Wat kan ik nog eten ondanks het histaminegehalte?

 

Wie gevoelig is voor histamine, geeft beter de voorkeur aan verse en, indien mogelijk, onbewerkte voeding. Over het algemeen geldt: hoe langer etenswaren worden bewaard of rijpen, hoe meer histamine ze bevatten. Kant-en-klare maaltijden, eten uit blik en diepvriesproducten kun je lang bewaren, en dat blijkt ook uit hun hoge histaminegehalte.

Daarnaast kan het histaminegehalte in etenswaren en vloeistoffen stijgen wanneer ze worden bewerkt. Zo zorgt het fermentatieproces er bijvoorbeeld voor dat wijn bijzonder veel histamine bevat. Ook de fermentatie van koffie of thee jaagt het histaminegehalte de hoogte in. Gerookte producten zoals salami, ham en gerookte vis bevatten eveneens veel histamine, net zoals zuurkool.

Hoewel in citrusvruchten, aardbeien, peulvruchten en tarwekiemen zelf weinig histamine zit, helpen ze deze stof wel vrij te geven in het lichaam. Als je lichaam histamine niet voldoende kan afbreken, eet je deze etenswaren beter helemaal niet meer.  Stel je eetpatroon samen aan de hand van hoogwaardige, gevarieerde etenswaren met een hoge voedingswaarde die zo gezond mogelijk zijn voor je lichaam.

Histaminevrijmakers: laag histaminegehalte, maar toch niet op het menu

Histaminevrijmakers zijn etenswaren die zelf weinig histamine bevatten, maar de afgifte van histamine in de darmen bevorderen of DAO (het enzym dat histamine afbreekt) blokkeren. Het gaat bijvoorbeeld om chocolade en cacao, bepaalde fruitsoorten zoals aardbeien en citrusvruchten, champignons, tomaten en noten.

Ook alcohol en bepaalde stoffen in medicijnen (bijvoorbeeld slaappillen of slijmoplossende middelen) kunnen de werking van het endogene DAO-enzym sterk verstoren.

Patiënten mogen de volgende histaminevrijmakers slechts met mate eten:

Aardbeien
Citrusvruchten
Tomaten
Ananas
Kiwi’s
Champignons
Zeevruchten
Chocolade
Cashewnoten

Additieven (glutamaat, benzoaten, kleurstoffen, sulfieten, nitrieten)
Sinaasappels
Peren
Bananen
Frambozen
Peulvruchten
Tarwekiemen
Walnoten

Histamine intolerantie

Etenswaren met histamine?

Reacties

Hoe identificeer je de gebruikelijke reacties bij een histamine-intolerantie?

Diagnose & test

Histamine-intolerantie diagnosticeren: moeilijk, maar niet onmogelijk