Heb je last van vervelende symptomen en vermoed je dat het om een histamine-intolerantie gaat? De specifieke klachten verschillen zo vaak van persoon tot persoon dat het allemaal wat verwarrend kan zijn.

En een juiste diagnose stellen is erg belangrijk, want zo kan je je klachten gaan aanpakken, bijvoorbeeld door een histamine-arm dieet te volgen. Ook voedingssupplementen kunnen helpen om weer meer levenskwaliteit te krijgen.

Histamine-intolerantie, een spinnenweb van symptomen

Als histamine klachten kan veroorzaken, waarom maakt ons lichaam het dan aan? Histamine speelt een belangrijke rol in ons lichaam en is noodzakelijk voor heel wat processen. Het beschermt ons tegen ziekmakende stoffen en indringers, heeft een grote impact op hoe we ons voelen en regelt onze ademhaling, lichaamstemperatuur en bloedcirculatie.

Soms is de hoeveelheid histamine in ons lichaam echter zo groot dat we er niet in slagen om het snel genoeg af te breken en dan ontstaan er klachten. Niet iedereen is even gevoelig voor histamine en een gevoeligheid kan zich ook op verschillende manieren uiten.

Klachten verschillen van persoon tot persoon, waardoor het niet altijd gemakkelijk om een diagnose te stellen.

Symptomen zoals netelroos, hoofdpijn en darmklachten kunnen op een histamine-intolerantie wijzen

Het is een kluwen van symptomen, waarbij je o.a. rekening moet houden met:

  • Welke symptomen je exact hebt;

  • Of er geen verwarring is met een allergie;

  • Hoe snel klachten optreden;

  • De hoeveelheid histamine in voeding;

  • Je algemene gezondheid (stressvolle periode, ... )

Vaak voorkomende (ongewenste) reacties op histamine

Jouw symptomen zijn een eerste indicatie dat je mogelijks last hebt van histamine-intolerantie. Maar die verschillen meestal van persoon tot persoon. Hieronder ontdek je van welke klachten en reacties op histamine je eventueel last zou kunnen hebben:

Maag- en darmklachten zijn vaak voorkomende symptomen

Maag- en darmklachten

Maag- en darmklachten

Maag- en darmklachten zijn het voornaamste symptoom bij histamine-intolerantie, maar het kan in verschillende vormen verschijnen.

Misselijkheid, diarree, buikpijn, krampen en winderigheid komen vaak voor. Ze treden gewoonlijk een tijdje na het eten op.

Hoofdpijn is niet ongewoon bij een histamine intolerantie

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Na het eten van voeding met histamine kan ook hoofdpijn optreden. Soms is die heel snel voelbaar, maar op andere momenten kan het zijn dat je hoofdpijn pas na een tijdje opkomt.

Ook migraine kan erop wijzen dat je lichaam histamine niet voldoende kan afbreken.  

Uitslag en zwellingen kunnen vaak voorkomen als een symptoom

Uitslag en zwellingen

Uitslag en zwellingen

In bepaalde gevallen kan ook de huid reageren op een verminderde afbraak van of gevoeligheid voor histamine.

Dit kan op verschillende manieren verschijnen, waaronder uitslag, jeuk, zwelling, rode vlekken, netelroos, eczeem, warme en rode huid en angio-oedeem (vochtophoping in de huid).

Cardiovasculaire klachten is een gevolg van histamineproblemen

Cardiovasculaire klachten

Cardiovasculaire klachten

Histamineproblemen kunnen ook cardiovasculaire klachten zoals hartkloppingen, een onregelmatige hartslag en snelle pols, lage bloeddruk en duizeligheid veroorzaken.

Slapeloosheid is een symptoom van een histamine allergie

Slapeloosheid, stress en paniekaanvallen

Slapeloosheid, stress en paniekaanvallen

Ben je te wakker en kan je maar niet in slaap geraken? Histamine kan misschien de oorzaak zijn. Histamine is een neurotransmitter die belangrijke berichten vanuit de hersenen naar je lichaam communiceert.

Gaan het histamine in je lichaam in overdrive, dan kan dat leiden tot stress, benauwdheid, angst, een onrustig gevoel, slapeloosheid en zelfs paniekaanvallen.

Ademhalingsproblemen kan een gevolg zijn van een te hoog histaminespiegel

Ademhalingsproblemen

Ademhalingsproblemen

Ook je ademhalingskanaal kan aangetast worden wanneer je histaminespiegel te hoog is.

Het kan gaan om een kriebel in de keel, een verstopte neus of loopneus, irritatie aan neus, hoestbuien, een gevoel van benauwdheid en in extreme gevallen ook om astma-aanvallen.

Gaat het om een intolerantie of een allergie?

Een allergie voor histamine bestaat niet. Histamine is immers een lichaamseigen stof, wat haaks tegenover een allergie, waarbij het immuunsysteem een belangrijke rol speelt, staat. In normale omstandigheden beschermt dit systeem ons namelijk tegen lichaamsvreemde stoffen, zoals virussen en bacteriën (antigenen), door antistoffen te produceren.

De symptomen van een histamine-intolerantie lijken echter sterk op die van een allergie, vandaar de mogelijke verwarring. Dat komt omdat je immuunsysteem bij een allergische reactie een overmaat aan histamine gaat produceren, waardoor je zodanig veel histamine in je lichaam hebt dan je er niet in slaagt om die af te breken en er klachten kunnen optreden.

In dat geval kunnen Antihistaminica verlichting bieden voor zowel allergieën als histamine-intolerantie. die de werking van histamine in je lichaam blokkeren.

Kan je een histamine intolerantie achterhalen?

Intolerant of niet: hoe kan je het achterhalen?

Een grote lijst aan mogelijke klachten; drempelwaardes en reactietijden die op hun beurt nog eens verschillen van persoon tot persoon; gelijkaardige reacties als bij een allergie; en voeding die verschillende hoeveelheden histamine bevat. Als je dat allemaal leest, hoe kan je dan zeker zijn dat je te maken hebt met een te hoge histaminespiegel hebt of intolerant bent?

Daarvoor ga je best langs bij de arts. Die zal jou uitgebreid onderzoeken, andere mogelijke oorzaken (zoals allergieën) uitsluiten en met behulp van een ontlastingstest of test die activiteit van diamine-oxidase (DAO) in je bloed meet je vermoeden helpen bevestigen.

Hoe ga je om met je intolerantie en bijbehorende klachten?

Blijk je intolerant te zijn voor histamine en ontstaan er klachten zoals netelroos, hoofdpijn, krampen en ademhalingsproblemen, dan is het een goed idee om samen met een diëtist naar je dagdagelijks dieet te kijken. Zij helpen bepalen welke voeding klachten veroorzaakt.

Dat lijkt een lang proces, maar daarna kan je wel een lijst met voeding en recepten doorbladeren die je met een histamine-intolerantie best wel of niet in je dieet plaatst.

Een doorgedreven anti-histamine dieet, waarbij je histamine volledig van je menu schrapt, is vaak echter geen goed idee. Voeding met histamine bevat immers heel wat belangrijke vitamines en andere voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld ijzer en vitamine A.

Gelukkig kan je een dergelijk tekort aan ijzer of vitamine A gemakkelijk vermijden door je dieet aan te vullen met specifieke dieetvoeding voor medisch gebruik of specifieke medicatie, zoals antihistaminica, die de werking van histamine in je lichaam blokkeren.

Een extra bonus? Je kan zonder zorgen dat lekkere stukje chocolade eten of genieten van die kaas-en wijnavond met vrienden zonder ongewenste klachten of kwaaltjes nadien.

DAOSiN®

Klachten van histamine-intolerantie minderen? Daosin helpt om de histamine uit voeding af te breken.

Zo geniet je zorgeloos weer van dat glaasje wijn en pizza met vier kazen.

Vaak gestelde vragen:

Wat is de reactietijd bij een histamine-intolerantie?

De hoeveelheid histamine die iemand kan verdragen, hangt af van persoon tot persoon. En ook de snelheid waarop iemand reageert en klachten krijgt, is meestal verschillend.

Sommige mensen hebben amper tien minuten na het eten van histaminerijke voeding al last van koortsigheid of een loopneus, terwijl het bij anderen wat langer kan duren voor klachten optreden. Buikkrampen of diarree verschijnen mogelijks pas na een uur.

En klachten zoals hoofdpijn steken soms zelfs veel later de kop op. Er is geen vast patroon!

Wat met histamine in je voeding?

Histamine kan je ook terugvinden in voeding. Verschillende etenswaren bevatten histamine (zoals rode wijn, kaas, chocolade, salami, vis, …), maar dit gaat niet om een vaste hoeveelheid. Versheid en gisting spelen een grote rol: hoe ouder het product, hoe meer histamine.

Minder verse vis en oude kazen bevatten dus meer histamine dan hun verse en jonge tegenhangers, wat de situatie er niet gemakkelijker op maakt. Het is namelijk goed mogelijk dat je lichaam de ene dag slechts reageert op een bepaald voedingsmiddel, en de andere dag helemaal niet.

Dat maakt het moeilijker om de symptomen aan histamine-intolerantie toe te wijzen, dus een diagnose stellen is vaak een omslachtig proces.