Zijn luizen gevaarlijk? Nee! Maar wel best vervelend. Daarom wil je ze graag zo snel mogelijk het het haar van je kind. Hoe weet je dat je luizen hebt of dat ze in het haar van je kind zitten? Om luizen te zoeken en ze op te sporen is het echter niet voldoende om gewoon even in de haren te kijken of om de haren te doorkammen.

De nat-kam-methode

Bovendien zijn er in het geval van luizen weinig symptomen vast te stellen. Luizen opsporen doe je efficiënt en betrouwbaar met de nat-kam-methode.

Door het haar van je kind nauwgezet te kammen met een luizenkam van het ene oor naar het andere en van voren naar achteren en weer terug, controleer je het haar van je kind volledig op luizen.

Door de fijne tandjes van de luizenkam, komen de luizen gemakkelijk los van het haar. Gebruik indien mogelijk een witte luizenkam. Bij een kam met metalen tanden zijn de luizen en neten veel minder zichtbaar.

Een kam met witte tanden vergroot de zichtbaarheid van de luizen en neten en verkleint dus het risico dat je ze weer in het haar komt.

De nat-kam-methode: stap voor stap

Schaam je niet als je luizen in het haar van je kind vindt. Iedereen is vatbaar voor luizen. Dat staat los van hygiëne. Hieronder volgen de verschillende stappen om luizen op te sporen en hoe je dus moet controleren op luizen.

Luizen opsporen: de eerste stap om bij de nat-kam-methode is het haar nat maken met lauw water.

Stap 1

Bevochtig het haar

Voordat je aan de slag gaat, begin je eerst met het bevochtigen van het haar van je kind met lauw water. Dit zorgt ervoor dat het kammen vlotter verloopt en de haren dichter bij elkaar staan, waardoor je dan ook meer kans hebt om de luizen op te sporen. Je kind zit het best met het hoofd naar beneden over het bad gebogen.

Wrijf het natte haar vervolgens in met conditioner.

Stap 2

Gebruik conditioner

Vervolgens wrijf je met stevige bewegingen een overvloedige hoeveelheid aan conditioner op het natte haar. Door de conditioner krijgen de luizen een minder stevige grip op het haar. Spoel het haar dus niet uit na het aanbrengen van de conditioner.

Let wel, luizen verwijderen met een conditioner is onvoldoende doeltreffend om van de luizenplaag af te geraken!

Kam het hele haar door met een luizenkam van het ene oor naar het andere en weer terug.

Stap 3

Gebruik een luizenkam

Neem een gewone, propere kam en kam de knopen uit het haar van je kind. Na het verwijderen van de knopen neem je een luizenkam, een fijne getande kam om de luizen op te sporen.

Kam van achter bij de nek, waar je de meeste luizen kan zien omdat ze het meeste houvast hebben, naar boven, bij het voorhoofd, met een stevige grip en zacht drukkend op de hoofdhuid.

Start van achter het ene oor en schuif tot achter het andere oor bij elke kambeweging. Je zal dus vaak hoofdluizen herkennen bij je kind op vochtige, donkere en warme plaatsen.

Veeg de luizenkam af aan een wit papier om te controleren of er luizen meekomen van de kam.

Stap 4

Veeg de kam af met een witte zakdoek

Veeg na elke beweging van je kam de kam af aan een witte zakdoek, servet of keukenpapier en kijk op het papier of je luizen kan zien. Ze zijn goed zichtbaar door de witte achtergrond. Hoe herken je luizen? Luizen hebben een grijswitte tot bruine kleur en zijn tot 3 mm groot.

Conclusie?

Luizen verwijderen is eenvoudig met de nat-kam-methode, maar de neten verwijderen uit het haar is moeilijker en je vindt dus niet zo snel neten op de kam.

Dat komt omdat ze vastplakken aan de haarwortel en komen dus niet makkelijk los. Wanneer luizen steeds terugkomen, zijn achtergebleven luizeneitjes of neten vaak de oorzaak.

Neten zijn zo goed als doorzichtig, wit of geelachtig van kleur. Ze lijken erg op schilfers. Daarom is neten herkennen niet zo eenvoudig. Het is dan ook effectiever om de neten en luizen te bestrijden met een luizenshampoo, luizenspray of luizenlotion.

Silikom

Een volledig, doeltreffend gamma om luizen mee te voorkomen, behandelen en actief na te behandelen. Met Silikom heb je alles in huis om definitief komaf te maken met luizen en neten, zonder dat luizen resistent zullen worden.