Vragen over behandelingsproducten

Hier vind je de antwoorden op vaak gestelde vragen over behandelingsproducten:

 Is er een leeftijdsgrens voor de producten?

De producten van Silikom zijn zonder pesticiden. Daarom kunnen alle producten uit het Silikom-gamma bij kinderen vanaf 6 maanden gebruikt worden in de strijd tegen luizen en neten. Enkel de Silikom Once Shampoo kan pas gebruikt worden bij kinderen vanaf 12 maanden.

Hoe vaak mag ik Silikom gebruiken?

Silikom Once Spray en Silikom Once Shampoo hoeven, zoals 'Once' in de naam het doet vermoeden, slechts éénmaal toegepast te worden. De andere Silikom behandelingsproducten dienen 2 keer toegepast te worden met een interval van 7 dagen. Geen enkel Silikom product bevat insecticiden en alle producten zijn uiterst veilig: ze kunnen dus zo vaak als nodig gebruikt worden. Luizen worden er niet resistent voor, dus de doeltreffendheid blijft.

Hoelang duurt de behandeling voordat ik verlost ben van luizen?

Met producten uit het Silikom Once gamma ben je al na 10 of 15 minuten verlost van luizen en neten. Bij Silikom Once Shampoo is het belangrijk om de neten grondig uit te kammen met een luizenkam na de behandeling. Bij de andere producten ben je in 2 behandelingen met een interval van 7 dagen luizenvrij.

Hoe gaat Silikom tewerk tegen luizen?

Silikom producten bevatten geen insecticiden die de luizen vergiftigen of waartegen luizen resistentie kunnen ontwikkelen, ze werken louter fysiek: ofwel leggen ze een verstikkende film rond de luizen waardoor ze door een tekort aan zuurstof sterven ofwel lossen ze de beschermende waslaag aan de buitenkant van de luizen op waardoor de luizen sterven door uitdroging. Producten uit het Silikom Once gamma hebben daarenboven nog een extra werking op neten: Silikom Once Spray bevat een actief bestanddeel dat binnendringt in de neten en deze op een efficiënte manier uitschakelt en de actieve bestanddelen in Silikom Once Shampoo hebben een effect op de 'lijm waarmee de neten vastkleven aan het haar'. Hierdoor kunnen de neten na de wasbeurt op een eenvoudige en efficiënte manier verwijderd worden met behulp van de luizenkam.

Waar kan ik de Silikom producten vinden?

Alle Silikom producten zijn verkijgbaar in Belgische apotheken. 

 Als er iemand in het gezin hoofdluizen heeft, maar de anderen niet, moet ik dan toch het hele gezin behandelen?

Als je geen luizen of neten aantreft met de nat-kam-methode, wordt ten sterkste afgeraden om een antiluizenbehandeling toe te passen. Die behandelingen roeien enkel de aanwezige luizen en/of neten uit, maar voorkomen geen luizen. Er zijn wel speciale producten ter preventie beschikbaar zoals bvb. Silikom Protect dat tot 3,5 dagen beschermt tegen een besmetting van luizen. Een perfect middel dus om te combineren met de wekelijkse haarwasbeurten, zeker in geval van luizenalarm op school.

Mag ik de beschermende spray Silikom Protect elke dag gebruiken?

De Silikom Protect spray werkt tot 3,5 dagen en hoeft dus eigenlijk maar 2x per week gebruikt te worden. Als het haar frequenter gewassen wordt, dient het product wel na elke wasbeurt opnieuw gebruikt te worden. Het product is veilig en zacht voor het haar, dus het mag gerust elke dag gebruikt worden, bovendien heeft het een frisse mango-sinaasappelgeur.

 Wat zijn de bijwerkingen van Silikom?

Bij gebruik van Silikom producten kan afschilfering van de hoofdhuid, jeuk en lichte irritatie rond de ogen optreden. Onderbreek het gebruik van Silikom producten in geval van het optreden van huiduitslag of andere tekenen van overgevoeligheid. Was de huid met water en zeep en raadpleeg je apotheker. Als je een bijwerking opmerkt, stop dan met het gebruik van dit product en raadpleeg je arts of apotheker.

Wat moet ik doen als ik nog luizen vind na de behandeling?

Als het luizenprobleem niet opgelost geraakt, kan dat volgende oorzaken hebben:

  • Bij het betreffende antiluizen-product was een tweede behandeling vereist, 7 dagen na de eerste behandeling, om luizen die zijn uitgekomen na de eerste applicatie ook te vernietigen.
  • De behandeling is mislukt. Mogelijke redenen zijn: te weinig product gebruikt, niet correct gebruikt of problemen met resistentie als het ging om een behandeling op basis van pesticiden.
  • Er is herbesmetting opgetreden door rechtstreeks hoofdcontact met een besmette persoon.

Kan ik ook luizen krijgen als mijn kinderen luizen hebben?

Ook volwassenen kunnen besmet raken met hoofdluizen. Besmetting gebeurt vooral via (zelfs zeer kortstondig) rechtstreeks hoofdcontact, maar ook door uitwisseling van voorwerpen die in contact kwamen met het haar (bvb. mutsen, sjaals, haarbanden, petten, mantels, kammen, haarborstels, …)

Bij wie kan ik terecht met vragen en voor hulp?

Indien je niet alle informatie zou vinden op deze website of op de bijsluiters van de producten, dan kan je steeds advies vragen aan je apotheker.