• 17/02/2019

Wat is het verschil tussen een luizenspray en een luizenshampoo

 

Misschien herken je de volgende situatie wel: je staat bij de apotheek om een product te kopen om luizen te behandelen. Je twijfelt echter of je nu moet kiezen voor een luizenspray of een luizenshampoo. Zijn er eigenlijk wel verschillen tussen die producten?

 

Hoe maak ik de juiste keuze tussen een luizenspray en een luizenshampoo?

Of je nu voor een spray of een shampoo kiest, het is in de eerste plaats belangrijk om te letten op de ingrediënten van een product om luizen mee te bestrijden. Vermijd zeker producten die pesticiden bevatten. Die zijn namelijk niet veilig en bovendien worden de luizen er resistent tegen. Producten op basis van dimeticone, isononyl isononoaat (INN) of octaandiol zijn wel aan te raden. Die producten zijn beschikbaar als lotion, spray of shampoo.

Een luizenspray en een luizenshampoo bevatten dus vrijwel dezelfde ingrediënten om luizen te bestrijden. Het verschil zit echter in het feit dat een shampoo schuimmiddelen bevat die ervoor zorgen dat het haar ook effectief gewassen wordt. Bij een luizenspray is dat niet het geval. Daardoor verschilt het gebruik van beide middelen ook.

Een luizenspray is eigenlijk een lotion die via een verstuiver op het droge haar gesprayd wordt. Je zorgt dat het hele haaroppervlak bedekt is door de spray en je laat de spray vervolgens 15 minuten inwerken zoals voorgeschreven op de verpakking. Daarna moet je het haar inwrijven met voldoende shampoo naar keuze en ten slotte uitspoelen met water. Wanneer je kiest voor een luizenshampoo, wrijf je de shampoo in op droog haar, laat je de shampoo vervolgens inwerken volgens de gebruiksaanwijzing en spoel je de shampoo daarna uit met water. Bij het uitwassen van het haar is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan de huid dicht bij de haarlijn. Het is immers mogelijk dat de huid daar in contact is gekomen met het product. Wrijf dus daarom ook bij het uitwassen altijd goed over het voorhoofd, achter de oren en diep in de nek.

 

Conclusie?

Je maakt de keuze voor een spray of een shampoo dus vooral op basis van wat het beste bij jou past, of wat je aangenaam vindt in gebruik. Wie op zoek is naar een effectieve luizenspray of luizenshampoo kan terecht bij de producten van Silikom. In het gamma van Silikom vind je onder meer een luizenspray en een luizenshampoo die de luizen doden in slechts een behandeling.

 

Ontdek ook nog:

04.02.2021
Luizen voorkomen Is het doeltreffend om luizen te voorkomen met haarlak?

In de hoop om luizen te voorkomen proberen ouders heel wat dingen uit. Haarlak bijvoorbeeld. Ontdek hier of je luizen daarmee kan voorkomen!…

Lees verder

04.01.2021
Luizen voorkomen Preventie van luizen: hoe doe je dat? Een stappenplan?

Ontdek in een handig stappenplan hoe je in geval van een luizenalarm op school de preventie van luizen kan aanpakken. 

Lees verder

07.04.2020
Luizen voorkomen Luizen op school? Actie ondernemen!

Elke school krijgt gedurende het schooljaar te maken met luizen op school. Lees in dit artikel hoe je hier als school het best mee omgaat.

Lees verder