Vermijd een magnesiumtekort door geregeld enkele van deze vijf magnesiumrijke voedingsmiddelen op je menu te zetten. Dit zijn bijvoorbeeld cacao, advocado's noten, peulvruchten en volkoren granen.

Magnesium draagt bij tot een normale werking van de spieren en het zenuwstelsel, tot de vermindering van vermoeidheid en helpt je lichaam om sterke botten en tanden te behouden en om je energiepeil hoog te houden.
____________

Heb je een verhoogd risico op een magnesiumtekort?

Wat kan leiden tot een tekort

Een magnesiumtekort?

Heel wat mensen kampen met een gebrek aan magnesium door een jachtig leven of ongezonde eetgewoonten.
De meest voorkomende symptomen zijn3,4:

  • Spierkrampen
  • Ooglidtrillingen
  • Maagkrampen
  • Angst, prikkelbaarheid

 

Een magnesiumrijk dieet

Je lichaam maakt het mineraal zelf niet aan. Het is dan ook erg belangrijk ervoor te zorgen dat je dagelijks dieet genoeg magnesium bevat.
Zo hebben vrouwen per dag 300 mg nodig en mannen 350 mg2.

Ontdek hieronder de voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium.

Magnesium in pure chocolade

Cacao

Cacao en pure chocolade

Goed nieuws voor de zoetekauwen onder ons: cacao is enorm rijk aan magnesium! Zo krijg je met 100 gram pure chocolade zo’n 60% van je dagelijkse behoefte aan magnesium binnen.

Bovendien is donkere chocolade ook rijk aan ijzer, koper en mangaan, zit het tjokvol antioxidanten en bevat het flavanoïden die helpen om het cholesterolgehalte in je bloed onder controle te houden. Pure chocolade is dus al even gezond als lekker.

Magnesium in avocado’s

Avocado’s

Avocado’s

Avocado’s zijn niet alleen erg lekker en voedzaam, ze bevatten ook ongeveer 60 mg magnesium, zo’n 15% van je dagelijkse behoefte. En ze zijn ook rijk aan kalium, vitamine B en vitamine K.

Magnesium in noten en zaden

Noten

Noten

Vooral cashewnoten, amandelen en paranoten bevatten erg veel magnesium. Noten zijn verder ook een prima bron van vezels en onverzadigde vetten en er zit ook heel wat vitamine E, vitamine B1 en ijzer in.

Magnesium in peulvruchten

Peulvruchten

Peulvruchten

Peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en bonen zijn een erg goede bron van magnesium. Er zit ook heel wat kalium en ijzer in én ze zijn rijk aan eiwitten, ideaal dus voor vegetariërs of mensen die weinig vlees eten.

Magnesium in volkoren granen

Volkoren granen

Volkoren granen

Ongeraffineerde of volkoren granen als spelt, haver en gerst, maar ook pseudogranen zoals quinoa en boekweit bevatten niet alleen heel wat magnesium maar ook tal van andere voedingsstoffen zoals vitamine B, mangaan, selenium en vezels.

*IQVIA SO of magnesium filtered on reference level 08/2023 Magnesium EG Opti is een voedingssupplement voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. **Zowel magnesium als vitamine B6 dragen bij tot een normale psychologische functie en tot het verminderen van de vermoeidheid. Magnesium draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme en een normale functie van het zenuwstelsel. Magnesium draagt bij tot een normale werking van de spieren.

1. https://www.gezondheidsnet.nl/vitamines-en-mineralen/welke-vitamines-kun-je-beter-niet-combineren
2. Hoge Gezondheidsraad – Voedingsaanbevelingen voor België – 2016 – September 2016 – HGR NR. 9285
3. DiNicolantonio JJ, et al. Open Heart 2018;5:e000668. doi:10.1136/openhrt-2017-000668
4. https://be-sup.be/nl/voedingssupplementen/magnesium

ID 5.567 EG nv/sa, Heizel Esplanade 1b22, 1020 Brussel, 10/2023