Via deze converter kan je ook het referentiegeneesmiddel van de EG generische geneesmiddelen opzoeken.

Waarom kreeg ik een generisch geneesmiddel mee?

Generische geneesmiddelen hebben altijd een origineel referentiegeneesmiddel. Wanneer je in de apotheek generische geneesmiddelen meekrijgt, is het als patiënt niet altijd eenvoudig om de generieke naam te linken aan gekende medicatie met een merknaam. De betekenis van de generische naam van een generisch geneesmiddel verwijst immers naar het actieve bestanddeel van het geneesmiddel.

Sommige mensen hebben echter schrik dat het bij een generisch geneesmiddel om een ‘wit product’ zou gaan. Dat is echter niet het geval. De kwaliteit van een generisch geneesmiddel is helemaal hetzelfde als die van het referentiegeneesmiddel.

Via Test Aankoop, of via een andere website van mutualiteiten bijvoorbeeld, kan je ook generische geneesmiddelen opzoeken en de prijs van geneesmiddelen in België raadplegen. Je kunt onze betaalbare geneesmiddelen zien en alle goedkopere alternatieven van je merkgeneesmiddel.

Inderdaad doordat het patent vervallen is, kan de bestaande formule van merkgeneesmiddelen gebruikt worden, waardoor er geen medische onderzoekskosten meer betaald moeten worden.

Wanneer er een generisch alternatief voor een merkgeneesmiddel beschikbaar wordt, treedt de referentieterugbetaling in werking. Door de invoering van de referentieterugbetaling wordt de vergoedingsbasis van het merkgeneesmiddel met een bepaald percentage verminderd. De vergoedingsbasis is het bedrag dat als basis dient voor de vergoeding door de ziekteverzekering. Voor het voordeligste tarief van je geneesmiddel vraag je dus best bij de apotheek of er een generisch alternatief bestaat voor wat je nodig hebt of je kan het ook nakijken via deze lijst.

Gebruik onze EG Medication converter

De EG Medication Converter is een handige tool waarmee je de EG betaalbare alternatieven kan opzoeken en hun referentiegeneesmiddelen. Zo zal je bijvoorbeeld vinden dat het betaalbare alternatief van Dafalgan benoemd wordt als Paracetamol EG of dat het generische geneesmiddel voor Voltaren Diclofenac EG is en dat het generische geneesmiddel voor Imodium Loperamide EG is. Je zal bijvoorbeeld ook vinden dat Pantomed een generische variant heeft die Pantoprazole EG heet. Een generisch geneesmiddel voor Enterol zal je nog niet vinden, omdat er nog geen generische alternatief voor het referentiegeneesmiddel op de markt is. Tik de merknaam van het geneesmiddel in en ontdek:

  • Binnen welke categorie het geneesmiddel valt (pijn, immuniteit, ...).
  • Of het verkrijgbaar is met of zonder voorschrift.
  • Wat het actieve bestanddeel van het generische geneesmiddel is (paracetamol, ibuprofen, cetirizine, macrogol, ...)

Bovendien kan je ook de bijsluiter van het generische geneesmiddel raadplegen.