• 10/12/2018

Wat is de optimale dagelijkse hoeveelheid vitamine D die ik moet innemen tijdens de wintermaanden?

 

Dat er aangeraden wordt om tijdens de wintermaanden extra vitamine D in te nemen, is voor velen niet nieuw. De zon die te weinig en niet krachtig genoeg schijnt, zorgt ervoor dat we te weinig vitamine D aanmaken op een natuurlijke manier en dus het risico lopen op een vitamine D-tekort. Bovendien beschermen we onze armen, handen en ons hoofd in de winter tegen de kou. Daardoor wordt de aanmaak van vitamine D door de zon belemmerd. Ook via voeding is het niet evident om voldoende vitamine D aan te maken. 

 

De optimale dagelijkse hoeveelheid vitamine D verschilt per individu

Hoeveel vitamine D3 moeten we dan het best dagelijks als supplement innemen? Om de hoeveelheid vitamine D uit te drukken, worden ‘Internationale Eenheden’ (I.E.) gebruikt. Zo staan 40 Internationale Eenheden voor 1 microgram vitamine D.

Belgische specialisten raden aan dat volwassenen dagelijks 800 I.E., ofwel 20 microgram, vitamine D via supplementen innemen. Ook kinderen hebben nood aan extra vitamine D3. Kind en Gezin raadt aan om aan kinderen van 0 tot 6 jaar 400 I.E., ofwel 10 microgram vitamine D toe te dienen. Die dagelijks aanbevolen hoeveelheid is in de meeste gevallen vaak voldoende.

 

Wanneer heb je extra vitamine D nodig?

In sommige gevallen is de dagelijks aanbevolen inname van 800 I.E. voor volwassenen. Dit kan voorkomen bij zwangere vrouwen, mensen met een donkere huidskleur, senioren, zwaarlijvige personen of degenen die veel tijd binnenshuis doorbrengen.

Deze risicogroepen moeten hun vitamine d-waarden goed in de gaten houden aangezien ze minder blootgesteld worden aan de zon of moeilijker vitamine D uit zonlicht kunnen aanmaken. In dergelijke gevallen kan het zinvol zijn om een hogere dosering aan vitamine D te overwegen zoals Fultium 2000.

Ben je op zoek naar een supplement dat aan de optimale dagelijkse hoeveelheid vitamine D voldoet? Dan kan je terecht bij Fultium. Voor kinderen vanaf 3 jaar tot en met 12 jaar is er Fultium Junior: suikervrije gummy’s met aarbeiensmaak die de aanbevolen hoeveelheid van 400 I.E. bevat. Voor volwassenen en adolescenten vanaf 12 jaar is er Fultium 800: een kleine, blauwe capsule die je dagelijks inneemt en die de aanbevolen hoeveelheid van 800 I.E. bevat. Voor zij die nood hebben aan een tijdelijk verhoogde behoefte is er Fultium 2000 welke beschikbaar is in een kleine doorzichtige capsule.

Haal deze winter de zon in huis met FULTIUM.
Je dagelijkse portie vitamine D.

Ontdek het Fultium gamma die een aangepast vitamine D supplement biedt voor iedereen.

Ontdek meer:

09.12.2021
Bestaat er een link tussen COVID-19 en vitamine D?

In deze blog bespreken we het eventuele verband tussen vitamine D en het coronavirus. Sinds het begin werden meerdere studies gepubliceerd d…

Lees verder

08.11.2021
Vitamine D belangrijk voor je weerstand?

Voor wie door zijn arts aangeraden werd om een vitamine D-supplement in te nemen, is het vaak niet duidelijk hoeveel vitamine D je het best …

Lees verder

01.11.2021
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder