Gezond eten met fructosemalabsorptie

Wie fructosemalabsorptie (intestinale fructose intolerantie) heeft, moet nauwlettend in de gaten houden wat hij of zij eet. Hoe patiënten het fructosegehalte in hun voeding precies moeten controleren, hangt af van de ernst van hun fructose intolerantie. Veel mensen met fructosemalabsorptie kunnen namelijk gerust kleine hoeveelheden fructose eten zonder klachten te krijgen.

 

Duidelijke en verborgen bronnen van fructose

Fructose komt al lang niet meer alleen voor in fruit en groenten, en wordt in vloeibare vorm steeds meer gebruikt in industrieel bewerkte voeding. De reden? Fructose smaakt zo’n 2,5 keer zoeter dan glucose, maar bevat toch minder koolhydraten. Bovendien geeft de voedingsindustrie de voorkeur aan vloeibare ‘industriële suiker’, omdat die goedkoper is om te vervoeren, op te slaan en te verwerken.

Fruit

Verschillende soorten fruit

Zoals de term ‘fruitsuiker’ al doet vermoeden, bevat fruit veel fructose. Druiven, appelen en peren hebben bijvoorbeeld een erg hoog fructosegehalte.

Groenten

Verschillende soorten groenten

Net zoals fruit bevatten ook groenten fructose. Zo zit er heel veel fructose in paprika’s, kolen en bieten.

Fruitsappen

Fruitsappen, fruitsiroop en frisdrank

Drinken is belangrijk, maar wees voorzichtig met sapjes: alle drankjes met fruit bevatten ook fructose.

In frisdranken en fruitsiropen zit zelfs méér fructose, omdat ze als zoetstof toegevoegd wordt. Hetzelfde geldt voor compote en jam.

Snoep

Snoep

Fructose wordt vaak gebruikt als zoetstof voor allerhande lekkernijen. Wees er dus voorzichtig mee als je fructosemalabsorptie hebt. En helaas komt de stof ook voor in lightproducten.

Bewerkte etenswaren

Industrieel bewerkte etenswaren

Kant-en-klare maaltijden, kruidenmixen, chips en gebak: de lijst met industrieel gezoete producten is zowat eindeloos. Meestal bevatten ze ook fructose.

Verborgen bronnen van Fructose

Honing

Bovenaan de lijst met fructoserijke etenswaren staat honing: maar liefst 37,5 g fructose per 100 g.

Rozijnen

Ze zijn klein en zoet, en net daarom gevaarlijk voor mensen met een fructose intolerantie. Rozijnen bevatten namelijk 32,3 g fructose per 100 g.

Dadels

Dadels worden gezien als extreem gezond en terecht. Maar met 31,3 g fructose per 100 g is het fructosegehalte van deze kleine, zoete vrucht ook torenhoog.

Druiven

Druiven zitten boordevol gezonde stoffen en bevatten amper vet, maar dat wordt tenietgedaan door een fructosegehalte van 7,6 g per 100 g.

Peren

Volgens een oud spreekwoord mag je nooit appels met peren vergelijken. Doe je dat wel, dan zul je zien dat peren het ‘beter’ doen op het vlak van fructose: met 6,7 g per 100 g verslaan ze de appels (5,7 g) met 1 gram.

Diagnose & test

Hoe herken ik fructosemalabsorptie?

Ermee omgaan

Wat kun je doen tegen fructosemalabsorptie?

Dieet en voeding

Welke voeding mag ik eten?