Problemen met histamine: waaraan herken je ze?

Een gevoeligheid voor histamine kan zich op verschillende manieren uitten. Gewoonlijk gaat het om maag- en darmklachten, hoofdpijn, uitslag of ademhalingsproblemen. Vaak lijken de symptomen op die van een allergie. De ernst van de klachten varieert, van een tijdelijke loopneus tot zware migraine. Ook de reactietijden verschillen van persoon tot persoon.

Sommige mensen hebben amper tien minuten na het eten van histaminerijke voeding al last van koortsigheid of een loopneus, terwijl buikkrampen of diarree bijvoorbeeld pas na een uur optreden. Klachten zoals hoofdpijn steken soms zelfs veel later de kop op.

Het feit dat etenswaren geen vaste hoeveelheid histamine bevatten, maakt de situatie er niet gemakkelijker op. Het is dus goed mogelijk dat je lichaam de ene dag slecht reageert op een bepaald voedingsmiddel, en de andere dag helemaal niet.

 

Vaak voorkomende (ongewenste) reacties op histamine

 • Maag- en darmklachten

  Misselijkheid, diarree, buikpijn, krampen en winderigheid komen vaak voor. Ze treden gewoonlijk minstens een uur na het eten op.

 • Hoofdpijn

  Hoofdpijn na het eten van voeding met histamine kan snel of pas na een tijdje voelbaar worden. Ook migraine kan erop wijzen dat het lichaam het histamine niet voldoende kan afbreken.

 • Uitslag

  De huid kan ook reageren op een afgenomen afbraak van histamine, bijvoorbeeld met uitslag, jeuk, zwelling of rode vlekken.

 • Ademhalingsproblemen

  Het ademhalingskanaal kan eveneens worden aangetast. Het kan gaan om een kriebel in de keel, een verstopte of loopneus en astma-aanvallen.

 • Cardiovasculair

  Histamineproblemen kunnen hartkloppingen of duizeligheid veroorzaken.

Lijst met etenswaren

Welke etenswaren bevatten veel histamine? Hier moet je op letten!

Symptomen

Hoe herken je een histamine intolerantie?

Diagnose & test

Histamine-intolerantie diagnosticeren: moeilijk, maar niet onmogelijk