• 4/01/2021

In het geval van luizen op school wil je als ouder in geen geval dat je kind ermee besmet raakt. Ter preventie van luizen circuleren dan ook heel wat huis-, tuin-, en keukenwijsheden. Zo zou hoofdluis niet tegen babyolie kunnen of zou het mogelijk zijn dat je luizen kan voorkomen met haarlak of tea tree oil.

De werking van dergelijke methodes is niet bewezen. Ze zijn dus allesbehalve doeltreffend. Maar waar houden luizen echt niet van? Hoe kan je ze dan wel voorkomen? Ontdek het in het stappenplan dat je kan volgen voor de preventie van luizen.

Stappenplan

Stap 1: blijf kalm en overdrijf niet in de preventie van luizen

Het heeft geen zin om bij een luizenalarm op school het haar van je kind preventief te gaan wassen met een luizenshampoo- of spray. Die zal eventueel aanwezige luizen en neten in het haar doden, maar wanneer je kind niet besmet is met luizen hebben dergelijke behandelingen geen zin.

Was de haren van je kind niet meer dan nodig. Ook het huis ondersteboven keren door veel meer te gaan stofzuigen of jassen, mutsen, beddengoed en knuffels te wassen heeft geen zin wanneer je kind geen luizen heeft.

Houd je kind niet thuis van school: luizen zijn niet iets om je over te schamen en zijn zeker geen gevolg van een slechte hygiëne. Iedereen is er vatbaar voor. Wanneer je toch luizen in het haar van je kind vindt, leer je kind dan dat het niet iets is om je voor te schamen.

Ook mag je kind gaan zwemmen. Zelfs een badmuts dragen is niet nodig. In het water klampen luizen zich immers vast aan het haar en gaan ze veel minder snel over van het ene hoofd op het andere.

De preventie van luizen omvat het controleren van het haar, maar ook het verwittigen van de school wanneer je kind luizen heeft.

  
  

Stap 2: controleer het haar met de nat-kam-methode

Om zeker te zijn of je kind luizen heeft of niet, doe je er goed aan om het haar van je kind op luizen te controleren met de nat-kam-methode. Wanneer je tijdens het kammen luizen in het haar van je kind vindt, moet je een behandeling met een antiluizenproduct starten.

Als je kind besmet is, is het ook goed mogelijk dat je luizen bij jezelf aantreft. Om helemaal zeker te zijn vraag je het best iemand anders om ook jouw haar te controleren.

 

Stap 3: spreek met je kind over luizen op school

Luizen worden overgedragen via direct hoofdcontact. Een school biedt daarom de ideale omstandigheden voor luizen om zich te verspreiden: spelende kinderen die af en toe hoofddeksels uitwisselen, elkaar knuffelen en dicht bij elkaar op een bank zitten. Een luizenbesmetting is op die manier snel gebeurd. De opkomst van de selfie heeft er bovendien voor gezorgd dat ook in secundaire scholen luizenplagen opduiken.

Het is dus erg belangrijk om met je kind te spreken over hoe luizen zich verspreiden. Een tijdlang geen hoofddeksels uitwisselen kan helpen in de preventie van luizen. Helemaal voorkomen dat je kind besmet wordt, is echter heel moeilijk, tenzij je doeltreffende producten gebruikt.

Heeft je kind lang haar? Bind het dan samen in een staart of een vlecht. Met losse haren is de kans op luizen immers groter.

Luizen op school? Panikeer niet meteen, maar controleer je kind via de nat-kam-methode.

 
 

Stap 4: verwittig de school

Cruciaal in de preventie van luizen is dat de school en het CLB op de hoogte worden gebracht wanneer je luizen in het haar van je kind gevonden hebt. Op die manier kan de school andere ouders verwittigen en zo de verspreiding tegen gaan.

 

Stap 5: gebruik Silikom Protect

Wil je klinisch bewezen bescherming tot 3,5 dagen tegen luizen? Kies dan voor Silikom Protect. Deze spray is gemakkelijk aan te brengen is op droog of handdoekdroog haar en die niet hoeft uitgespoeld te worden.

Silikom Protect is dus een doeltreffend medisch hulpmiddel in de preventie van luizen!

 

Silikom Protect

Klinisch bewezen bescherming
Beschermt tot 3,5 dagen!

Ontdek ook nog:

04.02.2021
Luizen voorkomen Is het doeltreffend om luizen te voorkomen met haarlak?

In de hoop om luizen te voorkomen proberen ouders heel wat dingen uit. Haarlak bijvoorbeeld. Ontdek hier of je luizen daarmee kan voorkomen!…

Lees verder

07.04.2020
Luizen voorkomen Luizen op school? Actie ondernemen!

Elke school krijgt gedurende het schooljaar te maken met luizen op school. Lees in dit artikel hoe je hier als school het best mee omgaat.

Lees verder

07.04.2020
Luizen behandelen Luizen bestrijden in huis: 10 effectieve tips!

Kom hier in 10 effectieve tips te weten hoe je luizen kan bestrijden in huis.

Lees verder