• 4/02/2021

Waar komen die luizen nu weer vandaan?” Het is iets wat veel ouders zich bij de zoveelste luizenbesmetting van hun kind ongetwijfeld afvragen. Ook willen ouders weten hoe ze bij een nieuwe luizenplaag op school kunnen voorkomen dat hun kind opnieuw luizen meebrengt naar huis. 

Er circuleren heel wat tips om dat te doen. Maar een echte garantie dat de luizen wegbijven, heb je nooit. Zo wordt vaak aangeraden om luizen te voorkomen met haarlak.

In wat volgt lees je meer over:

Luizen voorkomen met haarlak: kan dat?

Haarlak hoort in het rijtje thuis van populaire middelen die gebruikt worden in de hoop een luizenbesmetting te vermijden. Ook in dat rijtje:

  • essentiële oliën op basis van rozemarijn, pepermunt of lavendel,
  • luizententjes of luizencapes om over de jassen van de kinderen te hangen, zodat luizen niet kunnen kruipen van jas naar jas,
  • tea tree oil, een etherische olie die erg veel geurstoffen bevat. Daar zouden luizen ook niet tegen kunnen.

Voor geen van bovenstaande middelen is echter sluitend wetenschappelijk bewijs. Wat haarlak betreft: uit Nederlands onderzoek bleek dat kinderen die regelmatig haarlak of gel in hun haar doen, minder snel luizen zouden krijgen.

Ook mensen met kroeshaar worden minder snel besmet met luizen. Dat komt omdat de haarstructuur anders is en luizen er minder grip op hebben. Toch is het in beide gevallen geen garantie dat de luizen volledig wegblijven.

Er is geen garantie dat je luizen kan voorkomen met haarlak.

Wat kan je nog doen om luizen te voorkomen?

Luizenpreventie is bijzonder moeilijk. Zeker wanneer iemand van het gezin besmet is, is de kans groot dat andere gezinsleden ook besmet worden. Ook volwassenen zijn er niet vrij van. De symptomen van hoofdluis bij volwassenen zijn overigens net dezelfde als bij kinderen: jeuk in het haar en zichtbare luizen en neten.

Een besmetting vermijden binnen het gezin is niet evident, maar met volgende tips in het achterhoofd kan je het risico wel verkleinen:

 1. Vermijd hoofdcontact

Vermijd hoofdcontact bij luizen

Luizen overleven niet lang buiten de hoofdhuid. Het grootste risico op besmetting is dus via direct hoofdcontact, bijvoorbeeld tijdens het spelen. Bind daarom losse haren samen in een vlecht of staart en leer je kinderen dat ze mutsen en sjaals beter niet uitwisselen met elkaar. Bij tieners is de opkomst van de selfie een risico op een luizenbesmetting.

2. Beddengoed wassen

In huis is het een goed idee om zoveel mogelijk op 60° te wassen, denk maar aan beddengoed, mutsen, sjaals, knuffels, … Wat niet op zo’n hoge temperatuur mag worden gewassen, kan je 2 dagen in een hermetisch afgesloten zak bewaren. Dan zijn de eventuele luizen zeker dood. Kleine voorwerpen zoals kammen en borstels kan je 8u in de diepvries steken.

Beddengoed altijd goed wassen tegen luizen

 3. De nat-kam-methode

De nat-kam-methode

Controleer het haar van je kind regelmatig op luizen. Dat doe je het best via de nat-kam-methode. Vraag aan iemand om ook jouw haar via dezelfde methode te controleren.

 4. Hou je kind niet thuis van school

Blijf redelijk en gebruik je gezond verstand. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om preventief te beginnen behandelen of je kind thuis te houden van school omdat het luizen heeft. Ook zwemmen met luizen is geen probleem. In het water klampen de luizen zich immers hard vast aan het haar, waardoor de kans dat ze van het ene hoofd naar het andere kruipen erg klein is.

Zwemmen met luizen is geen probleem. De kans op een besmetting tijdens het zwemmen is klein.

 5. Verwittig de school bij luizen

Verwittig de school bij luizen

Schaam je ook niet in geval van een luizenbesmetting. Luizen zijn geen kwestie van een slechte hygiëne. Iedereen is er vatbaar voor. Verwittig daarom zeker de school en speelvriendjes- of vriendinnetjes wanneer je luizen ontdekt bij je kind. Een verwittigde ouder is er immers twee waard.

Toch besmet? Ga voor een doeltreffende luizenbehandeling!

Niet alleen om luizen te voorkomen, maar ook om luizen te behandelen worden ook vaak alternatieve methodes aangeraden. In de hoop om hoofdluis te bestrijden op een natuurlijke manier worden dan ook heel wat middelen uitgeprobeerd. Zo zou Listerine helpen tegen luizen, maar ook in de keukenkast staan heel wat middeltjes die zogenaamd zouden helpen om luizen te behandelen. Azijn, kokosolie of olijfolie worden vaak genoemd in dat verband. Opnieuw is de werking van geen van die middelen wetenschappelijk bewezen.

Om luizen te behandelen is een doeltreffend behandelproduct nodig. Daarvoor kan je terecht in het gamma van SILIKOM, waar je verschillende producten vindt zonder pesticiden om snel en doeltreffend van de luizen af te geraken.

Silikom Protect

Klinisch bewezen bescherming
Beschermt tot 3,5 dagen!

Ontdek ook nog:

04.01.2021
Luizen voorkomen Preventie van luizen: hoe doe je dat? Een stappenplan?

Ontdek in een handig stappenplan hoe je in geval van een luizenalarm op school de preventie van luizen kan aanpakken. 

Lees verder

07.04.2020
Luizen voorkomen Luizen op school? Actie ondernemen!

Elke school krijgt gedurende het schooljaar te maken met luizen op school. Lees in dit artikel hoe je hier als school het best mee omgaat.

Lees verder

07.04.2020
Luizen behandelen Luizen bestrijden in huis: 10 effectieve tips!

Kom hier in 10 effectieve tips te weten hoe je luizen kan bestrijden in huis.

Lees verder