• 5/03/2019

Een luizenkam is onmisbaar wanneer je vermoedt dat je kind luizen heeft. Door een luizenkam te gebruiken, kan je namelijk luizen opsporen via de nat-kam-methode. Door de fijne tandjes van de kam, kan je de luizen makkelijk uit het haar kammen. 

Een luizenkam herken je aan fijne tanden die tussen de 0,2 en 0,4 mm van elkaar verwijderd staan. De tanden van de luizenkam hebben een hoekige doorsnede. Ze kunnen ruitvormig of rechthoekig zijn. Je kiest het beste voor een luizenkam met een lichte kleur, dan zie je de luizen goed zitten op de kam.

Je kan een luizenkam in elke apotheek kopen waar je ook nog professioneel advies krijgt over hoe je het dient te gebruiken.

Sommige mensen gebruiken ook een elektrische luizenkam. Die wordt dan eerder gebruikt om luizen te behandelen dan om luizen op te sporen. De combinatie van de nat-kam-methode en de elektrische luizenkam is immers gevaarlijk. 

 

Is het nodig om een elektrische luizenkam te gebruiken?

Hierboven werd al aangehaald dat een gewone luizenkam voornamelijk dient om luizen op te sporen. Met een elektrische luizenkam wordt vaak geprobeerd om van de luizen af te geraken. In talrijke pogingen om luizen te bestrijden worden immers heel wat verschillende middelen gebruikt.

Vaak zijn dat natuurlijke middelen zoals bijvoorbeeld azijn of lavendel, maar soms wordt ook beroep gedaan op elektrische apparatuur, zoals een stijltang.

Binnen die laatste categorie valt dus ook de elektrische luizenkam, die de voorbije jaren als alternatief voor de gewone luizenkam aan populariteit won. Een elektrische luizenkam wordt meestal gebruikt om producten met een sterke geur en op basis van pesticiden te vermijden.

 

Hoe werkt zo’n elektrische luizenkam nu en is er een toegevoegde waarde?

Net zoals bij de gewone luizenkam is het belangrijk om het haar grondig te kammen van oor tot oor en weer terug. Bij gebruik van een elektrische luizenkam is het de bedoeling dat luizen en de neten een stroomstootje krijgen en ze gedood worden.

Wanneer je een gewone luizenkam gebruikt, is het aangewezen om volgens de nat-kam-methode te werken. Bij een elektrische luizenkam is het echter belangrijk om in droog haar te kammen. De combinatie van water en elektriciteit is immers erg gevaarlijk voor je kind en jezelf.

Een elektrische luizenkam alleen is echter onvoldoende om luizen te bestrijden. Kammen is slechts een onderdeel van een doeltreffende luizenbehandeling want met kammen alleen blijven vaak de neten, die dicht tegen de hoofdhuid zitten, achter waardoor je nooit volledig van luizen afgeraakt.

Wanneer je kiest voor een elektrische luizenkam, dan doe je dat het best in combinatie met doeltreffende producten die je vindt bij de apotheek. Het liefst zonder pesticiden waar luizen niet resistent tegen worden.

Zulke producten vind je in het gamma van Silikom. Die producten bevatten geen pesticiden. Door het gebruik van stoffen als dimeticone, isononyl isononoaat (INN) of octaandiol zijn de producten van Silikom veilig in gebruik en geurloos. Ze werken fysiek in op luizen en neten, waardoor de luizen niet resistent worden. Bovendien zijn er in het gamma van Silikom producten die de luizen in slechts één behandeling doden waardoor de behandeling erg tijdsefficiënt is.

 

Ontdek ook nog:

04.02.2021
Luizen voorkomen Is het doeltreffend om luizen te voorkomen met haarlak?

In de hoop om luizen te voorkomen proberen ouders heel wat dingen uit. Haarlak bijvoorbeeld. Ontdek hier of je luizen daarmee kan voorkomen!…

Lees verder

04.01.2021
Luizen voorkomen Preventie van luizen: hoe doe je dat? Een stappenplan?

Ontdek in een handig stappenplan hoe je in geval van een luizenalarm op school de preventie van luizen kan aanpakken. 

Lees verder

07.04.2020
Luizen voorkomen Luizen op school? Actie ondernemen!

Elke school krijgt gedurende het schooljaar te maken met luizen op school. Lees in dit artikel hoe je hier als school het best mee omgaat.

Lees verder