• 30/04/2020

Voor wie door zijn arts aangeraden werd om een vitamine D-supplement in te nemen, is het vaak niet duidelijk hoeveel vitamine D je het best per dag inneemt. Sowieso is het al een goed idee om te kiezen voor een dagelijks supplement. Op die manier houd je de vitamine D-waarde in je bloed constant.

Wanneer is het een goed idee om een vitamine D-supplement in te nemen?

Wie zich afvraagt of het echt nodig is om een vitamine D-supplement in te nemen, houdt best dit in het achterhoofd: vitamine D is de een van de weinige vitamines waarvan voeding niet de voornaamste bron is. Ons lichaam maakt vitamine D namelijk zelf aan onder invloed van de zon. Daar schuilt echter een addertje onder het gras. In België schijnt de zon tussen oktober en maart namelijk onvoldoende sterk om op een natuurlijke manier voldoende vitamine D te kunnen aanmaken.

Wanneer is het een goed idee om een vitamine D-supplement in te nemen?

Bovendien brengen heel wat Belgen het grootste deel van hun tijd binnen door, ook tijdens de lente en de zomer. Dat bemoeilijkt uiteraard de natuurlijke aanmaak van vitamine D, waardoor heel wat Belgen met een vitamine D-tekort kampen. Daarbij komt nog dat een vitamine D-tekort weinig duidelijke symptomen kent. Bijgevolg kan je gedurende heel lange tijd een tekort hebben zonder dat je het zelf door hebt. Dat wordt meestal pas duidelijk door een bloedcontrole. Hoeveel vitamine D moet er dan wel in je bloed zitten? Een waarde die voldoende is, ligt boven de 50 nmol/l. Alles wat er onder ligt, wijst op een vitamine D-tekort. Maar liefst 7 op 10 Belgen kampen in de winter met vitamine D-waarden die onder die grens liggen. In dat geval is het een goed idee om je tekort via een supplement aan te vullen. Maar ook tijdens de zwangerschap en voor kinderen is een supplement onontbeerlijk vanwege het belang voor de ontwikkeling van het beendergestel van het kind.

Hoeveel vitamine D per dag is aanbevolen?

Hoeveel vitamine D moet je nu slikken per dag? Hoewel er heel wat aanbevelingen zijn om een supplement in te nemen, is er nog geen volledige consensus over hoeveel vitamine D per dag dat dan best is. Meestal worden de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad gevolgd. Zij geven aanbevelingen afhankelijk van de leeftijdsgroep waartoe iemand behoort. Hoeveel vitamine D per dag een kind moet nemen, verschilt dus van de dosis voor een volwassene. Voor een baby wordt 10 µg per dag aangeraden. Voor volwassenen geldt de aanbeveling tussen de 10 en de 15 µg. 70-plussers nemen dan weer best 20 µg in. Ook voor zwangere vrouwen en tijdens de borstvoeding wordt dagelijks 20 µg / dag aangeraden. Op verpakkingen van vitamine D supplementen kan je meestal de Internationale Eenheden lezen. 1µg komt overeen met 40 Internationale eenheden (I.E.). Ter vergelijking: een stukje zalm van 100 g bevat slechts 4,6 µg vitamine D.

Leeftijd Vitamine D3, µg* / dag
0 - 6 maand 10
7 - 12 maand 10
1 - 3 jaar 10
4 - 6 jaar 10
7 - 10 jaar 10
11 - 14 jaar 10 - 15
15 - 18 jaar 10 - 15
Volwassenen (19 - 70) 10 - 15
70 - plussers 20
Zwangerschap 20
Borstvoeding 20

Deze dosering is voldoende om je vitamine D-waarden constant te houden. In het geval van een tekort neem je best wat meer in om te voldoen aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid, maar ook om het opgelopen tekort weer aan te vullen. Daarom is een supplement van 20 µg per dag innemen een goeie keuze. Door je hieraan te houden, hoef je ook geen schrik te hebben dat je te veel vitamine D zult innemen en vermijd je bijwerkingen die een overdosis vitamine D met zich mee kunnen brengen. Omdat vitamine D vetoplosbaar is, kan je te veel vitamine Dimmers niet zomaar uitplassen, zoals je dat met wateroplosbare vitamines wel kan doen.

Hoeveel vitamine D per dag is aanbevolen?

Wanneer je twijfelt of 20 µg in jouw geval de juiste dosering is, win je best het deskundig advies van je arts of apotheker in. Raadpleeg ook onze test om na te gaan of jij risico loopt op een vitamine D-tekort!

Een vitamine D-supplement dat voldoet aan de optimale dagelijkse hoeveelheid van 20 µg / dag, is Fultium-D3. Door een capsule per dag in te nemen ben je er zeker van dat je je vitamine D-gehalte op peil houdt en dat je een opgelopen tekort weer aanvult.

Ontdek FULTIUM-D₃: je dagelijkse portie zon, je dagelijkse portie vitamine D

Ontdek meer:

01.02.2021
Vitamine D: wat voor bijwerkingen zijn mogelijk?

Bijwerkingen bij normaal gebruik van een vitamine D-supplement zijn zeldzaam. Toch zijn ze bij te veel vitamine D mogelijk. Lees hier meer o…

Lees verder

07.01.2021
Ontdek hier wanneer je vitamine D het best moet innemen!

Vitamine D innemen doe je het best in de winter, maar mag het hele jaar door. Het tijdstip van de dag waarop je vitamine D inneemt, mag je b…

Lees verder

02.11.2020
VitamineD belangrijk voor je weerstand?

Voor wie door zijn arts aangeraden werd om een vitamine D-supplement in te nemen, is het vaak niet duidelijk hoeveel vitamine D je het best …

Lees verder