• 26/04/2019

Luizen bestrijden met Listerine

 

Listerine-mondwater wordt vaak genoemd in het rijtje van huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes die gebruikt worden in een poging om luizen te bestrijden. Andere middelen die op dat lijstje staan zijn bijvoorbeeld azijn, lavendel en kokosolie. Maar kan je echt van luizen behandelen door Listerine-mondwater te gebruiken?

 

Kan ik luizen bestrijden met Listerine-mondwater?

Sowieso is het wat twijfelachtig om een middel te gebruiken voor een doel waarvoor het eigenlijk niet dient. Het doel van Listerine-mondwater is om tandplak tegen te gaan en om een frisse adem te hebben, niet om luizen te bestrijden. De reden waarom sommige mensen toch het haar wassen met Listerine, komt wellicht door het hoge alcoholgehalte van Listerine. Daar zouden de luizen niet goed tegen kunnen. Maar voldoende om definitief van de luizen en de neten af te geraken is dat hoge alcoholgehalte zeker niet.

 

Luizen bestrijden met Listerine is niet doeltreffend en niet ongevaarlijk

Het hoge alcoholgehalte in Listerine zou de reden zijn om het product te gebruiken om luizen te behandelen. Het is echter niet ongevaarlijk om het haar met Listerine te wassen. Er is namelijk een risico dat het product in de ogen terechtkomt. Wanneer dat gebeurt, veroorzaakt de alcohol irritatie en een brandend gevoel. In dat geval moeten de ogen altijd gedurende vijftien minuten grondig uitgespoeld worden met water.

Listerine-mondwater is dus helemaal geen doeltreffende methode om definitief van de luizen af te geraken, ook niet in combinatie met de nat-kam-methode. Er is immers geen garantie dat zowel de luizen als de neten door de behandeling dood zijn. Er zijn voldoende luizenshampoos en luizensprays op de markt die de luizen wel effectief bestrijden, doordat ze bijvoorbeeld dimeticone als ingrediënt hebben. Dimeticone is een bestanddeel dat de luizen doodt en waar ze bovendien niet resistent tegen worden.

Producten die dimeticone bevatten en dus een effectieve en doeltreffende manier zijn om de luizenplaag aan te pakken, vind je in het gamma van SILIKOM.

 

Ontdek ook nog:

04.02.2021
Luizen voorkomen Is het doeltreffend om luizen te voorkomen met haarlak?

In de hoop om luizen te voorkomen proberen ouders heel wat dingen uit. Haarlak bijvoorbeeld. Ontdek hier of je luizen daarmee kan voorkomen!…

Lees verder

04.01.2021
Luizen voorkomen Preventie van luizen: hoe doe je dat? Een stappenplan?

Ontdek in een handig stappenplan hoe je in geval van een luizenalarm op school de preventie van luizen kan aanpakken. 

Lees verder

07.04.2020
Luizen voorkomen Luizen op school? Actie ondernemen!

Elke school krijgt gedurende het schooljaar te maken met luizen op school. Lees in dit artikel hoe je hier als school het best mee omgaat.

Lees verder