Dit zijn de gebruikelijke klachten bij lactose intolerantie

Een bolletje roomijs, een plakje cake of gewoon een kopje latte: wie lactose intolerant is, betaalt vaak een hoge prijs voor dit soort lekkernijen.
Al snel steken de typische tekenen van lactose intolerantie de kop op: buikpijn, winderigheid en diarree.

Hoe ontstaan de typische klachten?

Alle tekenen van lactose intolerantie komen uiteindelijk neer op een tekort of gebrek aan het enzym lactase. Lactase breekt de lactose in de dunne darm af tot glucose en galactose, zodat je lichaam deze voedingsstoffen kan opnemen. Als dat niet gebeurt, komt de lactose onverteerd terecht in de dikke darm, waar de darmbacteriën ze vervolgens afbreken. Tijdens dit proces ontstaan gassen en andere stoffen, die de bekende klachten veroorzaken.

Winderigheid door lactose intolerantie

Gassen zoals kooldioxide en methaan ontstaan wanneer bacteriën in het darmkanaal de lactose afbreken.
Die gassen stapelen zich op in de darmen en kunnen ernstige en soms zelfs pijnlijke winderigheid veroorzaken.

Buikpijn door lactose intolerantie

Probeer je winderigheid die te wijten is aan een grote hoeveelheid kooldioxide en methaan te onderdrukken? Dan maak je het probleem vaak alleen maar erger. Wanneer de gassen niet weg kunnen, zetten de darmen uit, met een opgezwollen gevoel en buikpijn tot gevolg.

Diarree door lactose intolerantie

Naast gassen komen er bij het afbreken van lactose in de darmen ook melkzuur en verschillende vetzuren vrij. Deze stoffen zorgen ervoor dat de darm door osmose meer water opneemt. Dat vocht maakt je stoelgang vloeibaarder, waardoor je ernstige diarree kunt krijgen.

Wat gebeurt er bij een lactasetekort in de darm?

Bij een tekort aan lactase worden je klachten snel onaangenaam. In onze animatie zie je welke processen op gang komen door een lactasetekort in de dunne darm en welke reacties dit kan uitlokken.

Normale situatie
Het enzym lactase zet lactose om in glucose en galactose, stoffen die de dunne darm kan opnemen.

Probleem
Als er geen of te weinig lactase aanwezig is, kan de lactose niet worden afgebroken en door de dunne darm worden opgenomen. Dat zorgt voor problemen in het darmkanaal.

Diagnose & test

Hoe herken ik lactose intolerantie?

Behandeling

Wat kun je doen tegen een lactose intolerantie?