• 7/08/2019

Hoe kan je luizen herkennen bij jezelf?

 

Wanneer er luizen bij je kind gesignaleerd zijn op school, heb je misschien schrik dat je als mama of papa ook met luizen besmet zal besmet worden. Je vindt het dan ook terecht belangrijk om ook jouw haar op luizen te controleren. Hoe kan je luizen herkennen bij jezelf?

 

Hoe verloopt een luizenbesmetting?

Als een van de gezinsleden besmet is met luizen, is het risico groot dat ook broertjes of zusjes en zelfs de ouders luizen in hun haar krijgen. Dat komt omdat luizen van hoofd naar hoofd kruipen wanneer er direct hoofdcontact is. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, vliegen of springen luizen niet van het ene hoofd naar het andere. Ze kruipen met een snelheid van 6 tot 30 cm/minuut.

Wanneer je dus een knuffelmomentje hebt met je kind of bijvoorbeeld samen huiswerk maakt of een boek leest, kunnen de luizen zich ook in jouw haar en bij uitbreiding in het haar van andere gezinsleden nestelen. Het is zelfs goed mogelijk dat je na een besmetting de volwassen luizen, die 3 – 4 mm groot zijn, ziet kruipen in het haar. Luizen voorkomen wanneer een gezinslid met luizen besmet is, is dus niet zo evident.

 

Luizen bij volwassenen

Nu je weet hoe een luizenbesmetting verloopt, is het dus belangrijk om ook het haar van andere gezinsleden inclusief dat van jezelf te controleren op luizen. Luizen kunnen zich immers ook in het haar van volwassenen nestelen.

Bij volwassenen hebben luizen net dezelfde symptomen als bij kinderen: jeuk in het haar of zichtbare luizen en neten. Let wel, luizen kunnen ook zonder directe symptomen voorkomen. Het is dus goed mogelijk dat je ook zonder jeuk al besmet bent met luizen. Of het kan ook zijn dat je wel neten hebt, maar nog geen luizen. Ook dan is een effectieve behandeling noodzakelijk.

 

Een efficiënte manier om luizen te herkennen bij jezelf

Sowieso is het een goed idee om wanneer een gezinslid besmet is met luizen, ook bij alle andere leden van het gezin een controle te doen. De meest gedetailleerde en efficiënte manier om te controleren op luizen en om  luizen te herkennen in het haar is de nat-kam-methode. Daarbij kam je met een luizenkam het hele haar door van het ene oor naar het andere en weer terug. Om luizen te herkennen bij jezelf, vraag je dus best aan iemand anders om ook jouw haar volgens de nat-kam-methode door te kammen.

Je gebruikt overigens het best een witte luizenkam, omdat de luizen en neten op die kam goed zichtbaar zijn. Als je de luizen op de kam immers niet ziet zitten, is er een risico dat je ze weer in het haar kamt. Dus voldoende lang en goed kammen is de boodschap.

Bovendien veeg je het best na elke kambeweging je kam af aan een wit keukenpapier. Op die manier kan je zien of er nog luizen op de kam zitten.

Daarnaast controleer je best extra op de plaatsen waar luizen zich graag nestelen. Dat zijn de warme en vochtige plaatsen in het haar en op de hoofdhuid: meer specifiek dicht op de hoofdhuid, in de nek en achter de oren.

 

Verwar neten niet met schilfers!

Wanneer je je haar uitvoerig controleert op luizen, is het goed mogelijk dat je witte puntjes tegenkomt. Bij volwassenen en pubers is het ook mogelijk dat die witte puntjes geen neten zijn, maar schilfers, ook wel roos genoemd.

Je kan het best neten en roos uit elkaar houden door te kijken naar de kleverigheid van de witte puntjes. Zijn de witte puntjes los en overal in het haar aanwezig? Liggen ze bovendien ook op de schouders? Dan heb je wellicht met roos te maken.

Plakken de witte puntjes echter in het haar en zitten ze vooral dicht bij de hoofdhuid? Dan is de kans groter dat het neten, de eitjes van luizen zijn.

 

Ik heb luizen in mijn haar gevonden: wat nu?

Wanneer je denkt luizen te herkennen bij jezelf, is het belangrijk dat ook jouw haar behandeld wordt met een doeltreffend behandelproduct tegen luizen. Natuurlijke manieren om luizen te behandelen, zoals luizen bestrijden met azijn of met kokosolie, zijn echter onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd om definitief van de luizen af te geraken.

Ook binnen de specifieke luizenproducten is er heel wat keuze. Je doet er dan ook goed aan om te kiezen om luizen en neten te bestrijden met een shampoo of spray die fysiek op de luizen inwerkt en die geen pesticiden bevat.

Zo’n shampoo of spray vind je in het gamma van Silikom. De producten van Silikom werken fysiek op de luizenen bevatten geen pesticiden. De producten van Silikom zijn veilig in gebruik voor het hele gezin, dus ook als je luizen meent te herkennen bij jezelf.

 

Ontdek ook nog:

04.02.2021
Luizen voorkomen Is het doeltreffend om luizen te voorkomen met haarlak?

In de hoop om luizen te voorkomen proberen ouders heel wat dingen uit. Haarlak bijvoorbeeld. Ontdek hier of je luizen daarmee kan voorkomen!…

Lees verder

04.01.2021
Luizen voorkomen Preventie van luizen: hoe doe je dat? Een stappenplan?

Ontdek in een handig stappenplan hoe je in geval van een luizenalarm op school de preventie van luizen kan aanpakken. 

Lees verder

07.04.2020
Luizen voorkomen Luizen op school? Actie ondernemen!

Elke school krijgt gedurende het schooljaar te maken met luizen op school. Lees in dit artikel hoe je hier als school het best mee omgaat.

Lees verder