• 25/02/2020

Waar kunnen luizen niet tegen?

 

Waar houden hoofdluizen niet van? Dat vragen veel ouders zich af wanneer ze met een luizenbesmetting bij hun kind worden geconfronteerd. Het is echter onvoldoende om je af te vragen ‘waar kunnen luizen niet tegen?’ om definitief van de luizen af te geraken. Er is namelijk een verschil tussen middeltjes waar luizen niet van houden en doeltreffende behandelproducten tegen luizen. Lees verder om te weten te komen waar luizen niet tegen kunnen. Achterhaal ook hoe je luizen wel kan voorkomen.

Huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes waar luizen niet tegen kunnen

Over waar luizen niet tegen kunnen, doen heel wat volkswijsheden en tips de ronde. Je kan de keuken-, en huismiddeltjes tegen luizen vaak zo gek niet bedenken. Zo circuleren er tips over welke azijn de beste zou zijn voor een luizenbehandeling of hoe je luizen kan doden met een stijltang. Ook wordt er soms geprobeerd om Listerine tegen luizen te gebruiken.

Verder zoeken mensen ook vaak hun toevlucht in zogenaamde ‘repellents’. Dat zijn middelen die luizen zouden afstoten. Die middelen zijn vaak op basis van essentiële oliën, zoals rozemarijn, lavendel of pepermunt. Een ander product waar luizen niet tegen zouden kunnen is tea tree oil. Door de vele geurstoffen in tea tree oil is dit product echter afgeraden voor mensen met een parfumallergie.

Over de doeltreffendheid van al deze middeltjes is geen wetenschappelijk bewijs. Er is dus geen garantie dat je door het gebruik van deze middelen luizen kan voorkomen of van een luizenbesmetting af kan geraken.

 

Haarlak en gel

Kinderen die vaak haarlak en gel in hun haar doen, zouden minder snel besmet worden met luizen. Luizen zouden dus met andere woorden niet zo goed tegen haarlak en gel kunnen. Dit kan helpen om luizen te voorkomen, maar het zijn opnieuw geen wondermiddelen.

Luizen overleven contact met water. Je kind hoeft ook niet thuis te blijven.

Water

Wat ouders zich ook vaak afvragen is of luizen tegen water kunnen. Dat is namelijk belangrijk omdat je als ouder wil weten of je kind mag gaan zwemmen of niet. Dat mag zeker! Je hoeft je kind niet thuis te houden van de zwemles wanneer hij/zij luizen heeft. Je kind hoeft ook niet per se een badmuts te dragen tenzij verplicht. Wanneer luizen in contact komen met water, haken ze zich namelijk vast aan het haar.

Het antwoord op de vraag ‘kunnen luizen verdrinken’, is echter neen. Luizen overleven dus contact met water en kunnen geruime tijd ‘onder water’.

Ontdek ook nog:

04.02.2021
Luizen voorkomen Is het doeltreffend om luizen te voorkomen met haarlak?

In de hoop om luizen te voorkomen proberen ouders heel wat dingen uit. Haarlak bijvoorbeeld. Ontdek hier of je luizen daarmee kan voorkomen!…

Lees verder

04.01.2021
Luizen voorkomen Preventie van luizen: hoe doe je dat? Een stappenplan?

Ontdek in een handig stappenplan hoe je in geval van een luizenalarm op school de preventie van luizen kan aanpakken. 

Lees verder

07.04.2020
Luizen voorkomen Luizen op school? Actie ondernemen!

Elke school krijgt gedurende het schooljaar te maken met luizen op school. Lees in dit artikel hoe je hier als school het best mee omgaat.

Lees verder