• 18/09/2019

Feit of fabel: kunnen luizen springen of vliegen?

 

Wanneer er luizen op school gesignaleerd zijn, wordt er vaak gespeculeerd van waar de luizen komen en wat de oorzaak ervan is. Die is sowieso moeilijk te achterhalen. Slechte hygiëne is overigens zeker geen oorzaak van luizen. Een andere vraag die veel ouders zich stellen is hoe een luizenbesmetting gebeurt: kunnen luizen springen of vliegen van het ene kinderhoofdje naar het andere? Lees er alles over in deze blogpost.

 

Hoe verspreiden luizen zich?

Het antwoord op de vraag of luizen kunnen springen of vliegen is ‘neen’. Luizen kunnen zich enkel verspreiden door te kruipen van het ene hoofd naar het andere. Dat doen ze tegen een snelheid van 6 tot 30 cm/min. Om dus van het ene hoofd naar het andere te kruipen is er direct hoofdcontact nodig. Net daarom zijn basisscholen zo’n grote broeihaard van luizen: daar spelen kinderen met elkaar, zitten ze naast elkaar aan een bank of wisselen ze elkaars mutsen en sjaals uit. Tijdens zo’n momenten wordt de kans op een luizenbesmetting dus erg groot.

Ook binnen het gezin is de kans groot dat luizen op andere gezinsleden worden overgedragen. Er is dus bijvoorbeeld een grote kans dat er een luizenbesmetting plaatsvindt tijdens een gezamenlijk knuffel- of voorleesmoment.

 

Belangrijk om te weten is dat luizen geen symptoom zijn van een gebrek aan hygiëne. Elk kind is vatbaar voor luizen. Het is dus belangrijk om kinderen niet te stigmatiseren omdat ze luizen hebben. Bovendien is het niet nodig om een kind met luizen thuis te houden van activiteiten zoals zwemmen. Zwemmen met luizen is overigens geen probleem: in het water klampen de luizen zich namelijk vast aan het haar en zullen ze niet zo snel van het ene hoofd naar het andere kruipen. Bovendien is vaak het dragen van een badmuts verplicht wat de kans op een besmetting tijdens de zwemlessen verkleint.

 

Komen luizen ook bij volwassenen voor?

Ook de ouders zijn niet vrij van een mogelijke luizenbesmetting. Telkens wanneer er direct hoofdcontact plaatsvindt tussen ouder en kind is er een mogelijkheid dat de luizen zich in het haar van de ouders nestelen.

Luizen bij volwassenen zijn dus goed mogelijk. De symptomen van hoofdluis bij volwassenen zijn overigens net dezelfde als bij kinderen. Wanneer je dus last hebt van jeuk en er is een kind in jouw nabije omgeving met luizen, doe je er goed aan om na te gaan of jij ook luizen hebt.

Het is echter niet zo evident om luizen te herkennen bij jezelf. De meest betrouwbare methode om luizen op te sporen is de nat-kam-methode. Als ouder kan je het haar van je kind volgens die methode met een luizenkam kammen na het bad-of douchemoment.

Via deze methode kam je het natte haar van je kind van achter bij de nek naar boven, tot bij het voorhoofd. Schuif nadien telkens met elke kambeweging dichterbij het andere oor tot je helemaal achter het andere oor bent. Veeg telkens na iedere kambeweging de luizenkam af aan een wit papiertje, zodat je goed kan zien of er nog luizen en neten uit het haar komen. Luizen verwijderen kan met deze methode. Het is echter moeilijk om definitief van ze af te komen door enkel te kammen.

 

Kammen alleen is onvoldoende

Jezelf en je kind regelmatig controleren op luizen via de nat-kam-methode is niet altijd voldoende om definitief van de luizen af te geraken. Om de luizen te bestrijden, is een doeltreffend luizenproduct aangewezen. Met doeltreffend wordt een product bedoeld die klinisch bewezen is en waar de luizen niet resistent tegen worden. Luizen worden namelijk resistent tegen producten op basis van pesticiden en die hen vergiftigen. Veel beter is het om te kiezen voor producten die geen pesticiden bevatten en die fysiek op de luizen inwerken.

De producten van Silikom zijn klinisch bewezen, 100% doeltreffend en werken fysiek in op de luizen. Silikom bevat geen pesticiden en is veilig voor alle gezinsleden.

 

Ontdek ook nog:

15.04.2021
Helpt een luizencape om luizen te voorkomen?

In scholen wordt een luizencape soms over de jassen gehangen om te vermijden dat de luizen van de ene jas op de andere kruipen. Het is echte…

Lees verder

04.02.2021
Is het doeltreffend om luizen te voorkomen met haarlak?

In de hoop om luizen te voorkomen proberen ouders heel wat dingen uit. Haarlak bijvoorbeeld. Ontdek hier of je luizen daarmee kan voorkomen!…

Lees verder

04.01.2021
Preventie van luizen: hoe doe je dat? Een stappenplan?

Ontdek in een handig stappenplan hoe je in geval van een luizenalarm op school de preventie van luizen kan aanpakken. 

Lees verder