Magnesium is een van de essentiële mineralen die de sleutel vormen tot een gezond lichaam en geest. Het mineraal is niet alleen belangrijk voor de werking van onze spieren maar ook onze energieproductie. Ondanks zijn cruciale rol, blijkt dat een groot deel van de bevolking, waaronder zo'n 70% van de Belgen, kampt met een magnesiumtekort, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Het innemen van een magnesiumsupplement kan hierbij een aanzienlijk voordeel bieden om dit tekort aan te vullen.

Wat is Magnesium?

Wat is magnesium?

Magnesium (Mg) is een mineraal dat een fundamentele rol speelt in ons lichaam, zowel voor onze algehele gezondheid als in de strijd tegen vermoeidheid. Dit essentiële mineraal, dat we voornamelijk verkrijgen uit voedingsbronnen zoals groene bladgroenten, noten, melkproducten en cacao, is onmisbaar voor de vorming van sterke botten en tanden en ondersteunt de normale spierwerking waaronder ook het hart.

Daarnaast is magnesium van cruciaal belang voor processen zoals de overdracht van zenuwstromen, de aanmaak van nieuwe cellen en spierweefsels, het bevorderen van een goede doorbloeding en energieproductie, en de aanmaak van serotonine, het 'gelukshormoon'. Deze aspecten zijn vooral relevant in de context van stress.

magnesiumrijke voeding

Het belang van magnesium in je dieet

Omdat ons lichaam geen magnesium aanmaakt, is een dieet rijk aan magnesium uit bladgroenten, noten, cacao, graanproducten en vlees belangrijk. Bij een magnesiumtekort, veroorzaakt door bijvoorbeeld darmproblemen of een gebrek aan magnesium in de voeding, kunnen supplementen nuttig zijn.

Dit is vooral relevant bij het verminderen van vermoeidheid, bijvorbeeld tijdens periodes van stress waarbij de behoefte aan magnesium toeneemt. Magnesium, dat spierontspanning bevordert, is een effectief middel tegen stress en cruciaal voor onze fysieke en mentale gezondheid.

Wat zijn de oorzaken van een magnesiumtekort?

Verminderde opname uit voeding

Verminderde opname uit voeding

Een tekort aan magnesium kan ontstaan door verschillende factoren, waaronder een verminderde opname uit voeding door darmproblemen, een voedingspatroon met onvoldoende magnesium, of het verlies van magnesium door langdurig gebruik van bepaalde medicijnen, ongecontroleerde diabetes en nierproblemen. 

Stress en intensieve sportbeoefening

Stress en intensieve sportbeoefening

Stress en intensieve sportbeoefening kunnen ook de behoefte aan magnesium verhogen. Ouderen lopen een verhoogd risico op een magnesiumtekort door verminderde maagzuurproductie of het gebruik van maagzuurremmers, evenals door een teveel aan andere mineralen zoals ijzer, calcium en zink, die de opname van magnesium kunnen beïnvloeden.

Emotionele als fysieke stress

Emotionele als fysieke stress

Tijdens perioden van zowel emotionele als fysieke stress heeft het lichaam meer magnesium nodig. Stress zorgt voor een verhoogde spanning in spieren, zoals de kaak-, buik- en schouderspieren, wat leidt tot een hogere magnesiumbehoefte. Magnesium bevordert de ontspanning van spieren waardoor het kan bijdragen tot een vermindering van stress.

Voordelen van een Magnesiumsupplement

Helpt tegen vermoeidheid

Helpt tegen vermoeidheid

Helpt tegen vermoeidheid

Magnesium is betrokken bij een breed scala aan lichaamsprocessen en draagt bij aan de energiestofwisseling. Het helpt energie vrij te maken uit onze voeding en stimuleert de natuurlijke energie in ons lichaam. Het speelt daarom een cruciale rol in ons lichaam. Magnesium draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid.

Helpt bij periodes van stress

Helpt bij periodes van stress

Helpt bij periodes van stress

Bij emotionele of fysieke stress verbruikt ons lichaam meer magnesium. Dit komt doordat spieren, zoals kaak-, buik- of schouderspieren, meer gespannen zijn in stressvolle periodes, wat een hogere behoefte aan magnesium met zich meebrengt.

Magnesium helpt bij de regulatie van het zenuwstelsel en heeft daardoor een natuurlijk kalmerend effect wat kan helpen in periodes van stress. Door extra magnesium in te nemen onder de vorm van een supplement kan je een tekort voorkomen en stressvolle periodes aanpakken.

Ontspanning van de spieren

Ontspanning van de spieren

Ontspanning van de spieren

Magnesium is essentieel voor spierfunctie. Het helpt bij het reguleren van spiercontracties en voorkomt krampen en spasmen. Dit is vooral belangrijk voor atleten of mensen die regelmatig fysieke activiteiten uitvoeren, maar ook voor iedereen die last heeft van nachtelijke spierkrampen. Voldoende magnesium innemen, draagt bij aan de normale werking van spieren.

Bevordert het concentratievermogen

Bevordert het concentratievermogen

Bevordert het concentratievermogen

Magnesium ondersteunt een heldere geest, helpt bij het concentratievermogen en bevordert een positieve gemoedstoestand. Het mineraal speelt een essentiële rol in de prikkeloverdracht tussen onze zenuwcellen. Dit draagt bij aan geestelijke energie wat helpt bij concentratie.

Magnesium, een mineraal dat in elke cel van ons lichaam voorkomt, is essentieel voor veel lichaamsfuncties. Het is cruciaal voor het goed functioneren van enzymen. Dat zijn eiwitten in ons lichaam die helpen bij het versnellen en mogelijk maken van bepaalde chemische reacties zoals ons spijsverteringsstelsel en de normale werking van spieren.

Magnesium helpt bijvoorbeeld bij de productie van insuline, een hormoon dat belangrijk is voor de regulatie van onze bloedsuikerspiegel. Dit maakt het mineraal erg belangrijk voor onze gezondheid. Door zijn vele belangrijke functies in het lichaam wordt het ook weleens het ‘Meester Mineraal’ genoemd.

Wat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid magnesium?

Leeftijd Magnesium (mg)
0 - 5 maand  
6 - 11 maand 80 mg
1 - 3 jaar 170 mg
4 - 6 jaar 230 mg
7 - 10 jaar 230 mg
11 - 14 jaar 300 mg (M), 250 mg (V)
15 - 18 jaar 350 mg (M), 300 mg (V)
Volwassenen 350 mg (M), 300 mg (V)
60 plussers 350 mg (M), 300 mg (V)
Zwangerschap 300 mg
Borstvoeding 300 mg

 

Een dagelijkse inname van voldoende magnesium is essentieel voor onze algemene gezondheid. De aanbevolen hoeveelheid magnesium verschilt per leeftijd, geslacht en levensfase, zoals tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Om deze aanbevolen hoeveelheid te bereiken, kan een geschikt magnesiumsupplement, in combinatie met een gezonde voeding, voldoende zijn. Het is belangrijk om te weten dat magnesium steeds minder vaak voorkomt in onze voeding door onder andere uitputting van de bodem.

Wanneer neem je het best een magnesium supplement in?

Magnesiumsupplementen

Het tijdstip voor het innemen van magnesium, ochtend, middag of avond maakt op zich niet uit. Belangrijk is wel om het supplement consequent op hetzelfde tijdstip te nemen. Magnesiumsupplementen kunnen ook effectief zijn wanneer je het voor het slapengaan inneemt, vooral in periodes van stress, omdat het bijdraagt aan spierontspanning en zo een goede nachtrust kunnen ondersteunen.

Bepaalde magnesiumsupplementen bevatten organische magnesiumzouten die goed worden verdragen in het maagdarmkanaal. Dit zijn zouten die afkomstig zijn van levende organismen.

Veelgestelde vragen

Kunnen er nadelen ontstaan bij overmatig gebruik van een magnesium supplement?

Langdurig gebruik van een te hoge dosis magnesium kan leiden tot klachten zoals diarree, zachte ontlasting of irritatie van het maag-darmkanaal. Dit geldt vooral voor supplementen met anorganische magnesiumzouten. Daarom worden in de magnesiumsupplementen van EG organische zouten gebruikt die goed te verdagen zijn. De aanbevolen dagelijkse dosering is 350mg voor mannen en 300mg voor vrouwen. Bij bijwerkingen is het belangrijk om altijd contact op te nemen met je arts of apotheker.

Hoe een magnesium supplement innemen?

Het wordt over het algemeen aangeraden om een magnesiumsupplement tijdens een maaltijd in te nemen, net zoals dat geldt voor de meeste andere vitamine- en mineralensupplementen.

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan magnesium?

Magnesium is essentieel voor je gezondheid en je vindt het in diverse voedingsmiddelen.

  1. Groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool zijn rijk aan magnesium.
  2. Noten, een bron van energie, bevatten naast magnesium ook gezonde vetten en eiwitten.
  3. Rauwe cacao, verrassend rijk aan magnesium, is heerlijk in smoothies of salades.
  4. Avocado's, vol met gezonde vetten en vezels, zijn geweldig in dips of smoothies.
  5. Bananen, handig voor onderweg, zijn ook een goede bron.
  6. Zeewier en algen zijn rijk aan eiwitten en mineralen en vormen een gezonde aanvulling.
  7. Broccoli staat bekend om zijn magnesium en ontgiftende eigenschappen.
  8. Peulvruchten, zoals linzen en kikkererwten, zijn lekker in salades of als vegetarische burgers.
  9. Volkoren granen, goed voor vezels en magnesium, zijn heerlijk als zuurdesembrood of havermout.