Hoe verklein je de kans op besmetting met een virus ?

Wat zijn de richtlijnen om de kans op besmetting te verkleinen?

 • Blijf thuis als je ziek bent en vermijd in de mate van het mogelijke contact met een zieke (min. 1,5 meter)
 • Was regelmatig je handen met warm stromend water en zeep, zeker na niezen, hoesten of contact met een zieke persoon
 • Reinig voorwerpen die in contact komen met een zieke persoon
 • Nies niet in je handen, dat is de belangrijkste manier waarop virussen zich verspreiden
 • Bedek je neus en mond terwijl je niest met een (papieren) zakdoek of nies in de plooi van je elleboog
 • Vermijd zoveel mogelijk om je mond en ogen aan te raken met je handen
 • Eet en leef gezond

  Bron: Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)
Ook België in de ban van het coronavirus

Heeft ViruProtect een impact op alle respiratoire virussen?

EG nv krijgt de afgelopen weken enorm veel vragen van artsen, apothekers en consumenten over de mogelijke werking van ViruProtect tegen andere virussen dan virussen die verkoudheden veroorzaken, zoals het rhinovirus. In een recente studie werd ViruProtect (ColdZyme) getest tegen meerdere respiratoire virussen. Uit deze in-vitro studie bleek dat ViruProtect een impact heeft op allerlei virussen die verkoudheidssymptomen veroorzaken, zoals het rhinovirus, Human Influenza A virus, menselijk Coronavirus, RSV-virus en het Adenovirus. Deze studie werd uitgevoerd in 2018. De meest recente vorm van het coronavirus, COVID19, werd nog niet onderzocht.

Bron: Stefansson et al, ColdZyme forms a protective barrier in the throat that deactivates five major common cold viruses, Congress of the Swedish Association of Otolaryngology, 2018 


Je kan hier de bewuste studie volledig raadplegen. 
Lees hier het volledige persbericht van Enzymatica (producent van ColdZyme & ViruProtect)

Hoe werkt ViruProtect tegen virussen?

ViruProtect is werkzaam in de neus- en keelholte waar virussen (zoals bijv. verkoudheidsvirussen) aanwezig zijn en zich vermenigvuldigen. Het heeft een uniek 3-voudig werkingsmechanisme dat virussen aanpakt, samengesteld uit glycerol & trypsine:

OMSLUIT

ViruProtect vormt een film
op het 
slijmvlies die virussen 
aantrekt en omsluit.

DEACTIVEERT

ViruProtect deactiveert
de virussen.

BESCHERMT

De ViruProtect barrière beschermt
de neus-en keelholte zodat
virussen de cellen niet kunnen infecteren.

Hoe gebruik je ViruProtect?

Wanneer kan het gebruik van ViruProtect aangewezen zijn?

In bepaalde situaties is er een groter besmettingsgevaar dan normaal. Op die momenten kan je jezelf dan extra beschermen:

Praktische informatie over ViruProtect

Aanbevolen hoeveelheid:

Maximaal 6x per dag - 2 pufjes per keer verstuiven.
Minimaal 2 uur tussen de toedieningsmomenten laten.

Hoe innemen:

ViruProtect spray in je keel richten en 2x verstuiven (= 1 dosis).

Allergenen:

Bevat geen suiker, lactose en gluten.

Verpakking:

ViruProtect is beschikbaar in verpakking van 7 en 20 ml. ViruProtect kan gebruikt worden vanaf 4 jaar. Gebruik ViruProtect niet langer dan 30 dagen zonder medisch advies.

Toepassing

ViruProtect beschermt tegen verkoudheidsvirussen. ViruProtect kan helpen de duur van een verkoudheid te verkorten als het in een vroeg stadium van de infectie wordt gebruikt. ViruProtect verlicht verkoudheidssymptomen en verzacht keelpijn.

Download de bijsluiter

Waar kan je ViruProtect kopen?

ViruProtect is beschikbaar in alle Belgische apotheken & de online apotheken

ViruProtect & verkoudheden

 • ViruProtect is een medisch hulpmiddel tegen respiratoire virussen.
 • ViruProtect is werkzaam in de neus- en keelholte waar verkoudheidsvirussen aanwezig zijn en zich vermenigvuldigen.
 • ViruProtect heeft een 3-voudige werking tegen virussen:

1)Omsluit de virussen
2)Deactiveert de vermenigvuldiging van de virussen
3)Vormt een beschermende laag

Hoe lang mag ik ViruProtect gebruiken?

Je kan ViruProtect een maand gebruiken zonder medisch advies. Zolang dat er risico is op besmetting kan je ViruProtect blijven gebruiken. Het is aangeraden om geen flesjes ViruProtect te delen met gezinsleden om besmetting van virussen te voorkomen.

Hoe werkt ViruProtect?

ViruProtect is werkzaam in de mond- en keelholte waar verkoudheidsvirussen aanwezig zijn en zich vermenigvuldigen. ViruProtect heeft een 3-voudige werking tegen virussen:

 1. Omsluit de virussen
 2. Deactiveert de vermenigvuldiging van de virussen
 3. Vormt een beschermende laag

ViruProtect deactiveert virussen en beschermt tegen besmetting van virussen.

Hoe is ViruProtect ontdekt?

Het actief bestanddeel in ViruProtect, trypsine, werd ontdekt in 1970 door een Ijslandse wetenschapper. Hij merkte op dat werknemers van een viszuiveringsinstallatie helemaal geen handen vol barsten of snijwonden hadden na hele dagen vis te hebben schoongemaakt, maar wel ongewoon zachte en onbeschadigde handen.

De wetenschapper had een vermoeden dat een ‘aan koude aangepast’ enzym hiervoor zou kunnen zorgen. Dus werd het enzym geïsoleerd door een onderzoeksteam begeleid door Prof. Jón Bragi Bjarnason en Prof. Ágústa Guðmundsdóttir. De eerste testen toonden huidverzorgende eigenschappen en later werd aangetoond dat het enzym uit diepzeekabeljauw een breed scala aan eiwitten splitst in necrotisch celmateriaal (= vermogen om te helpen bij wondgenezing) en micro-organismen bestrijdt.

Krijg ik geen coronavirus, type Covid19, als ik ViruProtect gebruik?

De doeltreffendheid van ViruProtect is getest bij verschillende soorten virussen, waaronder het menselijk coronavirus. Deze studie vond plaats in 2018, dus het meest recente type ‘Covid19’ is niet getest. ViruProtect gebruiken is dus geen garantie om het Covid19 virus niet te krijgen. ViruProtect heeft enkel een effectieve werking vertoond bij eerdere varianten van het coronavirus.

Hoe gebruik ik ViruProtect?

ViruProtect gebruik je door elke 2 uur 2 pufjes aan te brengen in de keel, maximaal 6x per dag. ViruProtect kan 30 dagen gebruikt worden zonder medisch advies. ViruProtect is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en volwassenen. Vraag altijd raad aan je arts of apotheker.

Zijn er nog andere klinische studies over ViruProtect?

Er zijn meerdere studies uitgevoerd om de doeltreffendheid van ViruProtect (ColdZyme) te bewijzen, o.a.: 

- Studie van Clarsund: deze studie toont de doeltreffendheid van ViruProtect aan bij een verkoudheid. ViruProtect halveert de duur van een verkoudheid en vermindert de virale lading met meer dan 90%. 

De volledige studie kan je hier nalezen. 

- Studie van Lindberg: deze studie toont aan dat ViruProtect verkoudheidssymptomen zoals keelpijn, keelpijn,... significant vermindert. Ook de levenskwaliteit (Quality of Life) stijgt significant vanaf de eerste dag dat je ViruProtect gebruikt. 

De samenvatting van de studie kan je hier nalezen. 

 

Op de website van Enzymatica kan je het volledige overzicht van alle klinische studies terugvinden over ViruProtect (ColdZyme)

1.Stefansson et al, ColdZyme forms a protective barrier in the throat that deactivates five major common cold viruses, Congress of the Swedish Association of Otolaryngology, 2018.
2.Clinical evaluation report ViruProtect® Clarsund et al, Common cold prophylaxis using ColdZyme Mouth Spray, Congress of the Nordic Association of Otolaryngology Copenhagen 2014
3.Lindberg et al., A Comparative Trial Evaluating WURSS-21 QoL Sub-score and Jackson Scale in Naturally Occurring Common Cold Treated with ColdZyme Mouth Spray.

ViruProtect® is een medisch hulpmiddel – klasse III