De opname van voldoende vitamine D is cruciaal voor de ontwikkeling van botten en tanden van baby’s en opgroeiende kinderen.

BABY’s en OPGROEIENDE KINDEREN:

  • Het is cruciaal dat baby’s en opgroeiende kinderen voldoende vitamine D opnemen voor een normale ontwikkeling van tanden en botten.

  • Moedermelk bevat helaas te weinig vitamine D en als mama kan je dit niet door je voeding beïnvloeden.

  • Het risico op een vitamine D-tekort is nog groter wanneer je baby geboren is in de wintermaanden of prematuur geboren is.

  • Melkproducten worden in België niet systematisch verrijkt met vitamine D en jonge kinderen mogen niet te lang in de zon zitten. Hierdoor is het risico op een vitamine D tekort bij jonge kinderen zo groot.

  • Ook tijdens de puberteit groeit een tiener snel en wordt een groot deel van de botmassa opgebouwd. De behoefte aan calcium en vitamine D is dan erg groot – zeker tijdens groeispurten

De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan om kinderen van 0 tot 6 jaar het hele jaar 400 I.E. vitamine D toe te dienen.

Daarom adviseren zowel KIND & GEZIN als de hoge gezondheidsraad (1):

De inname van een supplement van 400 I.E.(2) vitamine D3 per dag (10 microgram) vanaf de geboorte tot en met zes jaar – het hele jaar door, onafhankelijk van het soort melkvoeding (borst- of flesvoeding).

De inname van een supplement van 600 I.E.(2) vitamine D3 per dag (15 microgram) bij kinderen met een donker huidtype omdat iemand met een donker huidtype minder vitamine D aanmaakt dan iemand met een licht huidtype.

(1) De Hoge Gezondheidsraad is het wetenschappelijk adviesorgaan dat de  Belgische overheid ondersteunt op het gebied van de volksgezondheid.
(2) I.E.: manier om hoeveelheid aan vitamine D uit te drukken, vaak gebruikt op verpakkingen van vitamine D voedingssupplementen: 40 Internationale eenheden (I.E.) = 1 microgram vitamine D.