Luizenalarm op school

 

Hoofdluizen verspreiden zich op school vaak razendsnel. Niet verwonderlijk, want luizen verplaatsen zich via direct hoofdcontact en op school hebben kinderen intensief contact met elkaar. Hoe vaak gebeurt het niet dat er een volledige klas besmet is met luizen? Het is daarom belangrijk om zelf vaak het haar van je kroost te controleren, zeker na schoolvakanties. Luizen en neten behandelen doe je meteen als je hoofdluizen ontdekt en informeer de school of leerkracht van je kind.

Op veel scholen zijn ook luizenouders actief voor regelmatige controles en zijn er vaste procedures om een luizenplaag te bestrijden. 

  • Als er bij de controle door de 'luizenouders' luizen of neten herkend worden bij een kind, worden zijn/haar ouders op de hoogte gesteld en verzocht om onmiddellijk te behandelen.
  • De andere ouders worden ook verwittigd en aangeraden om extra controles thuis te doen.
  • Alle ouders krijgen advies over hoe ze best het probleem aanpakken.

Het is een gedeelde verantwoordelijkheid van scholen en ouders om verdere verspreiding van luizen te voorkomen. Het is uiterst belangrijk dat elke ouder de nodige maatregelen neemt. Een school kan pas luizenvrij zijn/worden als elke ouder meewerkt.