• 1/11/2021

Wanneer je na een bloedonderzoek te horen krijgt dat je vitamine D-waarden onder de 50 nmol/l liggen, kamp je met een vitamine D-tekort. Dan doe je er goed aan een vitamine D-supplement in te nemen om dat tekort weer aan te vullen.

Veel mensen weten echter niet wat de optimale dosis vitamine D is. Hoewel er daar vanuit de medische wereld geen eenduidig antwoord op is, krijg je in wat volgt toch enkele richtlijnen die je in het achterhoofd kan houden bij de keuze van een vitamine D-supplement. 

Richtlijnen over de optimale dosis vitamine D

Dat een supplement vitamine D innemen cruciaal is voor het behoud van een normaal immuunsysteem en bot gestel, daarover bestaat geen twijfel. Waar in de medische wereld wel nog verschillende visies over bestaan is over welke dosis vitamine D nu optimaal is. Zowel in België als in Europa bestaat daar immers geen duidelijke consensus over. 

Verschillende instanties doen er echter wel aanbevelingen over. In België nemen we de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad als uitgangspunt1Hun aanbevelingen over de optimale dagelijkse dosis vitamine D verschillen per leeftijdsgroep.

De optimale dagelijkse dosis varieert van 10 µg voor een baby over 10 – 15µg voor volwassenen tot 20 µg voor 70-plussers. Ook voor zwangere vrouwen en tijdens de borstvoeding wordt dagelijks 20 µg / dag aangeraden. 1µg komt overeen met 40 Internationale eenheden (I.E.). 

Internationale onderzoeken spreken soms over hogere dosages dan die van de Hoge Gezondheidsraad, maar daar is geen eenduidigheid over.

 

Leeftijd Vitamine D3, µg* / dag
0 - 6 maand 10
7 - 12 maand 10
1 - 3 jaar 10
4 - 6 jaar 10
7 - 10 jaar 10
11 - 14 jaar 10 - 15
15 - 18 jaar 10 - 15
Volwassenen (19 - 70) 10 - 15
70 - plussers 20
Zwangerschap 20
Borstvoeding 20

De ideale dosis om een tekort weer aan te vullen

De waarden waar de Hoge Gezondheidsraad van uit gaat, zijn waarden die je nodig hebt om je vitamine D-gehalte constant te houden. 

Wanneer je echter kampt met een vitamine D-tekort, zal de dagelijkse dosis die je inneemt iets hoger moeten liggen dan 15 µg. Je moet immers enerzijds je waarden constant houden, maar anderzijds ook het opgelopen tekort weer aanvullen. Een stukje zalm van 100 gram zal echter niet voldoende zijn. Dit bevat slechts 4,6 µg. Een dagelijkse portie vitamine D van 20 µg is daarvoor ideaal. 

Verder zijn er bepaalde bevolkingsgroepen die een verhoogde behoefte hebben aan vitamine D. Oudere mensen bijvoorbeeld lopen meer risico op osteoporose en botbreuken en komen sneller ten val omdat hun beenderen brozer worden2. 

Oudere bevolkingsgroepen hebben meer behoefte aan vitamine d


Sowieso is het een goed idee om je over een vitamine D-supplement en de optimale dosis ervan te laten adviseren door je arts of je apotheker. Zij zullen kunnen inschatten wat in jouw geval de optimale
dosis vitamine D is. Die zal in de meeste gevallen niet boven de 20 µg/dag liggen.

Het gebruik van een kuur vitamine D kan verschillen van supplement tot supplement. Zo zijn er vitamine D-supplementen die je maandelijks moet innemen. Dat betekent dat er een keer per maand een piek van vitamine D in je bloed is die gaandeweg weer afneemt. Met een dagelijkse inname daarentegen, houd je je bloedwaarden constant.

FULTIUM is een vitamine D-supplement dat 20 µg vitamine D bevat en dat je dagelijks moet innemen. Op die manier komt dit vitamine D-supplement tegemoet aan iedereen die een tekort moet aanvullen en aan wie een verhoogde behoefte aan vitamine D heeft. Dankzij FULTIUM krijg jij je dagelijkse portie vitamine D binnen. 

2Bron: https://www.inami.fgov.be/nl/publicaties/Paginas/vitamineD_calcium_osteoporose_breuken.aspx#.XXDF2_kzapo

Haal deze winter de zon in huis met FULTIUM.
Je dagelijkse portie vitamine D.

Ontdek het Fultium gamma die een aangepast vitamine D supplement biedt voor iedereen.

Ontdek meer:

09.12.2021
Bestaat er een link tussen COVID-19 en vitamine D?

In deze blog bespreken we het eventuele verband tussen vitamine D en het coronavirus. Sinds het begin werden meerdere studies gepubliceerd d…

Lees verder

08.11.2021
Vitamine D belangrijk voor je weerstand?

Voor wie door zijn arts aangeraden werd om een vitamine D-supplement in te nemen, is het vaak niet duidelijk hoeveel vitamine D je het best …

Lees verder

25.10.2021
Waar zit vitamine D in? Ontdek hier de bronnen van vitamine D.

De meeste vitamines kan je opnemen via voeding. Voor vitamine D is de vraag ‘waar zit vitamine D’ in moeilijker te beantwoorden.

Lees verder