• 13/03/2019

Voldoende vitamine D opnemen via voeding: kan dat?

 

De zon is een onmisbare partner om op een natuurlijke manier een optimale vitamine D-waarde te behouden. Voeding is dus niet de voornaamste bron van vitamine D. Er zijn dus weinig vitamine D-rijke groenten, fruit en noten. Toch kan je, weliswaar in beperkte mate, vitamine D uit voeding halen.

 

Hoeveel vitamine D kan je opnemen via voeding?

In de meeste gevallen nemen we de vitamines die ons lichaam nodig heeft op via onze voeding. Vooral fruit en groenten zijn leveranciers van heel wat verschillende vitamines. Voor vitamine D liggen de zaken echter anders. Zo is vitamine D de enige vitamine die ons lichaam zelf kan maken onder invloed van de zon. De zon is in het geval van vitamine D onmiskenbaar de voornaamste leverancier. De natuurlijke aanmaak van vitamine D onder invloed van de zon is immers goed voor ongeveer twee derde van de totale vitamine D-waarde in het bloed.

Het andere derde van de natuurlijke opname van vitamine D gebeurt via onze voeding. Dat betekent dus dat voeding alleen als bron van vitamine D niet volstaat om de aanbevolen hoeveelheid vitamine D op te nemen. Bovendien zou je van de voornaamste voedingsbronnen die vitamine D bevatten heel grote hoeveelheden moeten eten om voldoende vitamine D binnen te krijgen.

 

Via welke voedingsbronnen kan je vitamine D opnemen?

Je kan dus voor een derde vitamine D opnemen via de voeding. Maar welke voedingsmiddelen bevatten nu vitamine D?

Eerst en vooral is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen vitamine D2 en vitamine D3. Vitamine D2 is de plantaardige vorm van vitamine D. Die komt onder meer voor in zeldzame soorten paddenstoelen en schimmels. Zo bevatten champignons ergosterol (provitamine-D2), onder invloed van UV stralen wordt ergosterol omgezet naar vitamine D2. Champignons die in het wild groeien kunnen dus een goede bron van vitamine D2 zijn. Je merkt het: niet de gemakkelijkste manier om een optimale vitamine D-waarde te verkrijgen & behouden.

De dierlijke vorm van vitamine D, vitamine D3, is meteen ook de krachtigste vorm van vitamine D. Die wordt aangemaakt in de huid van mens en dier. Omdat vitamine D in vet oplosbaar is, zijn voedingsbronnen die vitamine D bevatten vaak rijk aan vetten. Zo vind je vitamine D3 bijvoorbeeld in vette vis zoals makreel, forel en zalm. Hoewel vette vis op wekelijkse basis in een gezond dieet past, is het onmogelijk om via vette vis voldoende vitamine D3 binnen te krijgen. Ook in orgaanvlees, bijvoorbeeld lever, zit vitamine D3. Maar om daar de aanbevolen hoeveelheid vitamine D uit te halen, moet je ongeveer 1kg lever eten. Dat is echter totaal absurd met een gezonde levensstijl in het achterhoofd.

 

Vitamine D-waarde aanvullen met voedingssupplementen

Er zijn dus wel wat voedingsmiddelen die vitamine D bevatten. Het komt er echter telkens op neer dat de hoeveelheid die je van die voedingsmiddelen maar mag eten om een gezonde levensstijl te behouden onvoldoende is om je bloedwaarde op peil te houden. Zeker tijdens de wintermaanden, wanneer de zon niet krachtig genoeg en onvoldoende schijnt, dreigt dan al snel een vitamine D-tekort.

Daarom wordt aangeraden om vitamine D aanvullend in te nemen via voedingssupplementen. Extra voedingssupplementen zijn sterk aangeraden tussen oktober en maart. Voor een optimale vitamine D waarde kan je ook het hele jaar lang extra vitamine D nemen. Ook aan baby’s en kinderen onder de 12 jaar wordt aangeraden om het hele jaar door extra vitamine D toe te dienen.

Idealiter kies je voor een voedingssupplement dat je op dagelijkse basis moet innemen om het vitamine D-gehalte in je bloed constant te houden. Daarnaast kies je het beste voor een vitamine D-kuur op basis van olie via druppels of capsules, omdat vitamine D in vet oplosbaar is en dus op die manier optimaal opgenomen wordt door het lichaam.

Een voedingssupplement dat aan deze voorwaarden voldoet is FULTIUM. Dit supplement bevat de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D3 in de optimale vorm om opgenomen te worden. Door dagelijks een blauwe capsule in te nemen, krijg je je dagelijkse portie vitamine D binnen. En zo dus ook je dagelijkse portie zon, want de zon doet je goed.  Hou je vitamine D-waarden tijdens de donkere wintermaanden op peil en vul je vitamine D-waarde aan en voorkom zo een vitamine D-tekort.

Haal deze winter de zon in huis met FULTIUM.
Je dagelijkse portie vitamine D.

Ontdek het Fultium gamma die een aangepast vitamine D supplement biedt voor iedereen.

Ontdek meer:

09.12.2021
Bestaat er een link tussen COVID-19 en vitamine D?

In deze blog bespreken we het eventuele verband tussen vitamine D en het coronavirus. Sinds het begin werden meerdere studies gepubliceerd d…

Lees verder

08.11.2021
Vitamine D belangrijk voor je weerstand?

Voor wie door zijn arts aangeraden werd om een vitamine D-supplement in te nemen, is het vaak niet duidelijk hoeveel vitamine D je het best …

Lees verder

01.11.2021
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder