• 25/09/2019

Luizen: wat zijn de typische symptomen?

 

Is er een luizenalarm op school en valt het je op dat je kind regelmatig in het haar zit te krabben? Dan kan het goed zijn dat je kind besmet is met luizen. Jeuk in het haar is immers een van de duidelijkste symptomen van luizen. Toch is het mogelijk dat luizen ook zonder duidelijke symptomen voorkomen. Bovendien kan jeuk in het haar ook een andere oorzaak dan luizen hebben, denk maar aan eczeem, schilfers of roos.

Wacht dus in het geval van een luizenalarm op school niet om je kind op luizen te controleren totdat het jeuk heeft.

 

Waarom veroorzaken luizen jeuk in het haar?

Als jeuk een van de duidelijkste symptomen van luizen is, wat is dan de oorzaak van die jeuk juist? Het zijn immers niet de luizen zelf die de jeuk veroorzaken. Maar wanneer ze zich voeden met het bloed van hun gastheer, komt er speeksel vrij. Jeuk is bij 50% van de mensen in feite een allergische reactie van de huid op het speeksel van de luizen.

Jeuk in het haar is dus voor een luizenbesmetting een van de duidelijkste symptomen. Maar je kan luizen en neten ook zien zitten in het haar. Daarvoor is echter een grondige inspectie van het haar cruciaal.

 

Wacht niet op de symptomen van luizen. Controleer het haar van je kind grondig!


Naast jeuk, is de meest betrouwbare manier om luizen te herkennen het grondig controleren van het haar. Soms kan je de luizen al met het blote oog zien kruipen in het haar. Zoek overigens niet naar springende beestjes, want luizen kunnen niet springen.

Gewoon even een blik werpen op het haar van je kind is echter onvoldoende om zeker te zijn dat je kind luizenvrij is. Luizen kan je immers makkelijk zien met het blote oog, maar hun eitjes, de zogenaamde neten, zijn veel moeilijker zichtbaar.

Om de luizen en de neten op te sporen kan de nat-kam-methode een oplossing bieden. Via deze methode ga je het haar van je kind erg grondig kammen, bijvoorbeeld na een bad- of douchemoment.

Luizen bestrijden in huis: hoe doe je dat?

Net omdat luizen zo weinig symptomen hebben, is een luizenbesmetting bij je kind en bij de andere gezinsleden snel gebeurd. Want luizen komen ook bij volwassenen voor. Controleer dus in geval van een luizenbesmetting alle gezinsleden via de nat-kam-methode. Luizen herkennen bij jezelf is niet zo evident, maar vraag iemand in jouw buurt om ook jouw haar te doorkammen via de nat-kam-methode.

Om luizen doeltreffend te bestrijden zijn natuurlijke middelen, zoals luizen behandelen met azijn, lavendelolie of kokosolie onvoldoende. Kies bovendien ook voor behandelproducten zonder pesticiden. Luizen worden er resistent tegen en ze zijn bovendien niet veilig in gebruik.

Voor veilige en doeltreffende producten zonder pesticiden, neem je best eens een kijkje in het ruime assortiment van Silikom

Ontdek ook nog:

15.04.2021
Helpt een luizencape om luizen te voorkomen?

In scholen wordt een luizencape soms over de jassen gehangen om te vermijden dat de luizen van de ene jas op de andere kruipen. Het is echte…

Lees verder

04.02.2021
Is het doeltreffend om luizen te voorkomen met haarlak?

In de hoop om luizen te voorkomen proberen ouders heel wat dingen uit. Haarlak bijvoorbeeld. Ontdek hier of je luizen daarmee kan voorkomen!…

Lees verder

04.01.2021
Preventie van luizen: hoe doe je dat? Een stappenplan?

Ontdek in een handig stappenplan hoe je in geval van een luizenalarm op school de preventie van luizen kan aanpakken. 

Lees verder