• 17/06/2019

Hoofdluis gesignaleerd! Wat nu?

 

Voor heel wat mensen die voor het eerst met hoofdluis geconfronteerd worden, kan het best schrikken zijn. Je wordt bestookt met allerlei tips en middeltjes en je weet niet meer welk middeltje je eerst moet proberen of welke tip je moet geloven. Dit artikel vertelt je in wat volgt alles wat je moet weten over hoofdluis en hoe je het probleem het best aanpakt.

 

Hoe weet ik of mijn kind luizen heeft?

Wanneer je kind een briefje meekrijgt dat er luizenalarm op school is, kan je als ouder best schrikken. Hoe weet je of je kind besmet is met luizen? Hoe kan je hoofdluis herkennen? Eerst en vooral moet je weten dat een hoofdluis niet springt van het ene hoofd naar het andere. Je moet dus niet op zoek gaan naar springende beestjes op het hoofd van je kind. Een hoofdluis verspreidt zich via direct hoofdcontact. Wanneer kinderen dus samen spelen op school, thuis of op kamp, is het risico op een luizenbesmetting dus groter. Ook heeft de opkomst van de selfie luizenplagen op de middelbare school doen toenemen. Omdat kinderen letterlijk de koppen bij elkaar steken om een selfie te maken, krijgen hoofdluizen vrij spel.

Hoe herken je hoofdluizen dan wel? Soms kan het zijn dat je ze gewoon met het blote oog ziet in het haar van je kind. Dan weet je al snel dat je zal moeten behandelen. Maar het is ook mogelijk dat je de luizen moet opsporen via de nat-kam-methode. Met die methode kan je met zekerheid zeggen of je kind met luizen besmet is, of of het na een behandeling nog steeds luizen heeft. Door het haar van je kind grondig uit te kammen met een luizenkam van oor tot oor en van achter naar voren en terug, kan je zien of er luizen en neten in het haar van je kind zitten. Als dat het geval is, moet je de hoofdluis en de neten behandelen met een effectief behandelproduct.

 

Komt hoofdluis ook voor bij volwassenen?

Men spreekt trouwens snel over hoofdluis bij kinderen, omdat kinderen nu eenmaal graag geziene gastheren van luizen zijn. Maar uiteraard komt hoofdluis ook bij volwassenen voor. Weliswaar in vele mindere mate, maar wanneer in een gezin de kinderen met luizen besmet zijn, lopen de ouders ook een groter risico. De symptomen van hoofdluis bij volwassenen, verschillen niet van de symptomen bij kinderen. Voornamelijk jeuk in het haar kan wijzen op luizen. De jeuk komt niet door de luizen zelf, maar door een afweerreactie van het lichaam op het speeksel en de uitwerpselen van de luizen.

 

Hoe behandel ik luizen?

Hoe kan je nu hoofdluis het beste bestrijden? Heel wat mensen proberen hoofdluis te bestrijden op een natuurlijke manier. Zo wordt geprobeerd om hoofdluis met azijn te behandelen, maar ook kokosolie of lavendel zijn vaak gebruikte middeltjes om te proberen van de luizen af te geraken. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van deze middeltjes en de kans dat je er definitief van af geraakt is eerder klein.

Er doen ook andere tips de ronde, die je zo gek niet kan bedenken. Zo zijn er mensen die luizen proberen te behandelen met haarverf. Zo’n manier is echter geen goed idee: er is enerzijds geen bewijs dat dergelijke middelen zouden werken, anderzijds zijn deze middelen ook gewoon niet veilig.

Het is dus beter om te kiezen voor een behandelproduct dat specifiek op de markt is gebracht om luizen te bestrijden. Enerzijds bestaan er bijvoorbeeld hoofdluisshampoos tegen hoofdluis met pesticiden. Die doden de luizen door ze te vergiftigen. Het grote probleem met die producten is dat de luizen er resistent tegen worden en de effectiviteit van het product daardoor afneemt.
Anderzijds zijn er ook producten op de markt met ingrediënten die fysiek op de luizen inwerken. Het grote voordeel van die producten is dat ze veilig zijn in gebruik en dat de luizen er niet resistent tegen worden.

Heeft je kind of jijzelf nog steeds jeuk na een behandeling tegen hoofdluis? Dat kan komen door de krabwondjes die geïnfecteerd zijn. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat de luizen nog niet volledig weg zijn. Controleer dan zeker opnieuw via de nat-kam-methode.

Ben je op zoek naar een effectief behandelproduct tegen hoofdluis waartegen de luizen niet resistent worden? Kijk dan eens in het gamma van Silikom.Zo vind je er bijvoorbeeld de Silikom Once Shampoo en de Silikom Once spray die je allebei in slechts 1 behandeling van de luizen afhelpen. 

 

Ontdek ook nog:

04.02.2021
Luizen voorkomen Is het doeltreffend om luizen te voorkomen met haarlak?

In de hoop om luizen te voorkomen proberen ouders heel wat dingen uit. Haarlak bijvoorbeeld. Ontdek hier of je luizen daarmee kan voorkomen!…

Lees verder

04.01.2021
Luizen voorkomen Preventie van luizen: hoe doe je dat? Een stappenplan?

Ontdek in een handig stappenplan hoe je in geval van een luizenalarm op school de preventie van luizen kan aanpakken. 

Lees verder

07.04.2020
Luizen voorkomen Luizen op school? Actie ondernemen!

Elke school krijgt gedurende het schooljaar te maken met luizen op school. Lees in dit artikel hoe je hier als school het best mee omgaat.

Lees verder