• 6/06/2019

 

Wie al regelmatig een luizenbesmetting heeft meegemaakt, zal weten dat de neten het je erg moeilijk kunnen maken om definitief van de luizen af te komen.

Ze zijn erg klein, daardoor moeilijk zichtbaar en het risico dat er een aantal achterblijven is erg groot. Dit artikel vertelt je meer over neten en hoe je ervan af kan geraken.

 

Wat zijn neten?

Een luis kent drie fases in zijn leven: het eitje, de larve en de volwassen luis. Een eitje van een luis wordt een neet genoemd. Wanneer een luis een eitje legt, wat tot tien keer per dag gebeurt, zit er in dat eitje een larve waaruit een nieuwe luis zal groeien.

Hoe zien die neten er nu uit?

Een neet is ongeveer 1 mm groot, vergelijkbaar met een speldenkop. Neten hebben een doorschijnende grijs-witte kleur en kleven stevig vast aan het haar. Omdat ze zo klein zijn en een onopvallende kleur hebben, zijn ze niet zo gemakkelijk op te sporen.

Door hun uitzicht worden neten soms verward met schilfers, ook wel roos genoemd. Het belangrijkste verschil is dat roos los in het haar zit en dat neten erg kleverig zijn. Ze kleven aan het haar met een soort lijm, die moeilijk los te weken is met een gewone shampoo.

Hoe vind je ze?

Levende neten vind je meestal dicht tegen de hoofdhuid, op een afstand van 3 tot 4 mm. Dode neten verliezen hun kleverigheid en zal je verder van de hoofdhuid terugvinden. Als neten eruitzien als zwarte puntjes, betekent dat dat de larve nog in de neet zit.

Lege neten zijn witter van kleur. Het is echter moeilijk om met het blote oog een onderscheid te maken tussen lege neten en neten met een larve in.

Wat zijn neten?

  

Hoe kan je neten het best verwijderen?

Luizen zijn vrij goed zichtbaar in het haar, neten daarentegen vallen door hun grootte en kleur niet zo op en blijven daardoor vaak achter. Bovendien kunnen neten langer buiten het haar overleven dan luizen. Luizen kunnen slechts 24 – 48u buiten het haar overleven, neten kunnen op kleding bijvoorbeeld overleven tot tien dagen.

Daardoor geraak je moeilijk van de luizenplaag af. Luizen opsporen doe je het best via de nat-kam-methode. In het geval van neten is dat moeilijker. Ze kleven immers vast aan het haar en zijn moeilijk te verwijderen. Sommige mensen proberen allerlei middeltjes uit om van de luizen en neten af te geraken. Een voorbeeld daarvan is neten verwijderen met azijn. De doeltreffendheid daarvan is echter niet wetenschappelijk bewezen. 

Kies voor een product met dimeticone

Het is dus aan te raden om te kiezen voor een effectief behandelproduct tegen luizen en neten zoals een shampoo of een spray op basis van dimeticone, INN of octaandiol. Dat hoofdbestanddeel werkt fysiek op de luizen en neten in, waardoor ze niet resistent worden tegen het product. Op die manier ben je zeker dat de luizen en neten vernietigd zijn en is ook de kans op een herbesmetting kleiner.

Ben je op zoek naar zo’n effectief behandelproduct op basis van dimeticone, INN of octaandiol? Kijk dan eens in het gamma van SILIKOM. Daar vind je een ruim assortiment aan luizenshampoos en sprays met bewezen doeltreffendheid.

Ontdek ook nog:

04.02.2021
Luizen voorkomen Is het doeltreffend om luizen te voorkomen met haarlak?

In de hoop om luizen te voorkomen proberen ouders heel wat dingen uit. Haarlak bijvoorbeeld. Ontdek hier of je luizen daarmee kan voorkomen!…

Lees verder

04.01.2021
Luizen voorkomen Preventie van luizen: hoe doe je dat? Een stappenplan?

Ontdek in een handig stappenplan hoe je in geval van een luizenalarm op school de preventie van luizen kan aanpakken. 

Lees verder

07.04.2020
Luizen voorkomen Luizen op school? Actie ondernemen!

Elke school krijgt gedurende het schooljaar te maken met luizen op school. Lees in dit artikel hoe je hier als school het best mee omgaat.

Lees verder