• 16/05/2019

Cholecalciferol, de dierlijke vorm van vitamine D

 

Wie op zoek is naar een vitamine D-supplement en dat even opzoekt, botst al snel op de naam ‘cholecalciferol’. Wat is cholecalciferol? En wat heeft het met vitamine D te maken?

 

Wat is cholecalciferol?

Cholecalciferol is de wetenschappelijke naam voor vitamine D3, de dierlijke vorm van vitamine D. Naast cholecalciferol bestaat ook nog een andere vorm van vitamine D, namelijk ergocalciferol, ook wel vitamine D2 genoemd.

Het verschil tussen beide vormen is voornamelijk de herkomstbronnen ervan. Ergocalciferol is de plantaardige vorm van vitamine D die je vooral terugvindt in zeldzame paddenstoelen en schimmels. Cholecalciferol is de dierlijke vorm van vitamine D die we zelf aanmaken in de huid, voornamelijk onder invloed van de zon.

Omdat ergocalciferol niet wordt aangemaakt door het menselijke lichaam is deze vorm ook minder krachtig dan cholecalciferol, die ons lichaam wel zelf aanmaakt.

Cholecalciferol is dus de vorm van vitamine D die we aanmaken in onze huid onder invloed van het ultraviolet licht van de zon. Vitamine D is dus strikt genomen eigenlijk geen vitamine omdat ons lichaam zelf cholecalciferol kan aanmaken. Het is dus eerder een prohormoon dat in vet oplosbaar is. Cholecalciferol heeft pas effect op ons lichaam nadat ons lichaam de vitamine D in de lever heeft omgezet heeft in zijn actieve vorm.

 

Waarom is cholecalciferol belangrijk?

Cholecalciferol, ofwel vitamine D3, heeft een positieve invloed op het calcium- en fosforgehalte in het bloed, waardoor de opname van calcium in de botten verhoogd wordt. Vitamine D3 draagt dus bij tot het behoud van sterke botten en spieren. Maar ook in het behoud van een sterk gebit speelt cholecalciferol een rol. Verder draagt een optimale vitamine D-waarde in het bloed ook bij aan het behoud van een sterk immuunsysteem.

Het is dus cruciaal om de vitamine D-waarden in het bloed het hele jaar door constant te houden. Op korte termijn zal het moeilijk zijn om ervaringen over een tekort aan cholecalciferol te delen, want dat kan je op korte termijn niet echt voelen. Het is vooral op lange termijn dat een vitamine D-tekort nefast is voor je lichaam.

 

Hoe kan ik mijn cholecalciferol-waarde constant houden?

Omdat vitamine D vooral wordt aangemaakt onder invloed van de zon, is het risico op een vitamine D-tekort in de winter bij iedereen erg groot. Daarom wordt aangeraden om tussen oktober en maart, wanneer de zon onvoldoende krachtig schijnt, extra vitamine D in te nemen via een voedingssupplement.

Een supplement is noodzakelijk omdat het erg moeilijk is om voldoende cholecalciferol via voeding binnen te krijgen. Vitamine D zit niet in groenten en noten, zoals andere vitamines. De dierlijke vorm van vitamine D is vooral terug te vinden in vette vis en orgaanvlees. Maar om voldoende vitamine D3 op te nemen, moet je veel te grote hoeveelheden van die voedingsmiddelen eten. Zo krijg je pas door 1 kilo lever te eten voldoende vitamine D binnen, wat een absurde hoeveelheid is.

Daarom is het beter om via een voedingssupplement een vitamine D-tekort aan te vullen. Een supplement cholecalciferol is veilig en heeft normaal geen bijwerkingen. Mocht je toch bijwerkingen ervaringen, neem dan zeker contact op met je arts of apotheker.

Wie een voedingssupplement met cholecalciferol wil kopen, doet er goed aan te kiezen voor FULTIUM. Dit supplement voldoet aan alle voorwaarden voor een krachtig vitamine D-supplement. Door de vitamine D3 krijg je meteen de meest krachtige vorm van vitamine D binnen. Verder neem je door de dagelijkse inname elke dag de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D op. Daardoor houd je overigens ook je bloedwaarde constant.

Bij een vitamine D-supplement dat je maandelijks moet innemen, krijg je een opstoot van vitamine D die dan voortdurend weer afneemt. Verder is FULTIUM een pilletje op oliebasis, omdat vitamine D in vet oplosbaar is, wordt de vitamine D dankzij de olie goed opgenomen in het bloed. Kortom, kiezen voor FULTIUM is kiezen je dagelijkse portie zon, je dagelijkse portie vitamine D. 

Haal deze winter de zon in huis met FULTIUM.
Je dagelijkse portie vitamine D.

Ontdek het Fultium gamma die een aangepast vitamine D supplement biedt voor iedereen.

Ontdek meer:

09.12.2021
Bestaat er een link tussen COVID-19 en vitamine D?

In deze blog bespreken we het eventuele verband tussen vitamine D en het coronavirus. Sinds het begin werden meerdere studies gepubliceerd d…

Lees verder

08.11.2021
Vitamine D belangrijk voor je weerstand?

Voor wie door zijn arts aangeraden werd om een vitamine D-supplement in te nemen, is het vaak niet duidelijk hoeveel vitamine D je het best …

Lees verder

01.11.2021
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder