• 26/12/2018

Is er een verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3?


Veel mensen weten dat
vitamine D belangrijk is voor sterke beenderen en spieren. Spierpijn zal je niet meteen krijgen door een vitamine D-tekort, maar het kan wel leiden tot evenwichtsverlies en valpartijen, soms met botbreuken als gevolg. 

Tijdens de donkere wintermaanden een supplement innemen is dan ook sterk aangeraden om een tekort te vermijden. Wat veel mensen echter niet weten is dat er twee vormen van vitamine D bestaan, namelijk vitamine D2 en vitamine D3. Wat het verschil is tussen vitamine D2 en vitamine D3 en waarom het beter is om te kiezen voor een vitamine D3-supplement, lees je in wat volgt.

 

Het verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3?

Vitamine D, dat eigenlijk een in vet oplosbaar hormoon is, heeft pas een positief effect op ons lichaam nadat ons lichaam zelf de vitamine D omgezet heeft in zijn actieve vorm. Wanneer je beslist om extra vitamine D in te nemen, is het dus van belang dat je de krachtigste vorm van vitamine D inneemt voor het beste effect op je lichaam. 

De twee voornaamste vormen van vitamine D die verkrijgbaar zijn in voedingsupplementen, zijn vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). 

Het belangrijkste verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3 zijn de herkomstbronnen van beide vormen. Vitamine D2 is de plantaardige vorm van vitamine D. Die wordt aangemaakt door planten. Het is heel moeilijk om vitamine D2 op een natuurlijke manier via bijvoorbeeld voeding in te nemen. Vitamine D vind je bijvoorbeeld niet in fruit, maar enkel in zeldzame soorten paddenstoelen en schimmels. Bovendien is vitamine D2 minder doeltreffend dan vitamine D3

 

Vitamine D3, de meest krachtige vorm van vitamine D

Vitamine D3, ook wel cholecalciferol genoemd, is de vorm van vitamine D die door het lichaam zelf wordt aangemaakt onder invloed van de zon. Daarnaast is vitamine D3 ook terug te vinden in onze voeding, meer bepaald in dierlijke producten zoals vette vis en orgaanvlees. Om voldoende vitamine D3 op te nemen via die dierlijke producten moet je echter te veel van die producten eten. Tot wel 1 kilo lever bijvoorbeeld. Het hoeft weinig uitleg dat dit onhaalbaar en ongezond is. Vitamine D3 wordt door het lichaam beter opgenomen of zelf aangemaakt onder invloed van de zon. Het voornaamste verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3 is dat vitamine D3 door de mens zelf kan aangemaakt worden en daardoor doeltreffender is. 

Het is dus belangrijk om bij de keuze voor een vitamine D-supplement te kiezen voor een supplement met vitamine D3. Wanneer je je houdt aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid, heeft vitamine D3 geen bijwerkingen. Voor zo’n supplement kan je terecht bij FULTIUM. Door één capsule per dag in te nemen krijg je tijdens de donkere wintermaanden toch je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D3 binnen. FULTIUM, je dagelijkse portie zon, je dagelijkse portie vitamine D. 

Haal deze winter de zon in huis met FULTIUM.
Je dagelijkse portie vitamine D.

Ontdek het Fultium gamma die een aangepast vitamine D supplement biedt voor iedereen.

Ontdek meer:

09.12.2021
Bestaat er een link tussen COVID-19 en vitamine D?

In deze blog bespreken we het eventuele verband tussen vitamine D en het coronavirus. Sinds het begin werden meerdere studies gepubliceerd d…

Lees verder

08.11.2021
Vitamine D belangrijk voor je weerstand?

Voor wie door zijn arts aangeraden werd om een vitamine D-supplement in te nemen, is het vaak niet duidelijk hoeveel vitamine D je het best …

Lees verder

01.11.2021
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder