• 28/02/2019

Vitamine D en de zon zijn een gouden duo. Onder invloed van de zon wordt de vitamine in de huid aangemaakt. Daardoor staat Vitamine D ook wel bekend als de zonnevitamine. Het is dus een vreemde eend in het rijtje van vitamines.

Want in tegenstelling tot de meeste vitamines, is voeding niet de voornaamste bron van vitamine D. Fruit eten zal dus niet helpen voor de aanmaak ervan. Wat veel mensen echter niet weten is dat er aan een aantal voorwaarden voldaan moet zijn vooraleer de aanmaak van vitamine D via de zon optimaal kan verlopen:

Vitamine D-supplementen zijn een goed alternatief om een tekort te vermijden wanneer de aanmaak door de zon moeilijk is. Ontdek hier in wat volgt meer over!

 

Vitamine D aanmaken via de zon, kan dat het hele jaar door?

Voor de optimale aanmaak van vitamine D is in de eerste plaats rechtstreeks contact tussen de huid en de UV-stralen van de zon erg belangrijk. Achter glas zal je er dus geen aanmaken. Vervolgens is het belangrijk om te weten dat de vitamine aangemaakt wordt via de UV-stralen van de zon en niet via het zonlicht.

Daardoor is dus ook de stand van de zon erg belangrijk om de aanmaak van vitamine D te bevorderen. Een laatste voorwaarde is dat je minstens 30 minuten in de zon moet zijn om de optimale omstandigheden te hebben voor de aanmaak ervan via de huid.

In de lente en de zomer zorg je er dus best voor dat je dagelijks 15 tot 30 minuten buiten bent met je handen, je armen en je hoofd bloot. Dat doe je idealiter tussen 11u en 15u omdat de aarde dan ideaal staat ten opzichte van de zon.

In de wintermaanden is dat veel minder evident. Zeker omdat we tussen pakweg oktober en maart ingeduffeld zitten in onze winterjas, muts en sjaal. Ook de UV-stralen zijn tijdens de wintermaanden minder krachtig1.

Daardoor wordt de natuurlijke aanmaak ervan moeilijker en wordt het risico op een vitamine D-tekort dus groter. Zowel een tekort aan zonlicht als onvoldoende krachtige stralen zijn dus allebei oorzaken van het feit dat vitamine D aanmaken op een natuurlijke manier tussen oktober en maart moeilijk is.

De zon en haar UV-stralen simuleren onder de zonnebank of via lichttherapie is niet aan te raden. Onder de zonnebank liggen vergroot het risico op huidkanker drastisch en is dus geen goed idee. Lichttherapie bevat geen UV-stralen en die zijn net nodig voor de aanmaak van vitamine D.

 

Welke factoren belemmeren de aanmaak van vitamine D?

Hierboven kon je al lezen dat rechtstreeks contact tussen de huid en de zon erg belangrijk is. Alles wat het rechtstreeks contact tussen huid en zon belemmert, zal dus ook de aanmaak van vitamine D belemmeren. Dat geldt bijvoorbeeld voor dagcrèmes met een SPF-factor of voor zonnecrème. Je beschermen tegen de zon is echter heel belangrijk om huidkanker te vermijden.

Zo raadt Stichting tegen Kanker aan om je in te smeren vanaf het moment dat je langer dan 15 minuten in de zon bent. Op die manier is het in de eerste 15 minuten mogelijk om vitamine D aan te maken via de zon.

Bij mensen met een donkere huidskleur worden de UV-stralen van nature tegengehouden. Voor hen is dus een extra inname erg belangrijk. Ook vrouwen die een sluier dragen wordt aangeraden om extra vitamine D in te nemen omdat er minder contact is tussen hun huid en zonnestralen.

De omstandigheden moeten dus ideaal zijn voor een optimale aanmaak van vitamine D via de zon. Dat blijkt niet evident, want in België hebben gemiddeld 7 op de 10 mensen een vitamine D-tekort, net door die noodzakelijke voorwaarden om voldoende vitamine D aan te maken op de natuurlijke manier. Daarom wordt door artsen aangeraden om zeker tussen oktober en maart supplementen in te nemen.

Daarvoor is FULTIUM een goede keuze. Door dagelijks een capsule te nemen, neem je meteen je dagelijkse portie zon, je dagelijkse portie vitamine D. Want de zon doet je goed. 

Haal deze winter de zon in huis met FULTIUM.
Je dagelijkse portie vitamine D.

Ontdek het Fultium gamma die een aangepast vitamine D supplement biedt voor iedereen.

Ontdek meer:

09.12.2021
Bestaat er een link tussen COVID-19 en vitamine D?

In deze blog bespreken we het eventuele verband tussen vitamine D en het coronavirus. Sinds het begin werden meerdere studies gepubliceerd d…

Lees verder

08.11.2021
Vitamine D belangrijk voor je weerstand?

Voor wie door zijn arts aangeraden werd om een vitamine D-supplement in te nemen, is het vaak niet duidelijk hoeveel vitamine D je het best …

Lees verder

01.11.2021
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder