• 18/09/2019

Feit of fabel: kunnen luizen springen of vliegen?

 

Wanneer er luizen op school gesignaleerd zijn, wordt er vaak gespeculeerd van waar de luizen komen en wat de oorzaak ervan is. Die is sowieso moeilijk te achterhalen. Slechte hygiëne is overigens zeker geen oorzaak van luizen. Een andere vraag die veel ouders zich stellen is hoe een luizenbesmetting gebeurt: kunnen luizen springen of vliegen van het ene kinderhoofdje naar het andere? Lees er alles over in deze blogpost.

 

Hoe verspreiden luizen zich?

Het antwoord op de vraag of luizen kunnen springen of vliegen is ‘neen’. Luizen kunnen zich enkel verspreiden door te kruipen van het ene hoofd naar het andere. Dat doen ze tegen een snelheid van 6 tot 30 cm/min. Om dus van het ene hoofd naar het andere te kruipen is er direct hoofdcontact nodig. Net daarom zijn basisscholen zo’n grote broeihaard van luizen: daar spelen kinderen met elkaar, zitten ze naast elkaar aan een bank of wisselen ze elkaars mutsen en sjaals uit. Tijdens zo’n momenten wordt de kans op een luizenbesmetting dus erg groot.

Ook binnen het gezin is de kans groot dat luizen op andere gezinsleden worden overgedragen. Er is dus bijvoorbeeld een grote kans dat er een luizenbesmetting plaatsvindt tijdens een gezamenlijk knuffel- of voorleesmoment. Ook de ouders zijn niet vrij van een mogelijke luizenbesmetting. Telkens wanneer er direct hoofdcontact plaatsvindt tussen ouder en kind is er een mogelijkheid dat de luizen zich in het haar van de ouders nestelen.

 

Belangrijk om te weten is dat luizen geen symptoom zijn van een gebrek aan hygiëne. Elk kind is vatbaar voor luizen. Het is dus belangrijk om kinderen niet te stigmatiseren omdat ze luizen hebben. Bovendien is het niet nodig om een kind met luizen thuis te houden van activiteiten zoals zwemmen. Zwemmen met luizen is overigens geen probleem: in het water klampen de luizen zich namelijk vast aan het haar en zullen ze niet zo snel van het ene hoofd naar het andere kruipen. Bovendien is vaak het dragen van een badmuts verplicht wat de kans op een besmetting tijdens de zwemlessen verkleint.

 

Ontdek ook nog:

04.02.2021
Luizen voorkomen Is het doeltreffend om luizen te voorkomen met haarlak?

In de hoop om luizen te voorkomen proberen ouders heel wat dingen uit. Haarlak bijvoorbeeld. Ontdek hier of je luizen daarmee kan voorkomen!…

Lees verder

04.01.2021
Luizen voorkomen Preventie van luizen: hoe doe je dat? Een stappenplan?

Ontdek in een handig stappenplan hoe je in geval van een luizenalarm op school de preventie van luizen kan aanpakken. 

Lees verder

07.04.2020
Luizen voorkomen Luizen op school? Actie ondernemen!

Elke school krijgt gedurende het schooljaar te maken met luizen op school. Lees in dit artikel hoe je hier als school het best mee omgaat.

Lees verder