Magnesium is een mineraal dat essentieel is voor de normale werking van ons metabolisme: het ondersteunt onze psychologische functie, onze spier- en zenuwfunctie en ons energiemetabolisme.
Magnsium draagt bij tot een goede werking van het zenuwstelsel en tot het verminderen van de vermoeidheid, vooral in perioden van stress.* 
Magnesium draagt bij tot een normale werking van de spieren.*
____________

Wat is magnesium?

In het menselijk lichaam wordt het mineraal magnesium opgeslagen onder de vorm van magnesiumzouten. Een volwassen lichaam bevat ongeveer 25 gram magnesium. De helft daarvan zit in onze botten, een kwart in de spieren en de rest in het zenuwstelsel en in andere organen.

Het is een essentieel mineraal dat meer dan 300 enzymen in ons lichaam aanstuurt en op die manier een belangrijke rol speelt bij tal van processen in ons lichaam, zoals:

Ontdek hier wat magnesium is, welke voordelen het heeft en of het voor jou een goed idee kan zijn magnesiumtabletten te nemen.
 • De instandhouding van normale botten en tanden

 • Een normale werking van de spieren

 • De normale werking van het zenuwstelsel

 • Een normaal energieleverend metabolisme

 • Het verminderen van vermoeidheid, zeker in periodes van stress…

Hoeveel magnesium heb je nodig?

Voor volwassen vrouwen bedraagt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) magnesium 300 milligram per dag en voor mannen 350 mg.1

Om je een idee te geven: een banaan bevat ongeveer vijftig mg magnesium, 100 gram spinazie zo’n 65 mg en 100 gram cashewnoten zo’n 250 mg. Wie gezond en evenwichtig eet, zal dus niet snel een magnesiumtekort hebben.

Toch komen magnesiumtekorten meer en meer voor. In deze drukke en haastige tijden leiden onze eetgewoonten vaak tot onvoldoende inname van magnesium. Ongeveer 70 procent van de Belgische bevolking kampt er op een bepaald moment mee.2

In welke voeding vind je magnesium?

Een gezond en evenwichtig dieet is belangrijk om een magnesiumtekort te vermijden of op te vangen. Het menselijk lichaam maakt uit zichzelf geen magnesium aan en door slechte eetgewoontes of in perioden van stress kunnen gemakkelijk tekorten ontstaan.

Gelukkig bevatten tal van voedingsmiddelen magnesium. Zo zit het mineraal onder meer in (bruin) brood, graanproducten, zuivel, fruit en groenten, noten, vlees en ook water.

Magnesium in fruit

Fruit

Fruit

Magnesium is in grote hoeveelheden terug te vinden in bananen, aardbeien, ananas, abrikozen, pruimen en pompelmoes. Ook avocado’s zitten bomvol met het mineraal.

Magnesium in noten en zaden

Noten en zaden

Noten en zaden

Het is een goed idee elke dag een handvol noten te eten. Zo bevatten onder andere amandelen, cashewnoten, paranoten, lijnzaad, pompoenpitten en sesamzaad erg veel magnesium.

Magnesium in peulvruchten

Peulvruchten

Peulvruchten

Peulvruchten, zoals linzen en kikkererwten, zijn rijk aan magnesium maar bevatten ook erg veel koolhydraten. Met mate van genieten dus.

Magnesium in groene bladgroenten

Groene bladgroenten

Groene bladgroenten

In het algemeen geldt: hoe groener de groente, hoe meer magnesium ze bevat. Vooral spinazie, boerenkool en andijvie zijn magnesiumrijk.

Magnesium in chocolade

Pure chocolade

Pure chocolade

Cacao is een van de voedingsstoffen die het meest magnesium bevat. Honderd gram cacao bevat maar liefst 500 mg magnesium!

Hoe herken je een magnesiumtekort?

magnesiumtekort herkennen


Spier- en zenuwstoornissen

 • Krampen
 • Beven
 • Trillende oogleden
 • Koude handen en voeten
magnesiumtekort symptomen


Andere symptomen

 • Slecht slapen
 • Lusteloosheid
 • Verhoogde prikkelbaarheid
 • Depressie
 • Verlaagd libido
Levensstijl


Denk aan je levensstijl

Iemand die vaak frisdrank, alcohol en/of cafeïnehoudende dranken drinkt of graag zoetigheid eet of een stressvol leven leidt, loopt een verhoogd risico op een magnesiumtekort.

Wanneer een magnesiumsupplement innemen?

Neem een magnesiumsupplement

Mensen die een verhoogd risico lopen op een tekort aan magnesium en waarbij een magnesiumsupplement aan te raden is:

 • Mensen die intensief aan sport doen

 • Bij een uitermate stressvol of vermoeiend leven

 • Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven

 • Jongeren vanaf 12 jaar die in volle groei zijn

 • Vrouwen in de menopauze die kampen met hormonale schommelingen

 • Personen die bepaalde geneesmiddelen langdurig innemen (zoals bvb protonpomp inhibitoren, diuretica, laxativa). Deze verminderen de opname van magnesium.

*IQVIA SO of magnesium filtered on reference level 08/2023 Magnesium EG OPTI is een voedingssupplement voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. **Zowel magnesium als vitamine B6 dragen bij tot een normale psychologische functie en tot het verminderen van de vermoeidheid. Magnesium draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme en een normale functie van het zenuwstelsel. Magnesium draagt bij tot een normale werking van de spieren.

1. Hoge Gezondheidsraad – Voedingsaanbevelingen voor België – 2016 – September 2016 – HGR NR. 9285
2. https://be-sup.be/nl/voedingssupplementen/magnesium

ID 5.567 EG nv/sa, Heizel Esplanade 1b22, 1020 Brussel, 10/2023