Het begin van een nieuw schooljaar is een fijne periode van blij weerzien en het ontdekken van nieuwe leerstof en een nieuwe leerkracht. Maar de schoolperiode is voor de hoofdluis ook de ideale gelegenheid om zich massaal te verspreiden.

Op scholen verspreiden hoofdluizen zich immers makkelijk onder kinderen door het intensieve onderlinge contact. Kinderen vliegen vol vreugde in de armen van hun vrienden en zitten hoofd tegen hoofd samen te werken of te spelen. Dat laat luizen toe om zich vrolijk van hoofd naar hoofd voort te bewegen. Besmetting kan ook gebeuren door het uitwisselen van een muts of sjaal, haarspeldjes enz.

De kans is dus groot dat je bij het begin van een nieuw schooljaar een ‘luizenalarm’-briefje in de schooltas van je kroost vindt. Niet leuk, maar het is zeker geen schande: iedereen kan luizen krijgen. Het is een mythe dat luizen hebben een kwestie van slechte hygiëne is! Het hoeft ook geen drama te zijn: door het gebruik van een doeltreffende anti-luizen behandeling is je kind zo weer luizenvrij.
Als je kind hoofdluizen heeft, is het ook erg belangrijk om onmiddellijk de andere gezinsleden te checken op luizen en indien nodig ook te behandelen.

Er zijn ook een aantal maatregelen die je kan nemen om de kans op besmetting op school te verminderen:

  • Omdat luizen enkel van het ene hoofd naar het andere kunnen gaan via direct hoofdcontact, kan je bij kinderen met lang, loshangend haar best vlechtjes maken om zo minder kans op haarcontact te hebben.
  • Kinderen kunnen ook hun jas, muts en sjaal best afzonderlijk in een eigen plastic zak bewaren. Overvolle kapstokken zijn immers een broedhaard voor luizen. Je kan ook gebruik maken van “luizententjes” om over de jas te hangen.