• 10/12/2018

Wat is de optimale dagelijkse hoeveelheid vitamine D die ik moet innemen tijdens de wintermaanden?

 

Dat er aangeraden wordt om tijdens de wintermaanden extra vitamine D in te nemen, is voor velen niet nieuw. De zon die te weinig en niet krachtig genoeg schijnt, zorgt ervoor dat we te weinig vitamine D aanmaken op een natuurlijke manier en dus het risico lopen op een vitamine D-tekort. Bovendien beschermen we onze armen, handen en ons hoofd in de winter tegen de kou. Daardoor wordt de aanmaak van vitamine D door de zon belemmerd. Ook via voeding is het niet evident om voldoende vitamine D aan te maken. 

 

Wat is de optimale dagelijkse hoeveelheid vitamine D?

Extra vitamine D via supplementen innemen is dan ook noodzakelijk om het vitamine D-tekort aan te vullen. Dat wordt ook aangeraden door de Hoge Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan dat de Belgische overheid ondersteunt op het gebied van de volksgezondheid en het RIZIV.

Verder is het belangrijk om te kiezen voor supplementen die vitamine D3 bevatten omdat vitamine D3 de meest krachtige vorm van vitamine D is. Ook is het aan te raden om op dagelijkse basis een supplement vitamine D in te nemen.

 

Met 800 IE/dag voldoe je aan de optimale dagelijkse hoeveelheid vitamine D.

Hoeveel vitamine D3 moeten we dan het best dagelijks als supplement innemen? Om de hoeveelheid vitamine D uit te drukken, worden ‘Internationale Eenheden’ (I.E.) gebruikt. Zo staan 40 Internationale Eenheden voor 1 microgram vitamine D. 

Belgische specialisten raden aan dat volwassenen dagelijks 800 I.E., ofwel 20 microgram, vitamine D via supplementen innemen. Ook kinderen hebben nood aan extra vitamine D3. Kind en Gezin raadt aan om aan kinderen van 0 tot 6 jaar 400 I.E., ofwel 10 microgram vitamine D toe te dienen. Die dagelijks aanbevolen hoeveelheid is overigens voldoende. Een hogere dosis innemen is dus niet nodig. In het geval van vitamine D betekent meer in dit geval niet beter. 

Ben je op zoek naar een supplement dat aan de optimale dagelijkse hoeveelheid vitamine D voldoet? Dan kan je terecht bij Fultium. Voor volwassenen en adolescenten vanaf 12 jaar is er Fultium: een kleine, blauwe capsule die je dagelijks inneemt en die de aanbevolen hoeveelheid van 800 I.E. bevat. Door te kiezen voor Fultium weet je dus zeker dat je de optimale dagelijkse hoeveelheid vitamine D inneemt. Fultium je dagelijkse portie zon, je dagelijkse portie vitamine D. 

 

Ontdek meer:

09.12.2021
Bestaat er een link tussen COVID-19 en vitamine D?

In deze blog bespreken we het eventuele verband tussen vitamine D en het coronavirus. Sinds het begin werden meerdere studies gepubliceerd d…

Lees verder

08.11.2021
Vitamine D belangrijk voor je weerstand?

Voor wie door zijn arts aangeraden werd om een vitamine D-supplement in te nemen, is het vaak niet duidelijk hoeveel vitamine D je het best …

Lees verder

01.11.2021
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder