• 23/05/2019

Vitamine D ondersteunt de ontwikkeling en het behoud van een sterk beendergestel. Voor baby’s en kinderen in de groei is die vitamine dus van onschatbare waarde. Ze neemt echter een aparte plaats tussen de vitamines in.

Het is namelijk de enige vitamine die ons lichaam zelf kan aanmaken onder invloed van de zon. Dat proces gebeurt in onze huid wanneer we met onze armen en gezicht tussen de 15 en de 30 minuten in de zon lopen. De aanmaak ervan is erg belangrijk, maar is pas optimaal wanneer de zonkracht sterk genoeg is en wanneer we niet beschermd zijn tegen UV-stralen, wat dan weer het risico op huidkanker vergroot.

Bovendien is het tussen oktober en maart onmogelijk om op een natuurlijke manier vitamine D aan te maken, omdat de UV-stralen van de zon onvoldoende krachtig schijnen. Ook via voeding is het niet mogelijk om er voldoende van op te nemen.

Vette vis en orgaanvlees bevatten wel vitamine D, maar de hoeveelheden die je ervan moet eten om voldoende binnen te krijgen zijn veel te groot.

De nood aan extra vitamine D is er al vanaf onze geboorte

Een optimale vitamine D-waarde is echter heel belangrijk voor botten en spieren en voor het behoud van een goede weerstand. Om een tekort te vermijden, is het belangrijk dat de bloedwaarden van vitamine D boven de 50 nmol/l blijven.

Vitamine D speelt immers een belangrijke rol in de opname van calcium en fosfor die noodzakelijk zijn voor botten, spieren en tanden. Dat belang is er eigenlijk al vanaf onze geboorte, vandaar dat ook baby’s al extra vitamine D toegediend moeten krijgen. 

Vitamine D voor een baby wordt soms als onzin afgedaan. Maar de enorme groei van baby’s en kleine kinderen heeft onmiskenbaar ondersteuning van vitamine D nodig voor het beendergestel. Bovendien blijkt uit onderzoeken dat heel wat kinderen een vitamine D-tekort hebben.

Sommige ouders menen dat ze dat zelf ook niet kregen toen ze baby waren. Maar wie herinnert zich nog het vieze goedje dat ‘levertraan’ heet? In vervlogen tijden was levertraan dus een bron van vitamine D.

Ook een baby kan vitamine D in de zon aanmaken, maar het beschermen van de huid tegen de UV-stralen is minstens even belangrijk. Vandaar dat het medisch wordt voorgeschreven om aan baby’s en kinderen tot en met 6 jaar dagelijks extra vitamine D toe te dienen.

Niet in het minst omwille van het feit dat de snelle groei die ze doormaken best wat extra ondersteuning kan gebruiken. Een tekort is immers moeilijker te compenseren en de risico’s op botaandoeningen worden groter.

Wat zijn de bijwerkingen van vitamine d?

Richtlijnen van Kind & Gezin: vitamine D voor elke baby

Volgens de richtlijnen van Kind & Gezin en de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde moeten alle baby’s extra vitamine D krijgen, onafhankelijk of ze borstvoeding of flessenvoeding krijgen. Moedermelk bevat immers van nature weinig vitamine D en het is voor de moeder moeilijk om dat gebrek aan vitamine D via haar voeding te compenseren. Het extra toedienen van vitamine D blijft overigens ook noodzakelijk wanneer de moeder zelf een vitamine D-supplement neemt.

Hoeveel vitamine D moet een baby extra krijgen?

Door de Hoge Gezondheidsraad wordt aanbevolen om aan baby’s en kinderen tot 6 jaar dagelijks en dat het hele jaar door 10 microgram ofwel 400 IE (internationale eenheden) toe te dienen. Bij kinderen met een donkere huid wordt zelfs aangeraden om 600 IE toe te dienen. Voor kinderen vanaf 6 jaar en voor volwassenen is dat het dubbele.

Hoe je vitamine D bij een baby moet toedienen hangt af van het supplement zelf. Vitamine D voor kinderen is meestal verkrijgbaar in druppeltjes op oliebasis. Idealiter geef je dus extra vitamine D aan je baby via druppels op dagelijkse basis. Hoeveel druppels vitamine D je aan je baby moet geven, hangt af van het supplement dat je kiest. 

Ben je vitamine d vergeten geven aan je kind?

Heb je schrik om de extra vitamine D voor je baby te vergeten? Plan dan elke dag een vast moment in om de vitamine D te geven, bijvoorbeeld door het ’s morgens of ’s avonds in de melk op te lossen. Wanneer de vitamine D bij je baby bijwerkingen veroorzaakt, raadpleeg dan zeker een kinderarts. Al zijn bijwerkingen door een vitamine D-supplement eerder zeldzaam.

FULTIUM heeft momenteel geen druppels in het assortiment. FULTIUM heeft wel het optimale supplement voor de andere leden van het gezin die ouder zijn dan 12 jaar. Vitamine D is immers belangrijk voor jong én oud! 

Vergeet jezelf niet…

Ben je overtuigd van het belang van vitamine D voor je kind? Voor jou geldt hetzelfde! Het belang van vitamine D blijft immers ons hele leven lang.

Ontdek meer:

08.11.2021
Vitamine D belangrijk voor je weerstand?

Voor wie door zijn arts aangeraden werd om een vitamine D-supplement in te nemen, is het vaak niet duidelijk hoeveel vitamine D je het best …

Lees verder

01.11.2021
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder

25.10.2021
Waar zit vitamine D in? Ontdek hier de bronnen van vitamine D.

De meeste vitamines kan je opnemen via voeding. Voor vitamine D is de vraag ‘waar zit vitamine D’ in moeilijker te beantwoorden.

Lees verder