• 15/05/2024

Magnesium is een essentieel mineraal voor tal van functies in je lichaam, zoals de werking van je spieren, de productie van energie en de overdracht van neurotransmitters. En toch… zo’n 70%1 procent van alle Belgen heeft een tekort. Een magnesiumsupplement kan dus ondersteuning bieden. Maar zijn er ook bijwerkingen? En kent het een keerzijde?

Dit artikel biedt antwoord op volgende vragen:

Waarom moet je voldoende magnesium binnenkrijgen?

Magnesium is een noodzakelijk en essentieel mineraal voor een goede werking van je lichaam en aangezien het niet vanzelf in je lichaam aanwezig is, is het belangrijk dat je het via voeding of supplementen binnenkrijgt.

Magnesium draagt immers bij tot:

  • Het verminderen van vermoeidheid, zeker in periodes van stress…
  • De normale werking van je spieren
  • De normale werking van je zenuwstelsel
  • Een normaal energieleverend metabolisme
  • De instandhouding van je botten en tanden

Iedereen heeft dus voldoende magnesium nodig. Daarom kan een aanvullend supplement helpen bij perioden van verhoogde behoefte aan magnesium (zoals bij vermoeidheid) of bij een extra risico op een tekort, bijvoorbeeld als je veel sport, zwanger bent of tijdelijk een erg stressvolle periode ervaart.

 

Kan je van magnesium bijwerkingen krijgen?

Als je je aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium per dag houdt, wat bij vrouwen rond de 300 mg en bij mannen rond 350 mg ligt1, dan zal je normaal geen problemen hebben.

Hoewel het erg zeldzaam is, kan te veel magnesium bij bepaalde personen tot bijwerkingen leiden. De veilige maximale inname dosis werd vastgelegd op 2500 mg per dag dus als je bv. eens een dag 400 mg magnesium binnenkrijgt, dan is dat niet meteen te veel. Zit je er ver boven en bv. aan 3000 mg per dag? Dan kan dat wel tot problemen leiden. Daarom is het belangrijk om de aanbevolen hoeveelheden steeds te respecteren.

Dit essentiële mineraal halen we uit verschillende voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, noten en volkorenproducten. Hoewel een gevarieerd dieet kan bijdragen aan de dagelijkse magnesiumbehoefte, is het soms niet voldoende om enkel op voeding te vertrouwen. Factoren zoals bodemuitputting kunnen de magnesiumgehaltes in voedsel verminderen. Daarom wordt in bepaalde gevallen het gebruik van een magnesiumsupplement aanbevolen om ervoor te zorgen dat we voldoende van dit belangrijke mineraal binnenkrijgen.

Aangezien zo’n 70% van alle Belgen met een magnesiumtekort kampt, is de kans groot dat je ooit een tekort hebt. In de volgende punten leggen we uit waar je op moet letten om eventuele bijwerkingen te voorkomen.

magnesium bijwerkingen

 

 

Welke klachten kunnen er eventueel ontstaan?

Bij een te hoge dosis magnesium in je lichaam spreken we van hypermagnesiëmie. Dit kan gepaard gaan met bijwerkingen. Je lichaam gaat er alles aan proberen doen om het overschot op alle mogelijke manieren opnieuw af te voeren en uit je lichaam te krijgen.

Het is daarom belangrijk om een verschil te maken tussen magnesiumsupplementen die organische zouten bevatten en die met anorganische zouten, zoals magnesiumoxide of magnesiumsulfaat. Supplementen met anorganische zouten kunnen leiden tot meer ongemakkelijke bijwerkingen. Deze zouten worden minder goed door ons lichaam verdragen en kunnen een laxerend effect hebben. Enkele mogelijke bijwerkingen zijn:

  • Diarree
  • Misselijkheid
  • Buikpijn
  • Jeuk
  • Vermoeidheid
  • Spierzwakte
  • Hartkloppingen
welke klachten kunnen er ontstaan

 

 

Kies voor een magnesiumsupplement met organische magnesiumzouten

Neem je de juiste supplementen en respecteer je de dosis, dan zou je normaal geen problemen mogen hebben. Magnesium bestaat echter in verschillende vormen waartussen grote verschillen in biologische beschikbaarheid en gastro-intestinale tolerantie kunnen bestaan. Zo bestaan er organische vormen en anorganische vormen. Het zijn vooral magnesiumsupplementen in anorganische vormen die bijwerkingen geven en door het lichaam niet goed worden verdragen. Dit kan leiden tot verschillende klachten die hieronder worden besproken.

Controleer dus zeker met je arts of apotheker welk supplement je best inneemt en hoeveel je er best neemt per dag. Ga hier vooral na of je magnesiumsupplement organische magnesiumzouten bevat zoals citraat, tauraat en glycerofosfaat. Dit om een optimaal effect te garanderen en bijwerkingen te minimaliseren.

 

Hoe kan je een teveel vermijden?

Een teveel aan magnesium is vrijwel altijd te wijten aan een verkeerd gebruik van supplementen, bv. door systematisch meer in te nemen dan aangeraden door je apotheker of arts, of door een product te kiezen die erg hoog is in dosering. Een supplement met 450 mg magnesium is bijvoorbeeld te veel omdat dat hoger is dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium per dag - zeker als je bedenkt dat je naast je supplement ook nog magnesium binnenkrijgt via de je voeding.

Een teveel aan magnesium vermijd je dus door goed te letten op je inname en of de hoeveelheid alsook of het supplement dat je kiest wel aansluit op je behoeften. Dat kan je doen op twee manieren:

  • Kijk in eerste instantie eens goed naar je voeding. Eet je voldoende magnesiumrijke producten, zoals cacao en pure chocolade, avocado’s, bananen, noten, peulvruchten en volkoren granen? Doe onze test om na te gaan als je wel voldoende Magnesium inneemt.
  • Krijg je niet voldoende magnesium binnen via je voeding? Je bent niet alleen! Zo'n 70% procent van alle Belgen[9] heeft een magnesiumtekort… Een supplement kan hier zeker soelaas bieden. Belangrijk hierbij is dat je een supplement kiest met een verantwoorde dosering aan magnesium en in de juiste organische vormen. Bij een normale inname van aanvullend magnesium zal je immers geen bijwerkingen krijgen en een positief effect ervaren.

Doorgaans blijven de bijwerkingen van een teveel aan magnesium beperkt tot een milde en onschuldige vorm van diarree die gelukkig weer overgaat. Mocht de diarree toch aanhouden, dan is het aangewezen om advies te vragen aan je arts of apotheker en te overwegen om over te schakelen naar een supplement met organische magnesiumzouten. Organische magnesiumzouten worden beter verdragen in het maagdarmkanaal.

 

Risicogroepen voor een magnesiumtekort

Mensen met een verhoogd risico op magnesiumtekort, zoals ouderen, personen met bepaalde chronische aandoeningen en zij die medicijnen gebruiken die de magnesiumniveau’s in het lichaam beïnvloeden (zoals maagzuurremmers), kunnen baat hebben bij magnesiumsupplementen. Deze mensen dienen zich bewust te zijn van hun verhoogde magnesiumbehoefte en kunnen, na medisch advies, overwegen om een supplement te gebruiken.

Ontdek ook nog:

05.09.2024
Voel je je altijd moe, doe dan de online magnesiumtest

Voel je je vaak moe en kom je soms zelfs je dag nauwelijks door? Vermoeidheid kan een teken zijn van een magnesiumtekort. Daar hebben véél m…

Lees verder

12.08.2024
Deze klachten wijzen erop dat je misschien een magnesiumtekort hebt.

In onze dagelijkse ratrace vergeten we vaak één element om vitaal en energiek te blijven. 7 op de 10 Belgen heeft een magnesiumtekort zonder…

Lees verder

12.08.2024
Met deze tips sta je écht beter uitgerust op

Niets zo fijn als ‘s ochtends lekker uitgerust op te staan. Heb je vaak het gevoel dat je niet uitgeslapen bent, waardoor je je door de dag …

Lees verder

12.08.2024
Wat doet een magnesiumtekort met je?

In je zoektocht naar een gezondere levensstijl kan je niet om magnesium heen. Te weinig magnesium beïnvloedt je welzijn. Een onevenwicht maa…

Lees verder

12.08.2024
Testte jij al hoe het gesteld is met je magnesiumpeil?

Vermoeid? Prikkelbaar? Stressy periodes? Last van spiercontracties? Om te weten of een magnesiumtekort de boosdoener is, bestaat er een hand…

Lees verder

15.05.2024
Kan magnesium helpen bij stress? Jawel!

Last van een magnesiumtekort? Benieuwd hoe magnesium kan helpen bij periodes van stress? En wat je kan doen om alles in balans te houden? On…

Lees verder

15.05.2024
Kan je van magnesium bijwerkingen krijgen?

Magnesium is een essentieel mineraal voor tal van functies in je lichaam. Maar zijn er ook bijwerkingen? Kent het een keerzijde? Hier lees j…

Lees verder

15.05.2024
Kan magnesium helpen tegen vermoeidheid? Het verdict!

Wist je dat magnesium kan helpen tegen klachten van vermoeidheid, stress en weinig energie? We vertellen je alles over dit “energie-mineraal…

Lees verder

28.10.2020
Wanneer is het beste moment om een magnesiumsupplement in te nemen?

Welke mensen zijn gebaat bij het slikken van een supplement met magnesium en op welk moment van de dag kunnen ze het best innemen? Lees het …

Lees verder

23.10.2020
Last van spierkrampen? Wat kan je eraan doen?

Heb je last van spierkrampen? Hoe komt dat en wat kan je eraan doen? Ontdek hier meer!

Lees verder

21.10.2020
Is een teveel aan magnesium schadelijk?

Wist je dat je niet alleen te weinig maar ook teveel magnesium kan binnenkrijgen? Lees er hier alles over.

Lees verder

1. Hoge Gezondheidsraad – Voedingsaanbevelingen voor België – 2016 – September 2016 – HGR NR. 9285