Magnesium is een essentieel mineraal in het menselijk lichaam. Het draagt bij tot een goede werking van het zenuwstelsel en tot het verminderen van de vermoeidheid, vooral in perioden van stress, maar ook tot een normale werking van de spieren.*
Bij een tekort, is het mogelijk dat je last krijgt van bepaalde klachten, zeker tijdens periodes van stress en vermoeidheid.
Het is dus belangrijk dat je voldoende magnesium inneemt, het ondersteunt namenlijk onze psychologische functie, onze spier- en zenuwfunctie én ons energiemetabolisme

____________

Heb je een verhoogd risico op een magnesiumtekort?

Welke symptomen kunnen wijzen op een magnesiumtekort?

Hieronder vindt je een een aantal symptomen die kunnen wijzen op een magnesiumtekort.1,2  
Hou er wel rekening mee dat deze symptomen veelvoorkomend zijn en niet per se wijzen op een magnesiumtekort maar ook een totaal andere oorzaak kunnen hebben.
Merk je dat je last hebt van onderstaande symptomen? Raadpleeg dan je arts. Een bloedonderzoek kan aangewezen zijn om zekerheid te krijgen over je magnesiumstatus.

Spierkrampen door een gebrek aan magnesium

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Ooglidtrillingen

  • Maagkrampen

  • Angst, prikkelbaarheid

  • Duizeligheid

Langdurig tekort kan leiden tot hartritmestoornissen

Een langdurig of zwaar magnesiumtekort kan in extreme gevallen leiden tot:

  • Hartritmestoornissen,

  • Migraine en/of hoofpijn

  • Problemen met de bloeddruk (hypertensie)

  • Depressie

Magnesiumtekort door slechte gewoontes?

Je voelt je wel eens lusteloos of down?

Je slaapt moeilijk of bent snel prikkelbaar?

Je wordt geplaagd door hoofdpijn of migraine?

Je hebt soms last van trillende oogleden?

Het zijn tekenen die op een tekort aan magnesium kunnen wijzen. In veel gevallen ligt het aan bepaalde (eet)gewoontes die je helemaal zelf in de hand hebt.

Neem je levensstijl eens onder de loep als je denkt dat je met een tekort te maken hebt. Want behalve stress zijn er ook bepaalde eetgewoontes die een sterke invloed hebben op de opname en werking van magnesium in je lichaam:

Je drinkt veel koffie, thee of cola

Niets dat ’s ochtends meer deugd doet dan een lekkere kop koffie, maar weet dat cafeïne ervoor zorgt dat je nieren meer magnesium uitscheiden. Bovendien werkt cafeïne vochtafdrijvend wat het risico op een tekort nog verhoogt. 

Je houdt van zoetigheid

Taart, koeken, snoep of andere zoetigheden zijn niet alleen arm aan magnesium en andere voedzame stoffen, geraffineerde suikers verstoren ook de werking en opname van magnesium in je lichaam.

Je drinkt vaak frisdrank

Donkere koolzuurhoudende dranken zoals cola bevatten fosfaten die zich in je spijsverteringsstelsel binden met magnesium waardoor het niet kan worden opgenomen door je lichaam.

Je drinkt meer dan zeven glazen alcohol per week

Alcohol werkt diuretisch waardoor je nieren ook meer magnesium uitscheiden. 

Heb je vaak te maken met stressperiodes?

Veel mensen kampen met een gebrek aan magnesium, vaak zonder dat ze het zelf weten.  

Enerzijds zorgt een druk en gehaast leven ervoor dat je meer magnesium verbruikt.

Anderzijds kan een ongezond dieet dat te weinig van het belangrijke mineraal bevat, je magnesiumreserve snel uitputten. De combinatie van stress én een ongezond dieet kan dan ook negatieve effecten hebben op je lichaam.

Op momenten van stress maakt je lichaam meer adrenaline en cortisol aan en daardoor verbruikt het meer magnesium. Maar een tekort vergroot op zijn beurt ook weer de gevoelens van stress.

Zo kan een neerwaartse spiraal ontstaan die je magnesiumreserve volledig uitput.

Let op: hoewel het zeldzaam is, bestaat de mogelijkheid dat je een teveel aan magnesium binnenkrijgt. De veilige maximale inname dosis werd door EFSA vastgelegd op 2500 milligram per dag.2

Wil je met zekerheid weten of je met een tekort aan magnesium kampt? Raadpleeg je huisarts en laat een bloedonderzoek uitvoeren.

*IQVIA SO of magnesium filtered on reference level 08/2023 Magnesium EG Opti is een voedingssupplement voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. **Zowel magnesium als vitamine B6 dragen bij tot een normale psychologische functie en tot het verminderen van de vermoeidheid. Magnesium draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme en een normale functie van het zenuwstelsel. Magnesium draagt bij tot een normale werking van de spieren.

1. DiNicolantonio JJ, et al. Open Heart 2018;5:e000668. doi:10.1136/openhrt-2017-000668
2. https://be-sup.be/nl/voedingssupplementen/magnesium

ID 5.567 EG nv/sa, Heizel Esplanade 1b22, 1020 Brussel, 10/2023