• 9/04/2019

Er bestaan talrijke natuurlijke middelen om luizen te behandelen en zelfs te proberen voorkomen. Toch blijft een effectief behandelproduct zoals een shampoo in de strijd tegen luizen cruciaal. Er zijn heel wat luizenshampoos op de markt. Het aanbod in de apotheek is zo divers, dat het niet evident is om de juiste keuze te maken.

 

Waar let ik op als ik een luizenshampoo wil kopen?

Een belangrijke leidraad zijn de bestanddelen van luizenproducten. Zo is het beter om te kiezen voor een luizenshampoo die INN (isononyl isononanoaat) bevat dan een antiluizenshampoo die insecticiden bevat. De manier waarop ze luizen doden verschilt namelijk. 

Hoe werkt een luizenshampoo zonder insecticiden dan precies?

Een luizenshampoo met INN doodt de luizen door hun watertoevoer af te sluiten, waardoor ze uiteindelijk stikken. Wat doet een luizenshampoo met insecticiden dan? Die vergiftigen de luizen. Ze zijn daardoor minder veilig in gebruik en bovendien worden de luizen er na een aantal keer resistent tegen. Luizenshampoos met insecticiden zijn zeker af te raden voor baby’s, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. Ook wie astma heeft, gebruikt beter geen luizendodende producten met insecticiden.

Daarnaast is ook jouw persoonlijke voorkeur een belangrijke factor in de keuze van een behandelproduct tegen luizen. Heb je een drukke avondagenda, dan kan ook je kiezen voor een luizenspray met een korte inwerktijd. Vind je tijd nemen voor een badmoment met je kind belangrijk, dan is een luizenshampoo een goed idee.

 

Waar let ik op als ik een luizenshampoo wil kopen?

Hoe gebruik ik een luizenshampoo?

Een luizenshampoo is vergelijkbaar in gebruik met een gewone shampoo. Hoe je de shampoo moet aanbrengen kan echter verschillen van product tot product. Sommige shampoos breng je in op droog haar en laat je vervolgens gedurende een tijdje inwerken zoals aangegeven staat op de verpakking. 

Ook de inwerktijd van luizenshampoos kan erg variëren. Bepaalde shampoos moet je gedurende 30 minuten laten inwerken. Dat kan het badmoment onnodig verlengen. Andere shampoos mag je na 5 minuten al uitspoelen. Hierdoor zijn deze ook geschikt voor onder de douche. 

In elk geval is het erg belangrijk dat je na de inwerktijd de shampoo grondig uitspoelt met water. Nadat je het haar met de luizenshampoo hebt gewassen, kan je volgens de nat-kam-methode de dode luizen en neten verwijderen. 

Naast de manier van gebruiken en de inwerktijd kunnen er ook verschillen zijn in hoe vaak je de luizenshampoo moet gebruiken. Bij sommige shampoos moet je de behandeling een aantal keer herhalen vooraleer je resultaat hebt, maar de Silikom Once Shampoo helpt je bijvoorbeeld al in één behandeling van de luizen af. 

Voor een goede, doeltreffende luizenshampoo kan je dus terecht bij Silikom. De Silikom Once Shampoo moet maar 5 minuten inwerken en helpt je in slechts één behandeling van de luizen af. Deze shampoo is bovendien door de Belgische consumenten in 2020 verkozen tot beste shampoo tegen luizen.

Ontdek ook nog:

04.02.2021
Luizen voorkomen Is het doeltreffend om luizen te voorkomen met haarlak?

In de hoop om luizen te voorkomen proberen ouders heel wat dingen uit. Haarlak bijvoorbeeld. Ontdek hier of je luizen daarmee kan voorkomen!…

Lees verder

04.01.2021
Luizen voorkomen Preventie van luizen: hoe doe je dat? Een stappenplan?

Ontdek in een handig stappenplan hoe je in geval van een luizenalarm op school de preventie van luizen kan aanpakken. 

Lees verder

07.04.2020
Luizen voorkomen Luizen op school? Actie ondernemen!

Elke school krijgt gedurende het schooljaar te maken met luizen op school. Lees in dit artikel hoe je hier als school het best mee omgaat.

Lees verder