• 15/05/2019

Wanneer er luizen gesignaleerd zijn, bijvoorbeeld op school, wil je als ouder koste wat het kost voorkomen dat je kind met luizen besmet raakt. Net zoals er heel wat huis-, tuin-, en keukentips de ronde doen om luizen te bestrijden met natuurlijke middelen zoals azijn of kokosolie, circuleren er ook heel wat tips over natuurlijke middelen die luizen zouden voorkomen. Een aantal gaan over het preventief gebruik van lavendel.

Kan lavendel een luizenbesmetting voorkomen?

Er doen immers allerlei tips de ronde over hoe je lavendel kan gebruiken om een luizenbesmetting te voorkomen. Zo zouden luizen wegblijven door lavendelolie aan te brengen achter de oren, in de nek en op het hoofd. Ook kussens, dekens, sjaals en mutsen kunnen met lavendel besprenkeld worden in de hoop dat de luizen wegblijven. Daarnaast wordt lavendelolie soms toegevoegd aan het wasmiddel. Verder circuleren ook tips om het haar in te wrijven met een mengsel van lavendelolie, kokosolie of olijfolie. Soms wordt aan het mengsel met lavendel ook eucalyptus, rozemarijn, salie of tijm toegevoegd. Nagenoeg alles wordt dus uit de keukenkast gehaald in verwoede pogingen om een luizenbesmetting te voorkomen.

Hoe intrigerend grootmoeders wijsheden ook zijn, voor de hypothese dat luizen zouden wegblijven door de geur van lavendel is echter geen wetenschappelijk bewijs. Meer uitleg dan dat luizen niet tegen lavendel zouden kunnen, is niet te vinden. Je kind volledig besprenkelen met lavendel is dan ook geen garantie om een luizenbesmetting te voorkomen.

 

Zijn er andere manieren om een luizenbesmetting te voorkomen?

Het gebruik van lavendel biedt dus onvoldoende garantie om een luizenbesmetting te voorkomen. Maar wat kan je dan wel doen om een luizenbesmetting te vermijden? Als er luizen op school zijn gesignaleerd, is het sowieso aan te raden om het haar regelmatig te controleren op luizen via de nat-kam-methode. Daarnaast was je de mutsen, jassen en sjaals best op 60 graden. Geef ook mee aan de kinderen dat ze hun jassen, mutsen en sjaals niet mogen uitwisselen met elkaar. Dit is namelijk een vaak voorkomende bron van besmetting.

Zaken die niet in de wasmachine kunnen, bewaar je idealiter gedurende twee dagen in een hermetisch afgesloten plastic zak of gedurende 8 uur in de diepvries.

Net zoals het gebruik van lavendel, bieden bovenstaande tips geen garantie dat een luizenbesmetting wordt voorkomen. Het zijn hulpmiddelen, maar geen wondermiddelen. Wil je de luizen echt geen kans geven, dan kan je Silikom Protect gebruiken. Dit product heeft een klinisch bewezen werking en beschermt alle leden van het gezin tot 3,5 dagen tegen een luizenbesmetting. In het gamma van Silikom vind je verder ook effectieve luizenshampoos en luizensprays om bij een luizenbesmetting de luizen doeltreffend te behandelen.

 

Ontdek ook nog:

04.02.2021
Luizen voorkomen Is het doeltreffend om luizen te voorkomen met haarlak?

In de hoop om luizen te voorkomen proberen ouders heel wat dingen uit. Haarlak bijvoorbeeld. Ontdek hier of je luizen daarmee kan voorkomen!…

Lees verder

04.01.2021
Luizen voorkomen Preventie van luizen: hoe doe je dat? Een stappenplan?

Ontdek in een handig stappenplan hoe je in geval van een luizenalarm op school de preventie van luizen kan aanpakken. 

Lees verder

07.04.2020
Luizen voorkomen Luizen op school? Actie ondernemen!

Elke school krijgt gedurende het schooljaar te maken met luizen op school. Lees in dit artikel hoe je hier als school het best mee omgaat.

Lees verder