. Bovendien is de methode ook niet ongevaarlijk. Azijn die in de ogen terechtkomt, veroorzaakt een bijtend gevoel. In dat geval moeten de ogen altijd gedurende vijftien minuten grondig gespoeld worden met water. Ook dient schoonmaakazijn absoluut niet om luizen te bestrijden, maar moet er altijd natuurlijk azijn gebruikt worden. Bovendien kan ook de geur van azijn als erg hinderlijk beschouwd worden. De combinatie van de behandeling met azijn en de nat-kam-methode is ook erg tijdrovend.

Als je zeker wil zijn van een doeltreffende, tijdsefficiënte en veilige methode zonder geurhinder om luizen te behandelen, kan je kiezen voor de producten van Silikom. Het volledige gamma van Silikom is in elke apotheek verkrijgbaar.

 

Ontdek ook nog:

15.04.2021
Helpt een luizencape om luizen te voorkomen?

In scholen wordt een luizencape soms over de jassen gehangen om te vermijden dat de luizen van de ene jas op de andere kruipen. Het is echte…

Lees verder

04.02.2021
Is het doeltreffend om luizen te voorkomen met haarlak?

In de hoop om luizen te voorkomen proberen ouders heel wat dingen uit. Haarlak bijvoorbeeld. Ontdek hier of je luizen daarmee kan voorkomen!…

Lees verder

04.01.2021
Preventie van luizen: hoe doe je dat? Een stappenplan?

Ontdek in een handig stappenplan hoe je in geval van een luizenalarm op school de preventie van luizen kan aanpakken. 

Lees verder