• 7/04/2020

 

De school is de plek bij uitstek voor een luizenplaag. Samen met het begin van een nieuw schooljaar, duiken ook vaak de luizen weer op. Hoe ga je dus om met luizen op school?

Controleer elk kind in het geval van luizen op school

Wanneer er luizen gesignaleerd worden, is het van cruciaal belang dat het haar van elk kind op luizen wordt gecontroleerd. Er zijn scholen die in geval van luizen op school een brief met de kinderen meegeven om de ouders te verwittigen. Controleer dus zeker je kinderen op luizen via de nat-kam-methode. Het is aangeraden om het haar van je kind minstens 2 keer per week te controleren en dat zeker gedurende 2 weken herhalen. Verwittig de school wanneer je luizen aantreft in het haar van je kinderen. Zo kan de school de nodige actie ondernemen om verdere verspreiding te stoppen.

In geval van een luizenalarm, raadt de school alle ouders aan om hun kinderen te behandelen wanneer ze met luizen besmet zijn. Ook wanneer er wel neten, maar geen luizen zijn, is een luizenbehandeling aangewezen. Via de nat-kam-methode kan je gemakkelijk luizen en neten in het haar opsporen.

Wanneer er noch luizen, noch neten in het haar worden gevonden, hoef je als ouder geen luizenbehandeling op te starten. Blijven controleren met de nat-kam-methode is voldoende.

Controleer elk kind in het geval van luizen op school


Verder kan het ook een optie zijn om de luizencontrole op school te laten plaatsvinden. Op sommige scholen worden daarvoor zogenaamde luizenmoeders of luizenvaders ingeschakeld. Op andere scholen engageren medewerkers van de voor- en naschoolse opvang zich daarvoor.

Houd zeker in het achterhoofd dat het belangrijk is dat kinderen met luizen niet gestigmatiseerd worden. Luizen zijn immers geen kwestie van een slechte hygiëne. Iedereen kan luizen krijgen, ongeacht de persoonlijke hygiëne.

Preventieve maatregelen om luizenbesmetting op school te vermijden

Het is interessant om ook na te denken over preventieve maatregelen om luizen op school te voorkomen. Er bestaan doeltreffende producten die preventief bij de start van het schooljaar en gedurende het luizenalarm op school veilig gebruikt kunnen worden. Goede, preventieve producten houden luizen niet alleen op afstand, maar doden ze ook wanneer ze toch in het haar van je kind terechtkomen. Zo kan je de periode van een luizenbesmetting op school veilig en doeltreffend overbruggen, zeker als er geregeld een luizenplaag op school is of als je kind gemakkelijk luizen krijgt.

Verder kunnen deze tips helpen om een luizenbesmetting te voorkomen of om te vermijden dat een luizenbesmetting uitbreidt:

  • Leg kinderen uit dat ze best hun mutsen, sjaals, jassen, … niet met elkaar uitwisselen.
  • Hang jassen, mutsen en sjaals minimum 15 cm uit elkaar aan de kapstok. Soms worden luizencapes gebruikt om over de jassen te hangen. Dat is echter niet noodzakelijk.
  • Lang haar kan in een vlecht of staart samengebonden worden.
  • Door de opkomst van de selfie verspreiden luizen zich ook sneller onder jongeren op de middelbare scholen. Tijdens een luizenbesmetting geef je kinderen dus best mee dat ze selfies maken beter vermijden.
  • Ten slotte is het ook belangrijk om in het achterhoofd te houden dat zwemmen met luizen geen probleem is. Luizen kunnen niet goed tegen water. Daardoor klampen ze zich in het water vast aan het haar, waardoor de kans op een besmetting klein is.
Preventieve maatregelen om luizenbesmetting op school te vermijden

 

Silikom is marktleider in antiluizenproducten. De producten bevatten geen pesticiden, waardoor ze veilig in gebruik zijn bij (jonge) kinderen. Het merk engageert zich dan ook om scholen en CLB’s te ondersteunen in de strijd tegen luizen via een informatiebrochure en een aantal handige tools.

Daarnaast brengt Silikom innovatieve producten op de markt zoals Silikom Protect. Het product heeft een dubbele werking en blijft actief tot 3,5 dagen. Het wordt zowel gebruikt als nabehandeling en als bescherming. Het biedt ouders en kinderen de nodige bescherming tijdens een luizenalarm. Silikom Protect is 100% veilig en bevat geen pesticiden.

Ontdek ook nog:

04.02.2021
Luizen voorkomen Is het doeltreffend om luizen te voorkomen met haarlak?

In de hoop om luizen te voorkomen proberen ouders heel wat dingen uit. Haarlak bijvoorbeeld. Ontdek hier of je luizen daarmee kan voorkomen!…

Lees verder

04.01.2021
Luizen voorkomen Preventie van luizen: hoe doe je dat? Een stappenplan?

Ontdek in een handig stappenplan hoe je in geval van een luizenalarm op school de preventie van luizen kan aanpakken. 

Lees verder

07.04.2020
Luizen behandelen Luizen bestrijden in huis: 10 effectieve tips!

Kom hier in 10 effectieve tips te weten hoe je luizen kan bestrijden in huis.

Lees verder