• 25/03/2020

Een sterke weerstand is meer dan ooit van belang om gezond te blijven! Ons immuunsysteem beschermt ons tegen schadelijke indringers van buitenaf, zoals virussen, bacteriën of parasieten. Het verricht dan ook erg veel werk om ons gezond te houden. Zo moet het ziekteverwekkers waar het al eerder tegen vocht kunnen herkennen, maar moet het ook snel en efficiënt kunnen reageren op een nieuwe ziektekiem waar het nog nooit eerder mee in aanraking gekomen is.

Gelukkig kunnen we ons immuunsysteem ondersteunen en versterken. Omdat dit nu meer dan anders van cruciaal belang is, volgen hier 6 tips voor een sterke weerstand.

1. Kies voor gevarieerde en verse voeding

Met de lente in aantocht kunnen we weer kiezen uit een gevarieerder gamma aan verse groenten en fruit. Fruit en groenten bevatten vezels, antioxidanten en vitamine C die bijdragen aan een sterke weerstand. Eet dus regelmatig citrusvruchten (sinaasappel, mandarijn, pompelmoes) en groenten als broccoli, spinazie en paprika. Ook af en toe een gerecht maken met paddenstoelen zoals champignon of shiitake is geen slecht idee. Wat look en gember aan je gerechten toevoegen, zou ook een positief effect op je weerstand hebben.

Naast groenten en fruit is het belangrijk om er in het algemeen een gezond eetpatroon op na te houden. Vermijd bijvoorbeeld te veel snoepen en wees matig met alcohol.

Eet gezond en gevarieerd

2. Neem extra vitamine D in

Vitamine D wordt door ons lichaam zelf aangemaakt en draagt bij tot een sterk immuunsysteem. Je weet misschien al dat je lichaam vitamine D aanmaakt wanneer je 15 minuten buiten in de zon zit met je gezicht, armen en handen onbedekt. Maar wist je ook dat de zon daarvoor krachtig genoeg moet schijnen. In België schijnt de zon pas krachtig genoeg vanaf de late lente. In tijden waarin ons immuunsysteem wat ondersteuning kan gebruiken, doe je er dan ook goed aan om extra vitamine D in te nemen. Een vitamine D-kuur ondersteunt de normale werking van het immuunsysteem. Bovendien zal je ook het opgelopen tekort uit de winter weer kunnen aanvullen.

Houd bij de keuze van een vitamine D-supplement in je achterhoofd dat je idealiter 800 I.E. vitamine D dagelijks inneemt en dat je het best kiest voor een supplement op oliebasis. 

Zo’n supplement is bijvoorbeeld FULTIUM. Door elke dag een kleine, blauwe capsule in te nemen geef je je immuunsysteem de nodige ondersteuning op momenten wanneer het meest nodig is!

Neem extra vitamine D in

3. Blijf bewegen!

Een zittend leven leiden is niet goed voor lichaam en geest. In beweging blijven zorgt ervoor dat verschillende lichaamsfuncties verbeteren, zoals bijvoorbeeld onze longfunctie. Bewegen zorgt ook voor het transport van hormonen en stoffen doorheen de bloedbaan. De lentezon is een echte motivator om buiten te bewegen. Door even alleen buiten te zijn, maak je je hoofd ook leeg.  Kom dus uit die zetel en maak een wandeling buiten of ga joggen!

4. Houd je darmflora gezond

In onze maag en darmen wonen miljarden bacteriën en andere micro-organismen. Die vormen samen onze darmflora, ook wel het darmmicrobioom genoemd. Een evenwicht tussen goede en slechte bacteriën in onze darmflora is van cruciaal belang om gezond te blijven. Een gezonde darmflora zorgt bovendien ook voor een goede weerstand. Probiotica zijn levende micro-organismen die bijdragen aan een gezond evenwicht in de darmflora. Een probioticakuur volgen heeft dus een positief effect op je immuunsysteem!

3. Houd je darmflora gezond

5. Drink voldoende!

Om goed te kunnen functioneren, moet je lichaam gehydrateerd blijven. Drink dus zeker 1,5 liter water per dag. Ook groene thee zou een positief effect hebben op het immuunsysteem. Voeg eventueel wat gember, komkommer of citroen toe voor de smaak.

6. Rust en slaap voldoende

In onze slaap en tijdens rustmomenten herstelt ons lichaam van de gedane inspanningen. Die periode van herstel is cruciaal voor ons lichaam en ons immuunsysteem om goed te blijven functioneren. Wie moe is, is immers vatbaarder voor ziektekiemen.

Rust en slaap voldoende

Haal deze winter de zon in huis met FULTIUM.
Je dagelijkse portie vitamine D.

Ontdek het Fultium gamma die een aangepast vitamine D supplement biedt voor iedereen.

Ontdek meer:

09.12.2021
Bestaat er een link tussen COVID-19 en vitamine D?

In deze blog bespreken we het eventuele verband tussen vitamine D en het coronavirus. Sinds het begin werden meerdere studies gepubliceerd d…

Lees verder

08.11.2021
Vitamine D belangrijk voor je weerstand?

Voor wie door zijn arts aangeraden werd om een vitamine D-supplement in te nemen, is het vaak niet duidelijk hoeveel vitamine D je het best …

Lees verder

01.11.2021
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder

1 ViruProtect werd getest op verschillende virussen die een verkoudheid veroorzaken. Stefansson et al, 2018.
ViruProtect® is een medisch hulpmiddel klasse I. ID3256 - 03/2020.