• 14/01/2019

De nat-kam-methode: een efficiënte manier om luizen op te sporen

 

Kammen, kammen, en nog eens kammen. Wanneer er luizen gesignaleerd zijn op schoolis kammen vaak de eerste raad die wordt gegeven. En terecht, want luizen uitkammen via de zogenaamde nat-kam-methode is een heel effectieve manier om zowel luizen op te sporen als om luizen te behandelen. Daarvoor gebruik je best een luizenkam met fijne tanden die heel dicht bij elkaar staan. Zo’n luizenkam is bij elke (online) apotheker te koop én vind je gratis in de verpakking van de Silikom Once Shampoo, de enige referentie binnen het Silikom-gamma waarbij nog gekamd moet worden als deel van de behandeling. 

Sommige mensen verkiezen een elektrische luizenkam boven een gewone luizenkam. De nat-kam-methode kan je echter niet toepassen met een elektrische luizenkam. De combinatie elektriciteit en water is immers erg gevaarlijk. Wanneer je een elektrische luizenkam gebruikt, moet je dus in droog haar kammen.

Hoe gaat de nat-kam-methode in z’n werk?

 1. Laat je kind voorovergebogen boven het bad of de wasbak zitten. 
 2. Maak vervolgens het haar nat met lauw water. 
 3. Wrijf het haar daarna overvloedig in met conditioner. 
 4. Kam het haar vervolgens beetje bij beetje uit. Begin bij de nek en kam het haar in de richting van het voorhoofd. Doe dat heel nauwkeurig van het ene oor naar het andere. 
 5. Zorg dat je tijdens het kammen dicht bij de hoofdhuid blijft, waar de luizen zich vastzetten. 
 6. Als al het haar naar voren gekamd is, begin je vervolgens opnieuw en kam je het haar terug naar achteren. 
 7. Spoel ten slotte het haar grondig uit met lauw water.

Enkele aandachtspunten bij het kammen:

 • Het is belangrijk dat je na elke kambeweging de luizenkam ook afveegt aan bijvoorbeeld keukenpapier. Zo kan je zien of er nog luizen en neten aan de kam kleven en kan je de luizen en neten verwijderen van de kam.
 • Kijk ook goed of er luizen tussen de tandjes van de luizenkam zitten. Die verwijder je best met bijvoorbeeld een tandenstoker. 
 • Vergeet ook niet na het kammen de gebruikte handdoeken te wassen op 60 graden. 
 • Na gebruik is het ook belangrijk om de luizenkam grondig te reinigen met heet water of om de luizenkam gedurende 8 uur in een plastic zakje in de diepvries te stoppen. 
 • Om luizen te bestrijden in huis kan je beddengoed, mutsen, sjaals en jassen op 60° wassen. Voorwerpen die niet in de wasmachine mogen kan je ook gedurende 8 uur in de diepvries stoppen. 
 • Luizen bij volwassen komen ook voor. Het is dus raadzaam om in het geval van een luizenbesmetting alle gezinsleden op luizen te controleren via de nat-kam-methode.

Hoe vaak moet je het kammen herhalen?

Het is aan te raden om bovenstaande stappen om de twee dagen gedurende twee weken te herhalen totdat je geen luizen meer vindt. Kam zeker 15 tot 20 minuten tijdens elke behandeling waarbij kammen nodig is. De nat-kam-methode is een veel gebruikte en effectieve methode om luizen te behandelen. Het grote nadeel is echter dat ze heel tijdrovend is. 

In de apotheek vind je behandelingsproducten die even efficiënt zijn als de nat-kam-methode, maar minder tijd in beslag nemen. Silikom Once Spray is 100% effectief tegen luizen en neten in slechts één enkele behandeling van maximaal 15 minuten, waarbij het niet meer nodig is om daarna het haar te kammen. Ook de luizenshampoo Silikom Once Shampoo is doeltreffend in één behandeling van 10 minuten en verzorgt tegelijkertijd het haar.