• 26/08/2019

Zorgt een vitamine D-tekort voor vermoeidheid?

 

De oorzaak van langdurige vermoeidheid achterhalen is vaak niet evident. Vermoeidheid laat zich immers niet altijd zo duidelijk verklaren. Dit artikel geeft een antwoord op de vraag of een vitamine D-tekort een verklaring voor vermoeidheid kan zijn.

 

Een vitamine D-tekort als oorzaak van vermoeidheid?

Ongetwijfeld herken je het gevoel dat je soms een tijdje onverklaarbaar vermoeid bent. Het lukt precies niet om te doen wat je op andere dagen doet en je begint je na een tijdje af te vragen waar die vermoeidheid vandaan komt. Verschillende oorzaken, zowel fysiek als psychisch, kunnen aan de basis van die vermoeidheid liggen. 

Net omdat de oorzaken van vermoeidheid niet altijd zo duidelijk te verklaren zijn, worden ze vaak in verband gebracht met een vitaminetekort in het algemeen en met een tekort aan vitamine D in het bijzonder.

Klopt die link tussen vermoeidheid en een vitamine D-tekort? Het antwoord op die vraag is neen. Er is immers geen bewijs dat vermoeidheid een symptoom van een vitamine D-tekort is.

 

Heeft een vitamine D-tekort andere symptomen?

Aan een vitamine D-tekort worden vaak ook symptomen als hoofdpijn, last aan de ogen, depressie en haaruitval gelinkt. Net als bij vermoeidheid geldt ook voor deze symptomen dat de link met een vitamine D-tekort helemaal niet bewezen is.

Een vitamine D-tekort heeft weinig directe symptomen en kan je op korte termijn niet echt voelen. Het kan echter wel gevaarlijk zijn voor de gevolgen die het op korte en lange termijn kan hebben. Op korte termijn zorgt een vitamine D-tekort immers voor een verminderde weerstand waardoor je vatbaarder bent voor allerlei kwaaltjes. 

Op lange termijn kan je door een vitamine D-tekort problemen met je beendergestel krijgen, zoals bijvoorbeeld botbreuken of osteoporose. Het is dus van groot belang om een vitamine D-tekort zoveel mogelijk te vermijden.

 

Hoe vermijd je een vitamine D-tekort?

Een vitamine D-tekort kan dus gevolgen hebben die je beter vermijdt. Toch wijzen de vitamine D-waarden van heel wat Belgen op een vitamine D-tekort. De voornaamste oorzaak daarvan is het feit dat de zon tussen oktober en maart onvoldoende krachtig schijnt om voldoende vitamine D aan te maken via de huid.

Om de gevolgen van een vitamine D-tekort te vermijden, is het aanvullen van dat tekort dus erg belangrijk. Dat kan je doen door een vitamine-D supplement zoals FULTIUM in te nemen. FULTIUM mag indien nodig zelfs het hele jaar door worden genomen, maar is vooral aangeraden tijdens de wintermaanden wanneer de zon onvoldoende schijnt.

FULTIUM als vitamine D-supplement is een goeie keuze omdat het supplement aan alle voorwaarden van een kwalitatief vitamine D-supplement voldoet. Het is namelijk een supplement op basis van vitamine D3, de krachtigste vorm van vitamine D omdat ons lichaam die vorm zelf kan aanmaken onder invloed van de zon.

Daarnaast moet je op dagelijkse basis een pilletje innemen, zodat je de optimale dagelijkse hoeveelheid binnenkrijgt en je zo je vitamine D-waarden constant houdt. Ten slotte is ook de oliebasis van FULTIUM optimaal voor de opname van vitamine D, omdat vitamine D in vet oplosbaar is.

Kortom, dankzij het kleine blauwe pilletje van FULTIUM vermijd je dus een vitamine D-tekort en alle gevolgen die daarbij horen.

 

Haal deze winter de zon in huis met FULTIUM.
Je dagelijkse portie vitamine D.

Ontdek het Fultium gamma die een aangepast vitamine D supplement biedt voor iedereen.

Ontdek meer:

09.12.2021
Bestaat er een link tussen COVID-19 en vitamine D?

In deze blog bespreken we het eventuele verband tussen vitamine D en het coronavirus. Sinds het begin werden meerdere studies gepubliceerd d…

Lees verder

08.11.2021
Vitamine D belangrijk voor je weerstand?

Voor wie door zijn arts aangeraden werd om een vitamine D-supplement in te nemen, is het vaak niet duidelijk hoeveel vitamine D je het best …

Lees verder

01.11.2021
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder