Lactose intolerantie:
wanneer zuivelproducten irritatie veroorzaken

Talloze mensen weten hoe het voelt: het rommelt in de buik na een glaasje melk, een cappuccino of een potje yoghurt. En daarna volgen meteen buikpijn, winderigheid of diarree. Deze klachten worden mogelijk veroorzaakt door lactose intolerantie.

 

Wat is lactose intolerantie?

Lactose intolerantie is de meest voorkomende voedselintolerantie in de westerse wereld. Tot 30 % van de bevolking lijdt eraan. Lactose intolerantie zorgt meestal voor spijsverteringsproblemen na het consumeren van zuivelproducten.

Wat is lactose en wat gebeurt er bij een lactasetekort?

Lactose is de suiker in melk en zuivelproducten. Het lichaam kan lactose alleen verwerken als het endogene enzym lactase het in de dunne darm omzet in de voedingsstoffen glucose en galactose. Lactose intolerante mensen beschikken echter niet over (voldoende) enzymen, waardoor de lactose in haar geheel in de dikke darm terechtkomt.
De bacteriën in de dikke darm breken de lactose vervolgens af en maken daarbij gas aan, wat op zijn beurt de klachten veroorzaakt.
Daarom heeft men het ook vaak over ‘zuivelintolerantie’.

Normale situatie

Het enzym lactase zet lactose om in glucose en galactose, voedingsstoffen die de dunne darm kan opnemen.

Probleem

Als er geen of te weinig lactase aanwezig is, kan de lactose niet worden afgebroken en door de dunne darm worden opgenomen. Dat zorgt voor problemen in het darmkanaal.

Oorzaken van lactose intolerantie

Lactose intolerantie kan twee oorzaken hebben. Genetisch bepaalde of primaire lactose intolerantie zorgt ervoor dat lactose minder goed wordt afgebroken naarmate men ouder wordt. Volwassenen hebben dus vaak problemen met zuivelproducten.

Secundaire lactose intolerantie wordt dan weer veroorzaakt door een beschadigd darmslijmvlies, bijvoorbeeld door medicatie of een ziekte. In tegenstelling tot de genetische vorm geneest secundaire lactose intolerantie gewoonlijk vanzelf wanneer de darmen weer naar behoren functioneren.

Lactose intolerantie bij baby’s en kinderen

Ook baby’s en jonge kinderen kunnen lactose intolerant worden, maar met een kans van 1 tot 3 procent blijft het een zeldzaam fenomeen. Meestal lijden baby’s in het slechtste geval aan een tijdelijke intolerantie omdat hun darmkanaal nog niet voldoende ontwikkeld is. Een blijvende intolerantie komt gewoonlijk pas voor tussen de leeftijd van vijf en twintig jaar.

Dieet & etenswaren

Symptomen

Behandeling