• 21/10/2023

Luizen: wat zijn de typische symptomen?

 

Is er een luizenalarm op school en valt het je op dat je kind regelmatig in het haar zit te krabben? Dan kan het goed zijn dat je kind besmet is met luizen. Jeuk in het haar is immers een van de duidelijkste symptomen van luizen. Toch is het mogelijk dat luizen ook zonder duidelijke symptomen voorkomen. Bovendien kan jeuk in het haar ook een andere oorzaak dan luizen hebben, denk maar aan eczeem, schilfers of roos.

Wacht dus in het geval van een luizenalarm op school niet om je kind op luizen te controleren totdat hij/zij jeuk heeft.

 

Waarom veroorzaken luizen jeuk in het haar?

Als jeuk een van de duidelijkste symptomen van luizen is, wat is dan de oorzaak van die jeuk juist? Het zijn immers niet de luizen zelf die de jeuk veroorzaken. Maar wanneer ze zich voeden met het bloed van hun gastheer, komt er speeksel vrij. Jeuk is bij 50% van de mensen in feite een allergische reactie van de huid op het speeksel van de luizen.

Jeuk in het haar is dus voor een luizenbesmetting een van de duidelijkste symptomen. Maar je kan luizen en neten ook zien zitten in het haar. Daarvoor is echter een grondige inspectie van het haar cruciaal.

 

Controleer het haar van je kind grondig


Naast jeuk, is de meest betrouwbare manier om luizen te herkennen het grondig controleren van het haar. Soms kan je de luizen al met het blote oog zien kruipen in het haar. Zoek overigens niet naar springende beestjes, want luizen kunnen niet springen.

Gewoon even een blik werpen op het haar van je kind is echter onvoldoende om zeker te zijn dat je kind luizenvrij is. Luizen kan je immers makkelijk zien met het blote oog, maar hun eitjes, de zogenaamde neten, zijn veel moeilijker zichtbaar.

Om de luizen en de neten op te sporen kan de nat-kam-methode een oplossing bieden. Via deze methode ga je het haar van je kind erg grondig kammen, bijvoorbeeld na een bad- of douchemoment.

Ontdek ook nog:

15.04.2024
Luizen behandelen Luizen bestrijden in huis: 10 effectieve tips!

Kom hier in 10 effectieve tips te weten hoe je luizen kan bestrijden in huis.

Lees verder

11.03.2024
Luizen behandelen Hoofdluis behandelen: beddengoed wassen?

In de strijd tegen luizen willen ouders vaak alles doen om van die vervelende beestjes af te geraken. Is het nodig om, terwijl je hoofdluis …

Lees verder

04.03.2024
Luizen herkennen Luizen herkennen bij jezelf: hoe doe je dat?

Als een van je gezinsleden met luizen besmet is, is het belangrijk om ook jouw haar op luizen te controleren. Lees hier hoe je luizen kan he…

Lees verder