Een tekort aan vitamine D komt frequent voor in België omdat we hier te weinig worden blootgesteld aan zonlicht en omdat verrijking van voedingsproducten met vitamine D hier niet systematisch gebeurt.

Het gevolg is dat maar liefst 45% van de volwassenen een ernstig vitamine D tekort heeft(1). In de winter heeft bijna 9 op 10 volwassenen een tekort(2).

In wat volgt, ontdek je:

8 mogelijke oorzaken voor een vitamine D tekort

Er zijn heel veel redenen waarom je een vitamine D-tekort kan krijgen. Onvoldoende zonlicht is een belangrijke reden.
 • Als je niet dagelijks 15 tot 30 minuten buiten kan zijn tussen 11 en 15 uur (wanneer de stand van de zon optimaal is).

 • Als je handen, je armen of je hoofd bedekt zijn wanneer je buiten bent (dan is er immers onvoldoende huid in contact met de zon).

 • Als je een zonnecrème/dagcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF) gebruikt om je huid te beschermen (die houdt immers de UV-stralen tegen).

 • Van pakweg oktober tot maart, want dan zijn het aantal zonne-uren en de intensiteit van de UV-stralen in België sowieso onvoldoende om genoeg vitamine D aan te maken.

 • Bij het ouder worden, want dan wordt je huid dunner waardoor er minder makkelijk vitamine D kan worden aangemaakt.

 • Als je een donkere huid hebt, want dan maak je veel minder vitamine D aan dan iemand met een lichtere huid.

 • Kinderen tijdens groeispurten, want dan is er extra behoefte aan vitamine D om de opbouw van botten te ondersteunen.

 • Als je vegetariër of veganist bent, want dan eet je weinig tot geen voedingsmiddelen die van nature vitamine D3 bevatten.

Welke symptomen heb je bij een vitamine D tekort?

Hoewel mensen soms hoofdpijn, oogproblemen of zelfs haaruitval wijten aan een tekort aan vitamine D, klopt dit niet. Je kan een vitamine D tekort immers niet echt “voelen”. Op korte termijn kan je een invloed op je immuunsysteem en natuurlijke weerstand gewaar worden.

Op lange termijn kan een vitamine D tekort allerlei bot-, spier- en gewrichtsproblemen tot gevolg hebben. Een tekort kan met zekerheid worden aangetoond door middel van een bloedtest bij de huisarts die de 25-hydroxyvitamine D waarde in het bloed. De uitslag die je van deze bloedtest krijgt is een bloedwaarde uitgedrukt in nmol/l.

Een waarde die lager is dan 50 nmol/l (=20 ng/l) geeft aan dat je een vitamine D tekort hebt.

3 mogelijke gevolgen van een tekort

Vitamine D is erg belangrijk voor de opbouw van de botten. Een vitamine D-tekort kan dan ook leiden tot botbreuken.
 • Tijdens de gure herfst- en wintermaanden wordt je immuunsysteem zwaar op de proef gesteld. Die vervelende winterdip steekt de kop op. Vitamine D helpt om je natuurlijke weerstand te ondersteunen.

 • Vitamine D is ook cruciaal voor botopbouw: het zorgt ervoor dat er voldoende calcium in het bot wordt opgenomen. Een tekort kan dan ook leiden tot botbreuken of osteoporose.

 • Vitamine D speelt een belangrijke rol in tal van essentiële processen in ons lichaam, maar er is voorlopig onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat vitamine D een belangrijke rol zou spelen bij gezondheidsproblemen zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes.

Wie heeft extra vitamine D nodig?

Er zijn een aantal risicogroepen die hun vitamine D inname goed in de gaten moeten houden:

Je dagelijkse portie zon

FULTIUM-D₃: je dagelijkse portie zon

FULTIUM-D3 is speciaal ontwikkeld om tekorten aan te vullen en om te kunnen voldoen aan verhoogde behoeftes aan vitamine D.

FULTIUM-D3: de optimale dagelijkse hoeveelheid vitamine D3 in een kleine, blauwe capsule.

Ontdek meer:

01.02.2021
Vitamine D: wat voor bijwerkingen zijn mogelijk?

Bijwerkingen bij normaal gebruik van een vitamine D-supplement zijn zeldzaam. Toch zijn ze bij te veel vitamine D mogelijk. Lees hier meer o…

Lees verder

07.01.2021
Ontdek hier wanneer je vitamine D het best moet innemen!

Vitamine D innemen doe je het best in de winter, maar mag het hele jaar door. Het tijdstip van de dag waarop je vitamine D inneemt, mag je b…

Lees verder

02.11.2020
Vitamine D belangrijk voor je weerstand?

Voor wie door zijn arts aangeraden werd om een vitamine D-supplement in te nemen, is het vaak niet duidelijk hoeveel vitamine D je het best …

Lees verder

(1) BRON: Vitamin D deficiency is common among adults in Wallonia (Belgium, 51°30′ North): findings from the Nutrition, Environment and Cardio-Vascular Health study – Hoge A et al. Nutr Res. (2015)
(2) BRON: Vitamine D deficiëntie in een doorsnee Belgische huisartsenpraktijk – Isabel Van Daele; UGent (2011)

Vitamine D draagt bij tot het behoud van de goede werking van het immuunsysteem. Fultium D3 800 is een voedingssupplement, aanbevolen vanaf 12 jaar.