• 15/05/2024

Een hectische en stressvolle periode op het werk? Lusteloos en een erg vermoeid gevoel? Je lichaam heeft meer nood aan magnesium bij periodes van stress. Maar wat doet magnesium bij stress? Waarom heb je in stressvolle periodes meer kans op een tekort? En wat kan je doen om je magnesiumpeil in balans te houden? Lees er alles over in dit artikel.

Dit artikel biedt antwoord op volgende vragen:

Wat is magnesium en kan het helpen bij stress?

Het belang van magnesium mag niet onderschat worden – zeker niet bij periodes van stress.

Verschillende processen in ons lichaam - zoals ons energiemetabolisme, de instandhouding van onze tanden en botten, onze spier- en zenuwfunctie … verbruiken magnesium om alles in goede banen te laten lopen. Hebben we een magnesiumtekort? Dan kan dat leiden tot klachten als:

  • Vermoeidheid
  • Een futloos gevoel
  • Spierkrampen
  • Vermoeide benen
  • Duizeligheid
  • Migraine of hoofdpijn
  • Concentratieproblemen
  • Angst of prikkelbaarheid
  • Trillende oogleden

En bij stress komt dat allemaal nog wat extra tot uiting. Ons lichaam verbruikt immers meer magnesium wanneer we gestresseerd zijn. Daarom loont het tijdens stressvolle periodes om extra aandacht te besteden aan je magnesiuminname, zodat je zeker geen tekort krijgt.

 

Waarom verbruik je meer magnesium in stressvolle periodes?

Ok, je verbruikt meer magnesium wanneer je gestresseerd bent… Maar wat doet magnesium dan precies bij stress? Waarom is er door stress een grotere kans op een magnesiumtekort?

Magnesium, een mineraal dat essentieel is voor tal van lichaamsfuncties, speelt een cruciale rol in zowel het ontspannen van onze spieren als het reguleren van stresshormonen in ons systeem. Als het gaat om spierontspanning, is magnesium betrokken bij het overdragen van zenuwsignalen naar onze spieren, waardoor ze kunnen samentrekken en ontspannen.

Tijdens stressvolle periodes kan ons lichaam echter een verhoogde activiteit van stresshormonen, zoals cortisol, vertonen. Deze hormonen zetten ons lichaam in een staat van paraatheid, wat kan leiden tot spierspanning en ongemak.

Waarom verbruik je meer magnesium in stressvolle periodes?


Het is hier dat magnesium een cruciale rol in speelt. Magnesium is bekend om zijn vermogen om de werking van stresshormonen te moduleren. Het mineraal kan helpen bij het reguleren van de afgifte van cortisol, waardoor ons lichaam beter in staat is om stressreacties te beheersen. Daarnaast kan magnesium ook direct bijdragen aan spierontspanning door de binding aan bepaalde receptoren in onze spieren, waardoor deze minder snel samentrekken en strak aanvoelen.

Het aanvullen van dit mineraal in tijden van stressvolle situaties heeft een positieve bijdrage aan ons welzijn. Het is belangrijk op te merken dat voeding de primaire bron van magnesium moet zijn, maar in sommige gevallen kan een arts of apotheker overwegen om magnesiumsupplementen aan te bevelen als aanvulling op een gezonde levensstijl. Het behouden van een evenwichtige magnesiuminname kan ons helpen om stressvolle periodes op een natuurlijke en effectieve manier te beheersen.

 

Hoe kan je je balans op peil houden?

Je lichaam maakt het mineraal niet zelf aan, dus je zorgt er best voor dat je dagelijks voldoende magnesium inneemt om een tekort te vermijden. Dat kan je doen door:

  • Voldoende voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium in te nemen, zoals cacao en pure chocolade, avocado’s, bananen, noten, peulvruchten en volkoren granen.
  • De natuurlijke hoeveelheid magnesium die je inneemt via voeding aan te vullen met een supplement om je lichaam wat extra te ondersteunen.
balans op peil houden magnesium

 

 

Hoeveel mg heb je precies nodig?

Vraag je je af hoeveel magnesium je mag nemen bij periodes van stress? Volgens de Hoge Gezondheidsraad ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bij vrouwen rond de 300 mg en bij mannen rond de 350 mg2. Dit is ruimschoots onder de veilige bovengrens van de dagelijkse magnesiuminname die vastgelegd werd op 2500 milligram per dag.

 

Hoe snel werkt het?

Benieuwd naar hoe snel magnesium werkt? Alle vormen van magnesium worden normaal geabsorbeerd, verbruikt en opnieuw afgevoerd via urine binnen de 24 uur. Dit proces verloopt iets trager wanneer iemand tekorten aan magnesium ervaart of wanneer je bv. nierproblemen hebt, maar over het algemeen wordt zo’n 80% van alle orale magnesium binnen de 6 à 7 uur opgenomen in het bloed4. Het werkt over het algemeen vrij snel dus.

Net begonnen met het innemen van magnesiumsupplementen? Dan hoef je niet lang te wachten op resultaat. De meeste mensen zien een effect binnen de week5, maar hoe snel magnesium voor jou werkt, hangt af van je lichaam en welke supplementen je precies inneemt. Voor meer info en medisch advies op maat neem je best contact op met jouw arts of apotheker.

 

Welke magnesium tijdens stressvolle periodes?

Magnesium bestaat in verschillende vormen waartussen grote verschillen in biologische beschikbaarheid en gastro-intestinale tolerantie kunnen bestaan.

Bepaalde magnesiumsupplementen maken gebruik van organische magnesiumzouten zoals citraat, tauraat en glycerofosfaat. Dit zijn specifieke organische vormen van magnesium die goed verdragen worden in het maag-darmkanaal en een goede biologische beschikbaarheid (= een hoge opname door ons organisme) hebben.

Kies steeds voor magnesiumsupplementen op basis van organische zouten en vraag bij raad aan je arts of apotheker over welke magnesium je best neemt bij periodes van stress.

Ontdek ook nog:

05.09.2024
Voel je je altijd moe, doe dan de online magnesiumtest

Voel je je vaak moe en kom je soms zelfs je dag nauwelijks door? Vermoeidheid kan een teken zijn van een magnesiumtekort. Daar hebben véél m…

Lees verder

12.08.2024
Deze klachten wijzen erop dat je misschien een magnesiumtekort hebt.

In onze dagelijkse ratrace vergeten we vaak één element om vitaal en energiek te blijven. 7 op de 10 Belgen heeft een magnesiumtekort zonder…

Lees verder

12.08.2024
Met deze tips sta je écht beter uitgerust op

Niets zo fijn als ‘s ochtends lekker uitgerust op te staan. Heb je vaak het gevoel dat je niet uitgeslapen bent, waardoor je je door de dag …

Lees verder

12.08.2024
Wat doet een magnesiumtekort met je?

In je zoektocht naar een gezondere levensstijl kan je niet om magnesium heen. Te weinig magnesium beïnvloedt je welzijn. Een onevenwicht maa…

Lees verder

12.08.2024
Testte jij al hoe het gesteld is met je magnesiumpeil?

Vermoeid? Prikkelbaar? Stressy periodes? Last van spiercontracties? Om te weten of een magnesiumtekort de boosdoener is, bestaat er een hand…

Lees verder

15.05.2024
Kan magnesium helpen bij stress? Jawel!

Last van een magnesiumtekort? Benieuwd hoe magnesium kan helpen bij periodes van stress? En wat je kan doen om alles in balans te houden? On…

Lees verder

15.05.2024
Kan je van magnesium bijwerkingen krijgen?

Magnesium is een essentieel mineraal voor tal van functies in je lichaam. Maar zijn er ook bijwerkingen? Kent het een keerzijde? Hier lees j…

Lees verder

15.05.2024
Kan magnesium helpen tegen vermoeidheid? Het verdict!

Wist je dat magnesium kan helpen tegen klachten van vermoeidheid, stress en weinig energie? We vertellen je alles over dit “energie-mineraal…

Lees verder

28.10.2020
Wanneer is het beste moment om een magnesiumsupplement in te nemen?

Welke mensen zijn gebaat bij het slikken van een supplement met magnesium en op welk moment van de dag kunnen ze het best innemen? Lees het …

Lees verder

23.10.2020
Last van spierkrampen? Wat kan je eraan doen?

Heb je last van spierkrampen? Hoe komt dat en wat kan je eraan doen? Ontdek hier meer!

Lees verder

21.10.2020
Is een teveel aan magnesium schadelijk?

Wist je dat je niet alleen te weinig maar ook teveel magnesium kan binnenkrijgen? Lees er hier alles over.

Lees verder

2. Hoge Gezondheidsraad – Voedingsaanbevelingen voor België – 2016 – September 2016 – HGR NR. 9285

3, 4. https://healthnews.com/nutrition/vitamins-and-supplements/how-long-does-magnesium-stay-in-your-body/