• 9/12/2021

Het coronavirus houdt de wereld inmiddels bijna twee jaar in de ban. Deze pandemie kostte reeds veel mensen het leven. Personen met onderliggende gezondheidsproblemen, zoals cardiovasculaire aandoeningen, diabetes, chronische respiratoire aandoeningen of mensen ouder dan 60 jaar zijn het meest vatbaar voor COVID-19. Echter, ook gezonde personen kunnen zware problemen ondervinden na een besmetting met dit virus.

Hierdoor stellen veel mensen zichzelf de vraag “Hoe kan ik het risico op een infectie verlagen?”. In deze blog bespreken we het eventuele verband tussen vitamine D en (de vatbaarheid voor) het coronavirus.

Sinds het begin van deze pandemie werden meerdere studies gepubliceerd die suggereren dat personen met een vitamine D-tekort ernstiger ziek kunnen worden na besmetting met het virus. Een andere studie beschrijft een mogelijk verband tussen lage vitamine D-waarden in het bloed en een verhoogde vatbaarheid voor het coronavirus.

Klinische testen om het één-op-één verband tussen vitamine D en COVID-19 te onderzoeken, werden nog niet uitgevoerd. Hierdoor kunnen we ons nog niet uitspreken over het feit of de inname van vitamine D-supplementen een COVID-19 infectie kan helpen voorkomen. Dit gezegd zijnde, kunnen we ons wél uitspreken over de invloed van vitamine D op de weerstand.

Deze vitamine draagt namelijk bij tot het behoud van een goede immuniteit. Zo kan jouw immuunsysteem zorgen voor een natuurlijke weerstand tegen, onder andere, virussen en bacteriën die het lichaam proberen binnen te dringen.

The Lancet1, een gerenommeerd medisch tijdschrift, besluit het op een duidelijke manier:

In afwachting van resultaten van klinische testen om de link tussen het vitamine D-niveau in het bloed en COVID-19 te evalueren, is er weinig te verliezen met de inname van vitamine D-supplementen en mogelijks veel te winnen.”

Naast vitamine D, zijn er nog heel wat andere manieren om jouw immuunsysteem extra te ondersteunen. Zo is een gezonde en gevarieerde voeding belangrijk, maar ook beweging, voldoende drinken, je darmflora en voldoende slaap zijn van groot belang. In deze blog kan je meer uitleg vinden over andere manieren om jouw immuunsysteem te laten stralen.

Haal deze winter de zon in huis met FULTIUM.
Je dagelijkse portie vitamine D.

Ontdek het Fultium gamma die een aangepast vitamine D supplement biedt voor iedereen.

Ontdek meer:

08.11.2021
Vitamine D belangrijk voor je weerstand?

Voor wie door zijn arts aangeraden werd om een vitamine D-supplement in te nemen, is het vaak niet duidelijk hoeveel vitamine D je het best …

Lees verder

01.11.2021
Wat is de optimale dosis vitamine D?

Bij de keuze van een vitamine D-supplement vragen veel mensen zich af wat nu de optimale dosis vitamine D is. Lees hier een antwoord op die …

Lees verder

25.10.2021
Waar zit vitamine D in? Ontdek hier de bronnen van vitamine D.

De meeste vitamines kan je opnemen via voeding. Voor vitamine D is de vraag ‘waar zit vitamine D’ in moeilijker te beantwoorden.

Lees verder